Ă‚sta e cel mai RUȘINOS moment din istoria Jocurilor Olimpice!** PATA care nu mai poate fi ȘTEARSĂ‚: cum s-a încercat demonstrarea superiorității albilor

S-a întâmplat în 1904, la a treia ediție din istoria modernă a Jocurilor Olimpice, din St. Louis, Missouri, iar Daily Mail o numește „Olimpiada Sălbaticilor”.

Startul jocurilor Olimpice din acel an a fost precedat de două zile de întreceri ale „sălbaticilor”, care aveau un scop șocant: demonstrarea superiorității atleților albi asupra amerindienilor și a membrilor mai multor triburi din Africa, America de Sud, Filipine sau din Orientul Mijlociu. Aceștia au fost obligați să participe la competițiile din deschiderea Jocurilor Olimpice, notează Daily Mail.

Ideea îi aparținea lui James Edward Sullivan, directorul Olimpiadei din 1904, care a numit întrecerea „Zilele antropologiei” și a invitat oameni de știință de pe tot Globul pentru a se convinge că americanii albi sunt „pur și simplu mai buni”.

Cu siguranță e cel mai rușinos moment din istoria Jocurilor Olimpice.

În prima dimineață, participanții au fost strânși la un loc și li s-au explicat în grabă regulile probelor pe care urmau să le greacă. Cum totul a fost explica în engleză, cei mai mulți nu au înțeles absolut nimic.

Un pigmeu din Africa, numit Lamba, a alergat sau, mai degrabă, a mărșăluit cei 100 de metri în 14.35 secunde, ceea ce însemna, așa cum Sullivan a notat în raportul său, că Arthur Duffy (campionul SUA) i-ar fi putut oferi un avantaj de peste 35 de metri și tot să câștige cursa […]

În a doua zi, „sălbaticii… au arătat că pot face față în câteva dintre sporturile lor favorite”, nota Sullivan. „Cea mai surprinzătoare performață văzută în țara asta la cățărarea pe un stâlp a fost oferită de un igorot (nativ din Filipine), care a urcat 45 de metri în 20.35 secunde”.

Dar Sullivan a fost dezamăgit de incapabilitatea „sălbaticilor” de a arunca cu sulița sau a trage cu arcul, unde, credea el, ar fi trebuit să strălucească în condițiile în care cei invitați să concureze erau dependenți de aceste arme.

Când lui Sullivan i-a fost atrasă atenția, în mod inspirat, de un anunme Dr. McGee că așa zișii altleți aborigeni ar fi avut performanțe mai bune dacă ar fi avut parte de antenament profesionist, acesta nici nu a vrut să audă: „Reuninunea dovedește clar că ‘sălbaticul’ a fost supraevaluat din acest punct de vedere”

Sullivan a susținut că „Zilele antropologiei” au demitizat existența „așa zisului sălbatic nobil”, un atlet desăvârșit, ale căuri calități și puncte forte sunt scoase în evidență de modul pur și simplu în care își trăiește viața.

„Drept urmare, rog autorii ca, de acum înainte, să evite orice referință la calitățile atletice dobândite în mod natural”, nota Sullivan în raportul său„, scrie Daily Mail.

În loc de concluzie, jurnalul britanic amintește că, la ultimele 4 ediții ale Jocurilor Olimpice, toți cei 32 de finaliști din proba de 100 de metri au descendență Vest-africană, în ciuda faptului că aceștia reprezintă doar 8% din întreaga populație a Globului.

Sursa: Daily Mail

Publicat: 12 07. 2012, 16:17
Actualizat: 12 07. 2012, 18:55