Beatrice Romanescu: „Medalia de la Campionatele Mondiale, o bucurie așteptată”

Naționala feminină a României a cucerit medalia de bronz la Campionatele Mondiale de juniori, după o evoluție de excepție în sferturi, cu reprezentativa SUA, echipă cu trei chinezoaice în componență, scor 3-2. Misiunea fetelor noastre s-a dovedit a fi una imposibilă în semifinalele competiției, unde au întâlnit prima forță a tenisului de masă mondial, China. Beatrice Romanescu, managerul Federației Române de Tenis de Masă, a vorbit pentru ProSport despre ce înseamnă o medalie de bronz într-un sport dominat de „ochii oblici”, dar și despre strategia prin care putem învinge China.

„Medalia de la Campionatele Mondiale, o bucurie așteptată” 

Ce înseamnă medalia de bronz obținută de fetele noastre?
Această medalie de bronz reprezintă în primul rând o confirmare. Pentru noi este o bucurie, dar una oarecum așteptată, deoarece știm că la junioare ne aflăm de ani buni în fruntea ierarhiei europene, iar pe plan mondial completăm plutonul format din trei-patru echipe care conduce ostilitățile la masa de tenis. Pe lângă faptul că respectiva medalie ne-a confirmat așteptările, ne-a arătat că ne găsim pe drumul cel bun, pentru că până la urmă, munca antrenorilor din țară se reflectă în medalii. Este evident că ne îndreptăm pe direcția potrivită, numai că pe lângă faptul că ne ajutăm noi înșine, mai este necesar să fim și ajutați din exterior. Mă refer aici la mulți factori care ar trebui să concure pentru a realiza performanțe la acest nivel.

Cum a fost meciul din semifinale, disputat împotriva Chinei?
Fără istoric! Bernadette Szocs nu a jucat pentru că a acuzat dureri la umăr și având în vedere faptul că turneul nu a luat sfârșit, mai sunt de disputat și probele individuale, antrenorul a considerat că ar fi mai oportună ținerea ei pe bancă pentru a se odihni. În aceste condiții, partida s-a transformat într-una fără istoric, iar chinezoaicele au câștigat fără drept de apel. Din păcate, ni s-a mai întâmplat și în anii precedenți la Campionatele Mondiale de juniori să picăm în semifinale cu China. Când știi că joci cu această super echipă ești tentat să depui armele din start.

Este chiar atât de mare diferența dintre fetele noastre și chinezoaice, încât să depunem armele dinaintea meciului?
Am fi preferat să jucăm cu Japonia sau împotriva Coreei. Noi am demonstrat că putem învinge asiatice, dar chinezoaicele reprezintă o forță atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere mental. Se pare că diferența este destul de mare încă de la juniori și pe măsură ce se înaintează către seniori, devine uriașă. Acum ne găsim undeva în vârf, România fiind singura țară europeană în primele patru ale lumii. Acest lucru spune foarte multe. Ne-am fi dorit să jucăm cu oricine în semifinală, dar nu cu China.

„Bernadette Szocs va deveni o mare campioană”


 

Cum s-a accidentat Bernadette? În meciul cu SUA? 
Nu. Nu s-a accidentat acum, dar ea a evoluat destul de mult în ultima perioadă. A acuzat dureri încă de când a plecat din țară, pentru că a avut un an destul de plin. Gândiți-va câ în acest sezon a jucat la tot ce înseamnă campionate de seniori, campionate de juniori, plus competiții de club. Ne aflăm pe final de an și este firesc să se resimtă oarecum, mai ales că a făcut un meci extraordinar de bun împotriva Statelor Unite. În aceste condiții, antrenorul a considerat de cuviință că meciul cu China este deja jucat și a preferat într-un fel să o păstreze pentru probele individuale, ținând cont că urmează multe jocuri, patru zile pline.

O vedeți pe Bernadette Szocs campioană europeană peste câțiva ani?
Cred foarte mult în ea. Bernadette este o jucătoare complexă și completă, în sensul că pe lângă tehnică foarte bună, are și un psihic de învingător, fără de care nu poți ajunge să triumfi. Chiar cred că Szocs va ajunge o mare campioană.

