Americanul cu sânge haitian. Altidore, apa potabilă din Haiti și lupta împotriva rasismului

Redactor:
Emanuel Ivan
Americanul cu sânge haitian. Altidore, apa potabilă din Haiti și lupta împotriva rasismului
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • 23 de goluri în 71 de selecții a înscris Jozy Altidore (24 de ani) pentru echipa de fotbal a Statelor Unite
  • Partida SUAGermania se va juca pe Arena Pernambuco din Recife (în direct pe TVR 2, joi, 26 iunie, de la 19:00)

De fiecare dată când intră pe teren, Jozy Altidore (Sunderland) poară o brățară cu steagul Statelor Unite, țara sa natală, și cu drapelul statului Haiti, țara de origine a părinților săi. În februarie 2010, acesta și-a celebrat primul gol marcat în Premier League prin aducerea unui tribut statului din Caraibe, care cu doar o lună în urmă fusese lovit de un cutremur devastator. Atacantul, împrumutat la Hull City de către Villarreal, și-a scos brățara de la mână și a sărutat-o după golul marcat în victoria cu scorul de 2-1 în fața lui Manchester City. „Port acea brățară la fiecare meci. Are steagul statului Haiti și al Statelor Unite pe ea”, povestește Altidore pentru BBC. „A fost un moment foarte emoționant pentru mine, având în vedere evenimentele ce au avut loc în Haiti în ultima perioadă”.

Statele Unite, Spania, Turcia, OlandaAnglia

În prezent, Altidore se află la Campionatul Mondial din Brazilia, alături de echipa Statelor Unite. Din cauza unei accidentări la coapsă pe care a suferit-o în meciul dintre S.U.A și Ghana, atacantul cu origini haitiene nu va putea evolua în confruntarea cu Germania. Cu trei ani în urmă, Altidore a mai suferit o accidentare foarte gravă la nivelul coapsei. După recuperare, acesta nu a mai înscris un gol timp de doi ani. În iunie 2013, acesta „a rupt blestemul” după ce a marcat un gol împotriva Germaniei într-un meci amical.

Problema inconsecvenței de pe teren l-a urmărit constant pe Jozy Altidore, fiind probabil un rezultat al așteptărilor mari la care acesta a fost nevoit să facă față încă de la o vârstă fragedă. Contactul său cu fotbalul a venit la 14 ani, când a fost acceptat de o academie de fotbal din Florida. La vârsta de 16 ani, acesta a debutat în prima ligă de fotbal din Statele Unite, iar un an mai târziu, acesta a fost scutit de la un meci al echipei Red Bull New York pentru a putea ajunge la balul de absolvire. La vârsta de 18 ani, atacantul a apărut pe coperta jocului FIFA (versiunea vândută în America de Nord), iar la 21 de ani se putea lăuda că a jucat fotbal la cluburi din Statele Unite, Spania, Anglia, Turcia și Olanda.

 

„Auzisem despre cât de grea este viața în Haiti, dar a trebuit să văd asta cu ochii mei pentru a realiza”

Deși Altidore a fost născut și crescut în New Jersey, părinții săi, Joseph și Giselle provin din Haiti. Aceștia au plecat în Statele Unite pentru a scăpa de regimul instaurat de Președintele „Papa Doc” Francois Duvalier, regim care a forțat circa un milion de oameni să emigreze. Tatăl său, inginer, și mama sa, asistentă medicală, s-au cunoscut la o zi după ce au ajuns în America de Nord pentru a-și începe noile vieți. „Părinții mei aveau amândoi în jurul a 23 de ani și s-au întâlnit într-un autobuz din New Jersey. Niciunul dintre ei nu știa engleză, așa că s-au ajutat reciproc și probabil pe parcurs s-au îndrăgostit”, a relatat Altidore într-un interviu oferit cotidianului „Daily Mail” acum câțiva ani.

Altidore a ajuns de multe ori insula pe care se află statul Haiti, dar își aduce aminte de prima vizită pe care a făcut-o acolo, cu ocazia unui meci de fotbal organizat de o fundație caritabilă. „Am fost duși la baza de antrenament într-un camion. Eu așteptam în afara hotelului în care echipa se pregătea, pentru că îmi uitasem ghetele de fotbal. Sosirea noastră făcuse vâlvă printre copiii de acolo, așa că vă puteți imagina gălăgia și țipetele în care așteptam. Am aruncat o privire peste drum, iar acolo se afla un puști de vreo 7-8 ani, care dormea pe o bucată de carton în afara unei case. Nu avea tricou pe el. Avea doar o pereche de pantaloni scurți, iar lângă el se aflau niște ghetuțe de fotbal. Copilul s-a trezit din cauza zgomotelor, și-a pus ghetele în picioare (care se vedea că îi erau mici), și a alergat cu zâmbetul pe buze spre prietenii lui cu care se juca fotbal. Din ziua aceea, puștiul a devenit prietenul meu, iar eu m-am asigurat ca el să aibă toate nevoile satisfăcute înainte ca eu să plec”, a povestit internaționalul american.

