Când treci prin și peste războaie și ajungi fotbalist! Cum arată primul „11” al refugiaților de la EURO 2016: patru adversari ai României și-au găsit loc în echipa „fugarilor”
- Campionatul European din Franța a strâns fotbaliști care au fost nevoiți să-și părăsească țara natală, împreună cu familiile lor, din cauza conflictelor armate, a politicilor dictatoriale ori a situațiilor materiale dificile
Fare este o organizație care încearcă să îmbunătățească situațiile precare ale persoanelor prin intermediul sportului. Astfel, ei au alcătuit un prim „11” al fotbaliștilor prezenți la EURO 2016 pentru a accentua succesul cauzei pentru care luptă.
Steve Mandanda (31 de ani, Franța) a fost doar rezervă în meciul de deschidere de la EURO 2016, împotriva României. Născut în fostul Zair, actualul RD Congo, a emigrat în Franța alături de familia sa, din cauza dictatorului Mobutu Sese Seko, care controla țara.
Christian Benteke (25 de ani, Belgia). S-a refugiat cu familia în Belgia tot din cauza regimului dictatorial al lui Mobutu Sese Seko.
Spațiul ex-Iugoslav dă cei mai mulți fotbaliști în echipa de start
Vedran Corluka (30 de ani, Croația). În 1992 a fost nevoit să părăsească Bosnia din cauza războiului izbucnit în țara sa. Destinul l-a adus la Zagreb și a jucat pentru Croația la toate grupele începând de la U16 până la naționala mare.
Lorik Cana (32 de ani, Albania) este cel mai experimentat fotbalist din lotul lui Giani de Biasi. Fundașul a prins 11 minute la victoria Albaniei împotriva României, 1-0, în ultimul meci al Grupei A. Născut în Kosovo, a fugit cu familia sa în Elveția după declanșarea războiului din țara natală. În cele din urmă a ales să joace pentru „vulturii” albanezi.
Frații Xhaka: Granit (23 de ani) și Taulant (25 de ani) s-au născut în Basel din părinți kosovari. Cu un viitor incert în Kosovo, părinții celor doi fotbaliști s-au mutat în Elveția. Totuși, cei doi frați au ales diferit steagul pe care să-l reprezinte. În timp ce Taulant a ales Albania, fratele său, Granit, a ales să joace pentru țara în care s-a născut, după ce a fost ignorant de către oficialii albanezi.
Xherdan Shaqiri (24 de ani) este originar tot din Kosovo, dar din cauza dificultăților financiare familia sa a ales să emigreze în Elveția, când încă acesta era la o vârstă fragedă.
Luka Modric (30 de ani) reprezintă țara în care s-a născut, iar acesta are o poveste asemănătoare cu cea a filmului „Hotel Rwanda”. Copilăria sa coincide cu izbucnirea războiului de independență a Croației. A fost nevoit să-și petreacă ani buni într-un hotel din Zadar, cu alte câteva sute de refugiați.
Valon Behrami (31 de ani, Elveția) este născut în Kosovo, dar a emigrat în „Țara Cantoanelor”, după ce situația părinților săi a devenit foarte dificilă.
Zlatko Junuzovic (28 de ani, Austria) s-a născut în Serbia și a emigrat cu familia în Austria, după izbucnirea conflictului armat din țara sa.
Emir Kujovic (28 de ani, Suedia) este născut în Muntenegru, în fosta Iugoslavie. A plecat în Suedia în momentul în care cele opt națiuni din interiorul Republicii Socialiste Federative Iugoslavia își obțineau independența.
Dintre fotbaliștii prezenți în primul „11” al jucătorilor refugiați de la EURO 2016, patru au evoluat și împotriva noastră pe teren: Valon Behrami, Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka (toți trei Elveția) și Lorik Cana (Albania).
Articol scris de DAN MIREA