Constantina Diță privată de bucuria de a purta drapelul la Londra: „De ce nu m-au sunat cei din COSR?”
*Pușa precizează că nu are nimic cu Horia Tecău: „E sportiv ca și mine”
*O simplă neatenție, o scăpare involuntară sau un amestec de orgolii generează o stare de nervozitate înainte cu 15 zile de debutul JO. Decizia COSR, conform căreia Horia Tecău va juca rolul deschizătorului de drum la ceremonia de deschidere de la Londra, a stârnit controverse.
Dezamăgire în Colorado
Stabilită în Erie (Colorado), campioana olimpică la maraton, Constantina Diță (42 de ani), a primit vestea ca pe o lovitură de baros. Marile ei așteptări se clădiseră pe o serie de discuții pe care le-a purtat în țară la ultima sa vizită, în urmă cu 50 de zile. Povestește Pușa: „Când am plecat din țară, i-am informat pe oficialii Federației Române de Atletism că voi fi la ceremonia de deschidere pe 27 iulie, chiar dacă voi locui în altă parte, nu în Satul Olimpic. Știau că mi-am manifestat dorința de a fi portdrapel. La fel s-a întâmplat și cu șefii de la COSR. La ultima ședință, m-au întrebat dacă mi-ar plăcea să fiu eu purtătorul steagului și le-am spus că da!”.
Săptămâna trecută însă, la Comitetul Executiv al COSR, Geta Andrunache, Alina Dumitru, Cătălina Ponor și Diță au căzut succesiv. Dacă primele trei s-au aflat în imposibilitatea de a participa la deschidere din cauza programului de concurs, numele Constantinei nici n-a mai ajuns pe masa de votare. Eroare de comunicare?
„Federația de atletism a transmis COSR faptul că Diță va ajunge în Satul Olimpic pe 3 august și va pleca pe 8. Noi n-aveam cum să știm ce program de pregătire are ea”, explică secretarul general al COSR Ioan Dobrescu. Informația a fost confirmată și de oficialii FRA: „Le-am comunicat aceste date pentru că așa le-am primit de la ea, de la antrenor și de la antrenorul federal. Intrarea în satul olimpic se va face pe 3 august, iar plecarea pe 8 august”.
Telefonul n-a avut fir
Oamenii din birouri au ajuns la concluzia că Diță urmă să ajungă la Londra abia după ceremonia de deschidere, concursul de maraton fiind programat pe 5 august. Ceața ar fi fost risipită cu un simplu telefon, care însă, din motive necunoscute, nu a fost dat. „Ambele părți știau că voi ajunge pentru acomodare în Londra încă de pe 19 iulie. Și chiar dacă ar fi înțeles greșit, cei din COSR ar fi putut să mă sune în America pentru a le confirma. De ce nu m-au sunat!? Eu aș fi vrut să fiu portdrapel”, a continuat Pușa, adăugând: „Nu am nimic cu Horia Tecău, e sportiv ca și mine. Am rămas totuși cu un gust amar”.
Portdrapelul României la JO după Revoluție: Costel Grasu (1992), Iulică Ruican (1996), Elisabeta Lipă (2000 și 2004), Valeria Beșe (2008)
Va fi o onoare pentru mine să duc steagul
Horia Tecău, tenisman
Niciun răspuns la scrisoare
La două zile după ce Vali Tomescu și Constantina Diță i-au trimis premierului Victor Ponta o scrisoare prin care îi solicitau să găsească o modalitate de a-i recompensa pentru aurul la maraton din Beijing, răspunsul se lasă încă așteptat. Prim-ministrul se afla ieri la Bruxelles. Iată câteva pasaje ale hârtiei oficiale trimise spre Piața Victoriei și prezentată ieri în exclusivitate de ProSport. „În luna august a acestui an se fac patru ani de când am obținut singurul aur olimpic la maraton din istoria României, aur în urma căruia am fost recunoscuți internațional ca profesioniști și valori, inclusiv prin includerea noastră în Cartea Recordurilor cu această performanță, dar din păcate în România nu am fost recompensați pentru această performanță. (…) Mie și sportivei mele, Constantina Diță, ni s-au plătit doar 7.000 de euro dintr-un total de 35.000 de euro”.