Ana Maria Popescu aplaudă bronzul cvartetului de spadă al României: „Ziua în care s-a născut o nouă echipă. Le vedeam în primele opt, dar nu mai sus. Îmi cer iertare că nu am crezut în voi!”. Filmul medaliei: „Fetele au fost la un pas de marea surpriză cu Rusia”
Ana Maria Popescu a trecut anul trecut, după singurul aur olimpic câștigat de România la Rio, din tabăra sportivilor în cea a oficialilor din federații. Spadasina care a scris nenumărate file de istorie pentru sportul românesc, care a urcat tricolorul pe treptele podiumului și a făcut oameni de pe întreg mapamondul să pronunțe cu admirație numele „Brânză”, înțelege perfect cât de grea este misiunea fetelor care vin din urmă, pentru că ea este una dintre eroinele care au ridicat ștacheta într-o probă care a adus medalii la foc continuu pentru România în ultimii ani. Ana Maria Brânză a făcut o reverență sămbătă pe-nserat, în fața noului cvartet de spadă al României, medaliat cu bronz la Campionatele Europene de la Tbilisi. Sâmbătă, spune campioana olimpică și fostul număr unu de la spadă, a fost „ziua în care s-a născut o nouă echipă„. O echipă formată din Amalia Tătăran (CS Dinamo), Greta Vereș (CSA Steaua), Raluca Sbîrcia (CSU Craiova) și Adela Danciu (CSU Craiova).
„Înainte de plecare, doar antrenorii și sportivele credeau într-o medalie, poate nici ei cu tot sufletul. Recunosc, le vedeam pe fete în primele opt echipe din Europa, dar nu mai sus de atât. Îmi cer iertare că nu am crezut în voi și mă bucur ca m-ați contrazis!„, a scris Ana Maria Popescu pe contul oficial de pe rețelele de socializare, înainte de a vorbi, pe rând, despre fiecare duel în parte.
„Un prim meci cu Spania fără istorie. În normalitatea mea, fetele trebuiau să iasă învingătoare și au făcut-o. Au îndeplinit obiectivul, primele opt la CE„, a scris sportiva cu patru ediții ale Jocurilor Olimpice în palmares. „Dar pentru ele, nu a fost suficient…„
Sferturi de finală: România – Ucraina 44-40
„În sferturi, au întâlnit echipa Ucrainei – acea echipă care ne-a pus probleme ani de zile. Ceea ce poate nu știți, din echipa Ucrainei lipsea doar Yana Shemyakina, iar celelalte componente sunt deja veterane la Campionatele Europene sau Campionatele Mondiale. Experiența era de partea lor, tinerețea și entuziasmul româncelor au scris finalul acestui meci care le-a trimis față în față cu Rusia, în semifinala CE Tbilisi 2017!„, derulează filmul Ana Maria Popescu.
Semifinale: România – Rusia 41-45 – meciul pierdut care seamănă a victorie
„Am zis că aici s-a terminat! Fetele au fost la un pas de marea surpriză! Să ții Rusia la distanță până după jumătatea meciului (au preluat conducerea abia la tușa cu numărul 27!) și să nu renunți, să nu cedezi – asta-i atitudinea! Doar experiența Violetei Kolobova, medaliată cu aur în proba individuală a aceastei ediții, a facut diferența pe ultimele secunde. Au stat lângă ele până la final, le-au aratat că ‘pe aici nu se trece’ așa ușor, iar Rusia o să-și amintească mult timp acest meci!„, a punctat Ana Maria Brânză o super-evoluție ușor de trecut cu vedere prin prisma faptului că scorul final a barat drumul spre aur, dar obținută în fața echipei pe care și dream-team-ul Brânză – Gherman – Pop – Dinu o aborda cu emoții și o bătea sau uneori o privea de pe locul doi la final de duel.
Tătăran trage pentru România împotriva Kolbovei. Foto: FIE / FR SCRIMĂ‚
„Meciul pentru bronz este întotdeauna cel mai greu! Să lupți, să pierzi, să te mobilizezi și să o iei de la capăt?!? Mai ales când știi că urmează să întâlnești Estonia, campioana europeană en-titre, aceeași echipă care a participat la JO Rio 2016. Embrich, Kirpu, Beljaeva, Kuusk… nume pe care probabil le recunoașteți, sportive care ne-au făcut multe zile negre la competiții! Scor 45-38. Scurt și cuprinzător, iar medaliile de bronz vin în România!”, și-a încheiat jurnalul de competiție Ana Maria Popescu.
Membră a Biroului Executiv al FR Scrimă, Ana Maria Popescu a încheiat cu un mesaj pentru protagoniști: „două dintre componentele echipei României sunt la prima participare la o competiție de asemenea anvergură. Raluca Sbîrcia, Amalia Tătăran, Adela Danciu, Greti Vereș – vă doresc să vă bucurați din plin de această medalie! Și îmi doresc să fiți din ce în ce mai bune și să-mi fie greu să intru în echipă când mă voi întoarce! George Epurescu, a venit momentul tău! Ai fost alături de noi și ai muncit pentru multe medalii până acum. Ai stat mereu în umbră și ai fost modest, dar astăzi ai demonstrat că se poate să construiești o nouă echipă! FELICITĂ‚RI, oameni buni! Sunteți mari!„
Echipa României este completată de:
- Alina Motea Ciuculescu, antrenor secund
- Lorena Nicolosu, medic
- Alina Anghel, psiholog
- Mircea Dan Lascar, maseur
- Ștefan Mircea Claudiu, armurier