Brazilia, Franța și Italia au pățit la fel, dar au revenit în forță. Spania schimbă liniile și va arăta superb la următorul turneu final
- Spania a devenit aseară a patra campioană mondială care părăsește turneul final de după „încoronare” din faza grupelor.
- Brazilia (1966), Franța (2002) și Italia (2010) au fost precdentele formații aflate într-o astfel de ipostază, toate plătind tribut faptului că nu au făcut la timp schimbul de generații. Totuși, toate naționalele mai sus menționate și-au revenit în timp record, astfel că ibericii pot spera că vor reveni rapid în top.
- Argumentele sunt în favoarea Spaniei, aceasta putând alinia încă de acum o formație cu medie de vârstă sub 25 de ani, care să pună probleme mari oricărei alte echipe.
Vicente del Bosque a căzut pradă capcanei de a se baza și la turneul final de la Mondialul brazilian pe vechea gardă, care dusese greul pentru Spania la precedentele trei turnee finale câștigate (Euro 2008, CM 2010 și Euro 2012). Asta deși Casillas, Pique, Busquets, Xabi Alonso, Xavi și, uneori, chiar Iniesta au demonstrat în stagiunea precedentă că sunt fotbaliști blazați, care nu mai reușesc să dea randamentul din anii precedenți.
Nume grele în vestiar, aceștia au pătruns de această dată în primul „11” grație CV-ului avut, nu a jocului practicat în ultima perioadă. Decizia selecționerului ibericilor a fost în mare măsură firească și nu poate fi condamnată, în cazul în care ar fi încercat să improvizeze și s-ar fi lovit de un eșec, acesta expunându-se riscului de a fi „linșat” din punct de vedere mediatic.
Cazul lui Del Bosque nu este singular, însă, presiunea opiniei publice și numele jucătorilor din lot determinându-i pe Vicente Italo Feola (1966), Roger Lemerre (2002) și Marcello Lippi (2010) să procedeze la fel, deși, probabil, experiența lor le sugera faptul că picajul ar fi venit în mod firesc. Totuși, de notat că Brazilia, Franța și Italia au renăscut din propria cenușă după „dușul rece”, uimind ulterior cu performanțele lor. Astfel, Brazilia a devenit campioană mondială în 1970, Franța a jucat finala CM în 2006, iar Italia a ajuns în ultimul act al Euro 2012.
Rezultate Brazilia 1966 (Grupa 3)
Brazilia – Bulgaria 2-0
Ungaria – Brazilia 3-1
Portugalia – Brazilia 3-1
- Echipa tip a Braziliei în 1966: Gilmar – Djalma Santos, Bellini, Altair – Denilson, Lima, Paulo Henrique, Jairzinho – Alcindo, Garrincha, Pele
Rezultate Franța 2002 (Grupa A)
Franța – Senegal 0-1
Franța – Uruguay 0-0
Danemarca – Franța 2-0
Clasament
- Echipa tip a Franței în 2002: Barthez – Thuram, Leboeuf, Desailly, Lizarazu – Vieira, Petit – Wiltord, Zidane, Djorkaeff – Trezeguet
Rezultate Italia 2010 (Grupa F)
Italia – Paraguay 1-1
Italia – Noua Zeelandă 1-1
Slovacia – Italia 3-2
Clasament
- Echipa tip a Italiei în 2010: Buffon – Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Criscito – De Rossi, Gattuso – Camoranesi, Pirlo, Di Natale – Iaquinta
„Furia Roja”, reinventată
Premisele sunt, așadar, favorabile pentru iberici, care au marele atu că au deja la dispoziție un nucleu de jucători tineri de mare valoare. Carvajal, Alcantara, Koke, Isco sau Deulofeu evoluează la formații de top din Europa și reprezintă viitorul Spaniei, ei făcând de altfel parte din circuitul naționalei.
2014 nu a fost anul lor, însă în perioada imediat următoare, noul selecționer (cel mai probabil Vicente del Bosque va renunța la post) va avea de unde să aleagă pentru a începe reconstrucția unei formații care a dominat categoric ultima decadă în fotbalul mondial.
Un alt argument în favoarea unui reviriment rapid este reprezentat de faptul că, an de an, naționalele „Under” ale Spaniei reușesc rezultate deosebite. Pe lângă jucătorii menționați mai jos ca făcând parte din viitorul prim „11” al naționalei iberice, putem asista oricând la explozia unui alt puști minune, care încă nu a intrat în luminile reflectoarelor.
Cum ar putea arăta Spania la viitorul turneu final
De Gea (23 ani, Manchester United) – Carvajal (22 ani, Real Madrid), Sergio Ramos (28 ani, Real Madrid), Javi Martinez (25 ani, Bayern Munchen), Jordi Alba (25 ani, Barcelona) – Alcantara (23 ani, Bayern Munchen), Busquets (25 ani, Barcelona) – Koke (22 ani, Atletico Madrid), Isco (22 ani, Real Madrid), Deulofeu (20 ani, Barcelona) – Diego Costa (25 ani, Atletico Madrid)
Echipa tip a Spaniei la CM 2010
- Casillas – Ramos, Pique, Puyol, Capdevila – Busquets, Xabi Alonso – Iniesta, Xavi, Pedro – Villa
Echipa tip a ibericilor la Mondialul din Brazilia
- Casillas – Azpilicueta, Sergio Ramos, Pique, Alba – Busquets, Xabi Alonso – Silva, Xavi, Iniesta – Diego Costa
16 jucători din lotul Spaniei prezent la CM 2014 au făcut parte și din lista campionilor mondiali din Africa de Sud