Afacerea mingilor oficiale ale Mondialelor de fotbal, de la Telstar 1970 până la Brazuca 2014
- Balonul oficial al Mondialului brazilian costă 160 de dolari. ProSport vă prezintă costurile mingilor create special pentru turneele finale pornind cu Campionatul Mondial din 1970, primul care a beneficiat de un balon oficial, și până astăzi
Prima dată când un Campionat Mondial a avut o minge oficială a fost în 1970, în Mexic. Brazilia câștiga finala împotriva Italiei cu 4-1 și devenea pentru a treia oară campioană mondială. Pele, Carlos Alberto, Rivelino și restul componenților acelei formații incredibile s-au acoperit de glorie lovind în Telstar, balonul oficial care conținea 32 de petice de culoare albă și neagră.
Patru ani mai târziu, Mondialul s-a disputat în Germania de Vest, iar balonul oficial s-a numit Telstar Durlast și a avut pentru prima dată inscripționată sigla turneului. Ediția care a urmat, cea din 1978 din Argentina, a rămas în istorie și datorită unor detalii ale balonului „Tango Durlast”. Această minge a fost sursa de inspirație pentru designul baloanelor oficiale ale următoarelor cinci Campionate Mondiale, dar a avut și un cost ridicat. La acel moment, trebuiau plătiți 50 de dolari pentru achiziționarea unui balon Tango Durlast, cel mai mare preț pe care l-a avut o minge de fotbal folosită în cadrul unei competiții europene sau internaționale până în 1978. În România, acest exemplar poate fi cumpărat de pe site-ul mingefotbal.ro, unde prețul a fost stabilit la 230 de lei, aproximativ 75 de dolari.
Coupe du Monde 1998 a fost primul turneu final care a beneficiat de o minge colorată și de o tehnologie avansată. În prezent, site-ul soccercorner.com oferă pentru cumpărare balonul Tricolore, cel utilizat la acel Campionat Mondial, în schimbul a 76,49 de dolari. Au urmat modele Fevernova (2002), Teamgeist (2006), Jabulani (2010) în care s-a investit foarte mult din punct de vedere tehnologic pentru a se ajunge la „mingea perfectă”.
În 2014, fotbaliștii jonglează cu ajutorul mingei Brazuca, de al cărei design s-a ocupat o companie din Pakistan. Licitația a fost câștigată de o firmă din orașul Sialkot, care a produs în trecut și baloanele oficiale ale altor competiții importante precum Liga Campionilor, campionatul Germaniei și cel al Franței. Spre deosebire de controversata Jabulani, Brazuca are caracteristici optime pentru joc, după cum spune chiar producătorul adidas. Prețul unei astfel de mingi este de 160 de dolari, conform site-ului oficial.
Diferența dintre replică și original
Orice persoană care dorește să cumpere un echipament sportiv trebuie să cunoască diferența între replica 1:1 a produsului și originalul. Pe lângă diferența de calitate, există și o diferență simțitoare de preț. Costul unei replici Brazuca este de numai 40 de dolari, patru ori mai puțin decât cel al exemplarului original. Un alt exemplu relevant este cel al balonului Jabulani, utilizat la Mondialul din Africa de Sud. Dacă, acum patru ani, o minge originală costa 150 de dolari, replica fidelă a fost scoasă la vânzare de magazinul britanic JJB Sports în schimbul a 20 de dolari.