Campioanele olimpice de la spadă au anunțat când vor decide dacă se retrag sau merg mai departe
- Scrima românească s-a reunit într-o gală, care a avut loc la Palatul Elisabeta, unde au fost premiați pentru performanțele sportive toți scrimerii români printre care fetele de aur de la Rio, antrenorii, cadeții și juniorii. Evenimentul a fost găzduit la invitația Alteței Sale Regale Principele Radu.
Acesta a deschis evenimentul printr-un discurs: „La încheierea unui nou an cu performanțe sportive, Federația Română de Scrimă merită, înaintea multor organizații sportive, aplazuele societății românești. Face parte din dintr-o familie istorică ce numără mai bine de 100 de ani și a slujit națiunea și reputația ei. În fiecare an apar noi fețe de copii, care nici măcar nu erau născuți când oamenii din primul rând (nr. Mihai Covaliu, echipa feminină și ecchipa masculină). Federația face parte dintr-o elită a societății din România. Azi vom asista la premierea unui număr de 15 sportivi pentru meritele lor din 2016”, a declarat Principele Radu.
De la gala scrimei nu putea lipsi Mihai Covaliu, recent instalat în fruntea Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Acesta s-a declarat mândru că a fost în fruntea Federației Române de Scrimă și a făcut o promisiune către lumea sportului românesc din fruntea COSR:
„Alteță, distinși invitați, dragi colegi, doamnelor și domnilor. Fiecare gală reprezintă un prilej de bucurie, pentru că sunt momente în care ne sărbătorim performanțele. Moment de bilanț, pentru că ne ajută să apreciem ce am făcut și ce avem de făcut. Le mulțumesc tuturor din FRS care au contribuit la aceste performanțe. Scrima este unul dintre cele mai performante sporturi din România. Vă iubim și vă vom fi alături. Felicitări și sportivilor care vin din urmă.
Pe durata mandatului voi face tot posibilul ca cei care conduc țara să acorde atenție sportivilor din România și toată importanța pe care o merită”,a precizat Mihai Covaliu, în cadrul galei scrimei.
La evenimentul găzduit la Palatul Elisabeta a fost prezent și scrimerul Tiberiu Dolniceanu, care a vorbit despre planurile sale de viitor în scrimă, dar și despre investirea lui Mihai Covaliu în funcția de președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Dolniceanu a spus că numirea lui Covaliu drept președinte COSR este o decizie benefică nu numai pentru scrimă, ci pentru întreg sportul românesc.
„Vreau să merg mai departe, asta îmi doresc. Depinde ce susținere o să am din partea federației, din partea grupului, ca să merg mai departe. Mai ales că avem și proba pe echipe la Tokyo (n.r. – Jocurile Olimpice de la Tokyo, 2020) și va un drum lung și pentru mine și pentru băieți, dar eu vreau să continui și să aduc o medalie și pentru băieții mai tineri.
Nu are cu ce să mă motiveze (n.r. – distincția primită). Singurul lucru care o să mă motiveze va fi susținerea din partea mai multora. Să știu sigur că putem face treabă! Acum, având în vedere că Mihai Covaliu a fost ales președinte la COSR, avem antrenori cu care să ne batem la medalie și pentru Tokyo.
Este un lucru foarte bun și benefic (n.r. – alegerea lui Mihai Covaliu drept președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român), nu numai pentru scrimă, ci și pentru toate sporturile. Este un om care, după părerea mea, e un geniu și un perfecționist și se vede că suferă când sportul cade, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani. Zic eu că o să schimbe cumva lucrurile în sport. Nu va fi neapărat greu să lucrez cu alt antrenor, o să fie ceva ciudat mai ales că noul antrenor este fostul meu coleg de echipă de la Londra, dar o să încercăm să facem tot ce trebuie ca să ne înțelegem bine și să fie bine și pentru concursuri”, a spus Tiberiu Dolniceanu după acordarea premiilor în cadrul Galei Scrimei.
Ana Maria Brânză și Loredana Dinu, medaliate cu aur în proba pe echipe la Jocurile Olimpice de la Rio, au vorbit, la rândul lor, despre planurile de viitor. Dacă Loredana Dinu nu este sigură, încă, dacă va mai continua să facă scrimă de performanță, Ana Maria Brânză este concentrată ceea ce are de făcut anul următor.
„Încă nu am hotărât dacă voi mai continua. Mai am o lună de gândire și m-am și răsfățat. N-am vrut să fie ceva forțat, am vrut să fiu sigură că decizia pe care o voi lua va fi una din inimă. Oricum, patru ani de zile, gândindu-mă la un ciclu olimpic viitor, implică foarte multe sacrificii din partea mea.
Este un aspect foarte important faptul că Mihai Covaliu este acum noul președinte al COSR. Mă face să cred, în primul rând, că sportul românesc are o șansă în plus. Experiența lui Mihai Covaliu și-a spus cuvântul de fiecare dată, a demonstrat de foarte multe ori, atât ca sportiv, antrenor și președinte de federație. Sunt convinsă că va face lucruri bune pentru sportul românesc. Probabil îl va salva.
