Așteaptă o minune!** Larisa Iordache le-a ascuns antrenorilor că e accidentată și vrea să riște și să concureze cu dureri
UPDATE: La ultimele antrenamente, Larisa Iordache nu și-a făcut tot exercițiul, ci doar două diagonale fără elemente de dificultate sporită. Micuța sportivă vrea să riște și să concureze cu dureri, însă antrenorii Bellu și Bitang nu doresc ca problema medicală să se agraveze. Dacă nu se întâmplă o minune peste noapte, Larisa ar putea concura la un singur aparat, paralele
Larisa este gimnasta cu notele cele mai mari din echipă
Bellu nu ia în calcul înlocuirea Larisei Iordache cu Raluca Haidu
Vorbele Marianei Bitang se rostogolesc grav, cu accente de resemnare: „Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, este o stare care compromite șansele echipei României la podiumul olimpic”. Declarația antrenoarei lotului feminin de gimnastică este esența unei zile de zbucium în delegația olimpică a României de la Londra. Pentru prima oară după mulți ani – nimeni nu poate preciza dacă s-a mai întâmplat vreodată la JO – sportiva cu cele mai mari note din echipă s-ar putea să rateze concursul olimpic. Numele ei: Larisa Iordache.
I-a fost teamă să spună la București?
Alarma de stres s-a declanșat sâmbăta trecută, odată cu sosirea lotului la Londra. Abia atunci Larisa le-a spus antrenorilor că are o problemă la călcâiul drept. „A ținut informația la secret, de parcă durerile ar fi trecut de la sine. Probabil i-a fost teamă să spună, să nu o lase antrenorii acasă”, sună informația primită din interiorul lotului olimpic. Îngrijorarea de la început s-a transformat în teamă după ce problema a devenit acută. Miercuri, antrenorul Octavian Bellu a dus-o pe micuța gimnastă la investigații la centrul medical din Satul Olimpic. La JO, orice problemă majoră, orice injecție trebuie supervizată de acest centru medical, e regulă. Au urmat o tomografie, care nu a fost relevantă, și mai apoi un RMN. Diagnostic provizoriu: inflamație a fasciei călcâiului.
Acoladă medicală. Călcâiul este învelit într-un țesut dens, cartilaginos, ca o umbrelă. Acest țesut se numește fascie și poate suferi leziuni sau inflamații. Dacă sunt pe mijlocul călcâiului, cum se întâmplă în cazul ciocurilor, atunci sunt mai ușor de recuperat. În cazul Larisei, inflamația este undeva în partea laterală, în interior. „O astfel de problemă ar necesita minimun 10-12 zile de repaus, timp în care s-ar administra antiinflamatoare, s-ar face fizioterapie, s-ar pune gheață. O leziune de acest gen nu trece peste noapte. Sportiva poate să pășească, chiar să și alerge, însă va întâmpina probleme mari la aterizările de pe aparate”, explică un medic specialist.
Medicul lor, mai bun ca al nostru?
Pus în fața acestei probleme, Octavian Bellu a călcat pe drumuri știute. Pentru „second opinion” și pentru încercarea de a găsi o soluție de avarie, reputatul antrenor a apelat la medicul delegației Germaniei, cu care are o colaborare de cel puțin 12 ani. Decizia sa a creat un disconfort în rândul echipei de medici atașați delegației sportive române, mai cu seamă că șeful alor noștri, doctorul Dan Tănase, este un traumatolog reputat, șeful secției de la Spitalul Floreasca din Capitală. „Este cel puțin la fel de bun, poate mai bun, ca medicul german”, spun cei din jurul delegației tricolore. Medicul german i-a pregătit Larisei o fașă specială, care să-i îmbrace acesteia călcâiul foarte strâns, iar aseară, la antrenamentul de pe podium, Iordache l-a testat pentru prima oară (n.r. – ședința de pregătire a început la închiderea ediției).
Injecții cu novocaină? Exlus!
Prima întrebare pusă a fost legată de posibilitatea ca ea să concureze cu injecții cu novocaină, așa cum s-a întâmplat cu mai mulți sportivi români de-a lungul istoriei. Răspunsul medicilor a fost însă clar: nu este indicat. Introducerea unei substanțe în zona respectivă, în forță, ar mări leziunea. Apoi, tratamentul ar amorți zona maximum câteva ore. La gimnastică vorbim însă de zece zile de concurs. Pentru a se califica la individual compus sau în finalele pe aparate, Larisa ar trebui să participe în calificările de sâmbătă. Novocaina ar atenua durerile pe moment, dar ar produce mai mult rău până la finalele pe aparate. Deci, exclus!
Un aparat sau mai multe?
Ce mai rămâne? Dacă diagnosticul este confirmat și de RMN-ul de ieri, Larisa poate să-și ia adio de la individual compus și de la unele aparate în concursul pe echipe. Singura ei șansă va fi evoluția la paralele, unde are cea mai bună notă din delegația României. Surse din delegația tricoloră susțin că Iordache vrea să riște și să facă încă un aparat, bârnă sau sol, însă aici ultimul cuvânt îl vor avea antrenorii Bellu și Bitang. „Nu vom permite o accidentare mai gravă”, a declarat cel mai titrat antrenor din gimnastica mondială.
În orice caz, Octavian Bellu nu ia în calcul înlocuirea Larisei Iordache cu Raluca Haidu. Până duminică, atunci când vor avea loc calificările la gimnastică feminin, mai sunt două zile, timp în care se pot produce multe…