Ana Maria Brânză, bronz la prima etapă de Cupă Mondială. Cum arată sistemul de calificare la JO de la Rio
- Prima etapă de Cupă Mondială la spadă seniori feminin din 2016 și a patra din acest sezon competițional, de la Barcelona, a adus și cea dintâi medalie pentru România în noul an.
Ana Maria Popescu, de la CSA Steaua, a cucerit medalia de bronz în proba individuală la feminin după un parcurs foarte bun, fiind oprită doar în semifinale de Mara Navarria (Italia), scor 8-9. Parcursul sportivei românce la Barcelona a fost următorul: tabloul de 64 – 13-10 cu Josephine Jacques Andre Coquin (Franța); tabloul de 32 – 15-10 cu Tatiana Gudkova (Rusia); tabloul de 16 – 12-10 cu Anna Sivkova (Rusia); tabloul de 8 – 15-8 cu Violetta Kolobova (Rusia); semifinale – 8-9 cu Mara Navarria (Italia).
Celelalte sportive din România au încheiat concursul de la Barcelona pe următoarele poziții: Simona Gherman (CSA Steaua) – locul 28, Simona Pop (CSA Steaua) – locul 47, Amalia Tătăran (CS Dinamo) – locul 48, Loredana Dinu (CS Dinamo) – locul 111, Ana Maria Constantin (CS Dinamo) – locul 137, Ioana Dumitru (CS Dinamo) – locul 143.
Au participat 239 de sportive. Spadasinele româncea au fost coordonate de pe margine de antrenorii Dan Podeanu și George Epurescu. În finală, Mara Navarria (Italia) a trecut de Lauren Rembi (Franța), scor 13-12.
Următoarele etape de Cupă Mondială din sezonul 2015-2016 sunt:
- 12-14 februarie 2016 – Buenos Aires (Argentina)
- 18-20 martie 2016 – Budapesta (Ungaria)
- 22-23 aprilie 2016 – Rio de Janeiro (Brazilia)
- 20-22 mai 2016 – Johannesbourg (Africa de Sud).
În 2016, Campionatul European de scrimă pentru seniori are loc la Torun (Polonia), în perioada 20-25 iunie.
Probele de scrimă de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016 au loc în perioada 8-14 august.
SISTEMUL DE CALIFICARE LA JOCURILE OLIMPICE DE LA RIO PENTRU SCRIMĂ‚
În cazul armelor care se dispută fără proba pe echipe, adică floreta feminin și sabie masculin, sunt calificați:
– primii 14 sportivi din clasamentul oficial ajustat (COA) individual;
– primii 8 sportivi din COA zonal la individual;
– 10 sportivi calificați prin turnee zonale de calificare, deschise doar țărilor fără sportiv calificat prin unul dintre criteriile precedente, câte unul pentru fiecare țară și la fiecare armă.
O țară nu poate în nici un caz să califice mai mult de doi sportivi la fiecare armă.
În cazul armelor care se dispută cu proba pe echipe, sunt calificați:
A) – pe echipe:
1. primele patru țări din COA pe echipe (câte trei sportivi pentru fiecare echipă);
2. cea mai bine țară clasată din fiecare continent, sub rezerva că se află printre primele 16 din COA global – dacă un continent nu este reprezentat, țara următoare din COA se califică, independent de continent.
B) – la individual:
1. cei 24 sportivi calificați pe echipe;
2. primii 7 sportivi din COA zonal la individual (doi pentru Europa, doi pentru America de Nord și America de Sud, doi pentru Asia-Oceania, unul pentru Africa) câte unul pentru fiecare țară;
3. patru calificați prin turnee zonale de calificare, deschise doar țărilor fără sportiv calificat prin unul dintre criteriile precedente, câte unul pentru fiecare țară și la fiecare armă.
O țară nu poate în nici un caz să califice mai mult de trei sportivi la fiecare.