„Auzisem despre cât de grea este viața în Haiti, dar a trebuit să văd asta cu ochii mei pentru a realiza. Este ceva emoționant să vezi astfel de copii care se trezesc cu zâmbetul pe buze doar pentru că este o nouă zi. Am rămas marcat de cât de săraci pot fi oamenii acolo, deși ghetourile în care eu am crescut în New Jersey nu erau tocmai renumite pentru luxul oferit”.

De la vârsta de 19 ani, atacantul investește în Fundația Jozy Altidore, ce are scopul de a crea surse de apă potabilă în tot statul Haiti. Unul dintre visele fotbalistului este de a aduce apă curată tuturor locuitorilor statului. „Este foarte dificil să ai acces la apă potabilă în Haiti. Au foarte multe probleme cu contaminarea, și foarte mulți dintre ei sunt nevoiți să meargă kilometri întregi pentru a ajunge la o sursă de apă curată”, a declarat Altidore într-un interviu pentru „ABC News”.

Incidente rasiste

Pe 29 ianuarie 2013, Altidore a fost luat în vizor de către fanii adverși într-o deplasare din Cupa Olandei. Inițial, colegii i-au spus că au auzit remarci rasiste, dar acesta nu a realizat ce se petrecea până în momentul în care a alergat după o pasă într-un colț al terenului. Pe parcursul acelei partide, atacantul a primit o lovitură de la 11 metri, pe care tot el a transformat-o. După reușita sa, suporterii au mărit intensitatea agresiunilor rasiste.

Episodul l-a marcat profund pe Altidore, care a relatat pentru „New York Times” despre șocul pe care l-a avut după ce a intrat în contact cu ura pe care fanii o aveau față de el pentru simplul fapt că era de culoare. „A fost ca atunci când te muți într-un cartier nou și te înțelegi foarte bine cu toți iar apoi are loc un eveniment care te face pur și simplu să te simți ca un străin”, a povestit americanul despre momentele dificile din Olanda. „Arbitrul m-a întrebat dacă vreau să oprescă meciul, dar i-am spus să nu facă asta. Nu pot lupta împotriva a 8.000 de oameni, asta este clar, dar nu voiam să pună capăt partidei pentru că astfel le-aș fi arătat că au reușit să mă rănească”.

Aceasta a fost una dintre multele confruntări pe care Altidore le-a avut cu rasismul, deși, din câte spune acesta, intensitatea experiențelor a variat de fiecare dată. Tot în interviul oferit publicației „New York Times”, atacantul a povestit o întâmplare ce a avut loc în Florida, pe vremea în care acesta avea 7 sau 8 ani. „Eram cu sora mea și ne întorceam pe biciclete de la școală. Ajunși pe o stradă, ne-am întâlnit cu un copil din cartierul nostru, care ne-a spus că nu putem merge pe acolo deoarece i negri nu au voie să utilizeze acea scurtătură>>”. Alt eveniment de natură rasistă a avut loc în cadrul unui turneu de tineret din Irlanda. A fost pentru prima dată când Altidore s-a confruntat cu rasismul la scară largă, după ce fanii au scandat lozinci rasiste la adresa lui. Americanul a povestit despre mai multe cazuri de abuz din perioada în care a evoluat în Europa, dar susține că cel mai mare test al răbdării sale a fost cel din Olanda. La scurt timp după acel meci din Olanda, Altidore a fost contactat de FIFA pentru a face parte dintr-un proiect ce are ca scop eliminarea rasismului din fotbal.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu nu am greșit cu nimic nimănui și…” Ce fac copiii regretatului afacerist
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu nu am greșit cu nimic…
În weekend se joacă din nou ”România – Kosovo”! Cum au numit kosovarii echipa din țara noastră
În weekend se joacă din nou ”România – Kosovo”! Cum au numit kosovarii echipa din țara noastră
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă au răsunat în curtea cimitirului, înainte ca sicriul să fie coborât în groapă
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă au răsunat în curtea cimitirului,…
Raportul arbitrului poate fi crucial în deznodământul meciului România - Kosovo
Raportul arbitrului poate fi crucial în deznodământul meciului România - Kosovo
Mesajul afişat de ultraşii kosovari, încă din primul minut al meciului cu Lituania din Nations League
Mesajul afişat de ultraşii kosovari, încă din primul minut al meciului cu Lituania din Nations League
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din România
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din România
Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir, circ în direct. Și-au aruncat cuvinte grele: Ești misogin, prost și îngâmfat / Hai sictir, javră!
Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir, circ în direct. Și-au aruncat cuvinte grele: Ești misogin, prost și îngâmfat / Hai sictir, javră!
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul a rămas fără jumătate
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul a rămas fără jumătate
Marea legendă a muzicii a murit. Oamenii l-au iubit. A fost un monstru sacru
Marea legendă a muzicii a murit. Oamenii l-au iubit. A fost un monstru sacru
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe sicriul fiicei sale, abia se mai ține pe picioare
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe sicriul fiicei sale, abia se…
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Jannik Sinner câştigă Turneul Campionilor cu victoria în Finala ATP în faţa lui Taylor Fritz
Jannik Sinner câştigă Turneul Campionilor cu victoria în Finala ATP în faţa lui Taylor Fritz
La câți km speli motorul diesel pe interior? Ce probleme pot apărea după
La câți km speli motorul diesel pe interior? Ce probleme pot apărea după
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
×