„Poți învinge chinezoaicele doar dacă te antrenezi la ele acasă”


 

Ați spus că e nevoie ca tenisul de masă să fie ajutat. Credeți că este primordială o implicare financiară din partea statului, respectiv a ministerului, în tenisul de masă?
Cu această întrebare deschideți o „cutie a Pandorei” și îmi ridicați mingea la fileu. Sunt întrebări la care răspund de ani buni, dar din păcate nu rămân decât niște râspunsuri pe hârtie care nu produc niciun ecou. Noi știm ceea ce avem de făcut și cunoaștem lucrurile de care am avea nevoie, din păcate însă, ne este mai greu să rezolvăm singuri aceste probleme. Îmi pare rău că la un nivel de performanță de campionate mondiale ne referim în continuare la resurse financiare pentru a reuși să ajungem în cantonamente în China. Nu vom reuși să batem niciodată China și Japonia dacă nu ne antrenăm în aceste țări. Pentru a învinge cele două puteri mondiale trebuie să te antrenezi așa cum ei o fac, iar astfel de pregătiri nu le poți face în România, pentru că nu ai cum. Te poți antrena ca ei doar în țara lor. Asiaticii sunt foarte deschiși din punctul acesta de vedere pentru că te primesc la ei acasă, îți pun la dispoziție baze materiale, antrenori, dar toate aceste facilități sunt contra cost. În țara noastră e foarte greu să convingi pe cineva pentru a-l atrage alături de tine, chiar dacă ai un plan bine pus la punct pe care vrei să-l duci la bun sfârșit

Asiaticele domină tenisul de masă mondial. Care este secretul lor?
Pe acest subiect ar putea să curgă multă cerneală. Se poate discuta foarte mult pentru că sunt mai mulți factori care fac ca acești sportivi din China să conducă detașat în tenisul de masă. Nu este un singur motiv, trebuie să privim mult mai aplecat și mult mai amănunțit toate aceste lucruri pentru că pe de o parte ține de tradiție, chiar de felul lor de a fi. Este o filosofie asiatică întreagă care predomină în sens pozitiv în acest sport. Pe de altă parte trebuie să ținem cont și de faptul că în China se găsesc aproape un milion și jumătate – două milioane de jucători legitimați, poate și mai mulți, pentru că nimeni nu le știe numărul exact. La o bază de selecție atât de mare și la un număr atât de important de jucători, este foarte puțin probabil ca vârfurile să nu exceleze. Cei care ajung să facă parte din loturile naționale sunt cu adevărat jucători de excepție. De asemenea trebuie să ținem cont de faptul că în permanență au cel puțin trei echipe naționale pregătite să intre în orice campionat de anvergură, pe când majoritatea țărilor, dacă nu toate, au o singură echipă. Se dă o bătălie ieșită din comun pentru locul în echipa națională a lor. Mai mult decât atât, dețin o tehnică pe care sportivii europeni încă nu o au. Această tehnică, combinată cu materiale speciale de joc și cu elementele pe care le-am enumerat înainte, le propulsează către  supremație.

Campioane, doar cinci minute

Credeți că se vorbește prea puțin despre tenisul de masă la noi în țară, ținând cont că avem două campioane europene, Dana Dodean și Elisabeta Samara?
Categoric, da. În general sporturile care aduc performanță în țara noastră sunt prea puțin mediatizate. La tenis de masă avem medaliați la campionatele mondiale, medaliați cu aur la campionatele europene și cu toate aceastea, acești sportivi glorioși nu sunt recunoscuți pe stradă în România. Ei își fac treaba în sălile de sport, pentru că locul lor acolo este, numai că li se acorda atenția cuvenită doar cinci minute, după care sunt uitați. Știm foarte bine că există un singur sport în România, fotbalul, care umple stadioane și care e drept că dă naștere unor orgolii și bucurii cum rar întâlnești.

Acești sportivi care se întorc cu medalii de la competițiile importante câștigă și bani pe măsură?
În România, nu. În alte țări, da. Este o explicație și un răspuns logic al întrebării „de ce pleacă jucătorii noștri să joace la cluburi în strainătate?” Ei se formează aici, în țara noastră ajung campioni, fac parte din echipele naționale de aici, apoi sunt racolați de către cluburile din afară. Acolo ating performanțe excepționale pe plan european cu echipele respective. Dacă îi întrebați pe toți tenismenii români, dacă își doresc să se întoarcă să joace acasă, toți vă vor răspunde că și la un salariu la jumătate din cât primesc afară, ar reveni în România. Din păcate nimeni nu oferă acești bani.

Ce urmează pentru echipele naționale ale României?
O scurtă pauză, până la începutul lunii ianuarie, când imediat, în primele zile, o vom lua din nou spre alte campionate. Să nu uităm că, în 8 ianuarie, Eliza Samara e deja calificată la Turneul Campioanelor, printre primele 16 jucătoare ale lumii. Această realizare a venit în urma rezultatelor obținute pe parcursul întregului sezon. Practic, noul an va începe în forță pentru noi.

 

Publicat: 04 12. 2013, 23:11
Actualizat: 14 05. 2014, 15:15