Cinci aspecte neplăcute legate de felul în care ne-am calificat la EURO 2016
România a reușit să se califice la un turneu final după o pauză de opt ani, ultima prezență fiind cea de la EURO 2008. În această campanie am terminat pe locul doi o grupă din care au mai făcut parte, în ordinea în care au terminat în clasament, Irlanda de Nord, Ungaria, Finlanda, Feroe și Grecia. Dincolo de șirul lung de aspecte pozitive care pot fi subliniate după această calificare, există și multe părți negative de care trebuie să fim conștienți. ProSport a selectat „Cinci aspecte neplăcute legate de felul în care ne-am calificat la EURO 2016„:
1. Ne-am calificat direct la turneul final, însă totul datorită condițiilor relaxate ale noului sistem UEFA. Am terminat totuși grupa în spatele Irlandei de Nord, iar Insulele Feroe sunt singura națională pe care am bătut-o și în tur, dar și în retur.
2. Campania de calificare a adus o serie de trei meciuri consecutive fără gol. Reușita lui Hoban cu Finlanda a pus capăt celei mai lungi perioade de secetă din ultimii 70 de ani.
3. Cei mai buni doi marcatori ai României din precedenta campanie de succes – cea de la Euro 2008 – înscriau 11 goluri, la fel de multe cât toți marcatorii României în această campanie.
4. Am reinventat noțiunea de golgheter: cei mai buni marcatori din această campanie sunt Paul Papp, Bogdan Stancu și Constantin Budescu, toți cu câte două goluri.
5. Ne menținem distanța în „duelul” cu Feroe. În campania pentru CM 1994 le-am înscris 11 goluri, în cea pentru CM 2010 le-am dat 4 goluri, acum tot 4.