Într-adevăr, toate aceste momente de sărbătoare pentru scrimă, pentru familia scrimei, sunt extrem de importante pentru noi. Reprezintă partea frumoasă a medaliei, care de cele mai multe ori se vede la televizor. Ce nu se vede este munca din spatele acestor rezultate minunate. Cu siguranță ne motivează, dar în același timp, cum spuneam, decizia pe care o vom lua trebuie să fie 100% către o parte sau alta și idee este că, dacă hotărăști un lucru trebuie să mergi până la capăt. Pentru mine, cel puțin, nu va exista, nu știu… Șanse de reîntoarcere. Să merg pe o idee și apoi să mă răzgândesc.
Nimic nu este imposibil, mai ales că în 2012, după Olimpiada de la Londra, eu m-am mai retras, tot cu acest gând că va fi ultima dată. Iată că m-am reîntors, adică, într-adevăr, după cei doi ani de zile în care am stat departe de scrimă mi-a fost foarte greu și dorul m-a readus în sala de scrimă. Dacă se va întâmpla acest lucru și de această dată, cu siguranță voi merge până la capăt, adică la Tokyo.
Este o provocare pentru Ana Maria, însă eu am mare încredere deoarece dacă va continua în acest ritm, experiența pe care a acumulat-o o va ajuta. A mai trecut o dată prin această situație și a făcut față cu brio, cu nota 10. Noi în acel moment o urmăream din spatele televizoarelor și, cred că de data aceasta îi va fi mai ușor, dar este strict o părere din afară. Dacă oricare din noi se va hotărâ să îi fie alături va fi un ajutor în plus și pentru ea”, a spus Loredana Dinu la Gala Scrimei.
„O distincție care, probabil, în vremea junioratului te motivează mai mult. Mă bucur pentru că Federația Română de Scrimă a considerat că merită și cadeții și juniorii să fie băgați în seamă, să fie premiați, să simtă acest gust al performanței și al succesului. Pentru noi este o confirmare a rezultatelor pe care le-am avut anul acesta și ne obligă, cel puțin pe mine, personal, la mai mult.
Nu m-am gândit la ce se va întâmpla la Doha (n.r. – ultima competiție a anului la care va participa), este prematur, mai am lucruri de pus la punct, mai am mult de muncă. Sunt conștientă de asta, dar mi-am asumat și voi merge mai departe. Pentru mine contează mai mult perioada de pregătire decât eventualele evenimente. Prefer să mă concentrez mai mult pe ce am de făcut în sala de antrenament.
Îi doresc mult succes lui Mihai Covaliu. Știu că toată lumea l-a felicitat, eu știu că, în general, sportivii primesc felicitări după ce îndeplinesc obiective. Așadar, aștept să văd pe Cova medaliat, după patru ani de zile și atunci cu siguranță îl voi felicita. Știu că este o responsabilitate mare cea pe care și-a asumat-o prin această funcție, nu pot decât să îi țin pumnii și să aștept rezultatele.
Să fiu sănătoasă în primul rând (n.r. – obiectivul pentru anul 2017), este din ce în ce mai greu să începi pregătirea după 30 de ani nu e chiar o plăcere, dar mi-am impus să merg mai departe, nu vreau să mă gândesc încă la medaliile de anul viitor. Bineînțeles, avem campionat european, campionat mondial, mi-aș dori să pot să urc pe podium, mi-aș dori ca echipa din care fac parte acum să crească, să prindă experiență, pentru că fetele nu au avut parte de multe concursuri de seniori până în momentul de față. Sunt puțin speriate, dar sunt acolo să le ajut, să creștem împreună o nouă echipă e spadă a României care poate să aducă rezultate la nivel internațional.
Dacă credeam asta în momentul ăsta nu mă antrenam, absolut. (n.r. – dacă ar fi benefică o pauză)”, a spus Ana Maria Brânză, medaliată cu aur la JO de la Rio de Janeiro, la Gala Scrimei.
Tehnicienii premiați joi seara la Palatul Elisabeta au fost următorii:
DUCU PETRE – floretă feminin cadeți și juniori;
FLORIN GHEORGHE – floretă masculin cadeți și juniori;
CORNEL MILAN – spadă feminin cadeți și juniori;
NAGY LEHEL – spadă masculin cadeți și juniori;
ALEXANDRU SIRIȚEANU – sabie feminin cadeți și juniori;
SANDU CONSTANTIN și LUCIAN DINA – sabie masculin cadeți și juniori.
Sportivii premiați în gală:
Echipa de spadă feminin seniori: ANA MARIA POPESCU, SIMONA GHERMAN, SIMONA POP, LOREDANA DINU
Echipa de sabie masculin seniori: TIBERIU DOLNICEANU, ALIN BADEA, IULIAN TEODOSIU, CIPRIAN GĂ‚LĂ‚ȚANU
SILVIU ROȘU – Floretă Masculin
ANCA SĂ‚VEANU – Floretă Feminin
Echipa de spadă feminin cadeți: ALEXANDRA PREDESCU, BIANCA BENEA, ZSUZSA SCHLIER, DENISA BAROSAN
MĂ‚LINA CĂ‚LUGĂ‚REANU – Floretă Feminin