Atena, investiția de suflet a campionului Răzvan Florea
Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.
Medaliatul olimpic la înot și-a construit un bazin semiolimpic la Constanța, unde îmbină perfect noțiunile de sport și business.
Răzvan Florea (33 de ani), medaliat olimpic la înot în 2004, la Atena, în proba de 200 metri spate, este unul dintre marii sportivi ai României care s-a lansat în business după ce a încheiat conturile cu marea performanță. Retras din sport în 2010, după o carieră impresionantă, Răzvan a avut curajul să-și construiască, în plină criză financiară, un bazin de înot la Constanța, cu dimensiuni semiolimpice (25 de metri).
„Piscina a fost un vis mai vechi, al meu și al soției mele, încă din 2004, când am avut prima tentativă să termin cu lotul. Visul a devenit realitate începând cu 2011, când am depus dosarul pentru fondurile europene. În 2013 bazinul era gata de inaugurare„, spune constănțeanul.
Construcția s-a ridicat pe un teren deținut de sportiv și soția sa, iar banii, în total 600.000 de euro, au venit din fonduri europene, 200.000 de euro (plafonul maxim), din economiile familiei, dar și dintr-un credit la bancă pe care Răzvan speră să-l achite în următorii 5 ani. „Am trecut peste prima iarnă și pot să spun că nu a fost ușor. Am înțeles de ce nu se construiesc bazine de 50 de metri în România. Nu sunt rentabile decât dacă există o subvenție. La mine nu este cazul. Pe timpul iernii, utilitățile lunare s-au ridicat la 20.000-30.000 de lei„, explică Răzvan.
În Constanța, mai există încă patru bazine private, dintre care unul este cel al lui Hagi, de la Hotelul Iaki, însă piscina lui Florea este cea mai căutată din oraș. Motivul este legat și de faptul că fostul medaliat olimpic a îmbinat perfect noțiunile de sport și business. Pe lângă bazin funcționează și un club de înot, cu numele Atena Sport Club, care și-a structurat activitatea astfel încât să lucreze de la inițiere până la marea performanță. „Suntem la început de drum, vor veni și medaliile. Toți copiii plătesc o taxă. De pildă, cei care trec de la inițiere la performanță achită aceeași sumă, în speță 220 sau 280 de lei, dar fac antrenamente în fiecare zi. Cei care ajung la naționale și ocupă locuri între primii opt beneficiază de reduceri, iar campionii naționali nu mai plătesc nimic„, detaliază Florea.
La piscină are 16 angajați, dintre care 10 sunt antrenori. Între aceștia se află și Laura Sachelarie, cea care a descoperit-o pe dubla campioană olimpică, Diana Mocanu. Despre rentabilitate și calcule de eficiență, Răzvan Florea evită să discute, pe motiv că nu vrea să dea idei concurenței.
În afacerea cu bazinul, Florea a intrat cu oarecare experiență. Din 2008, el este manager la TYR România, firmă de echipament sportiv dedicat înotului. Firma a crescut an de an, iar pentru 2014, fostul înotător estimează o cifră de afaceri de 350.000 de euro. „Viața mea de acum este de trei ori mai încărcată față de perioada când făceam sport. Nu mă plâng, îmi place ceea ce fac„, a mai precizat Răzvan.