Euro 2016 s-a încheiat după o lună în care cele mai bune echipe ale continentului s-au luptat în Franța pentru trofeul suprem. Portugalia e marea câștigătoare, după o finală decisă în prelungiri. E primul titlu major cucerit ce lusitani, care devin astfel a zecea națiune care câștigă un Campionat European de fotbal.
Cu ce rămânem însă după turneul final din Franța?
1. Portugalia – titlu cu o singură victorie în 90 de minute!
Câștigătorul ia totul, așa cum e normal, numai că Portugalia e o câștigătoate specială. Ronaldo și Compania s-au impus în finala cu Franța de pe Stade de France, scor 1-0, cu un gol marcat în minutul 109 de rezerva Eder. O victorie care a rezumat perfect turneul final al trupei lui Fernando Santos. În cele șapte partide jucate la Euro 2016, Portugalia a obținut o singură victorie în timpul regulamentar, în semifinala cu Țara Galilor, scor 2-0. Restul partidelor s-au încheiat la egalitate (trei în faza grupelor) sau au fost decise în prelungiri (optimea cu Croația și finala cu Franța) sau după executarea loviturilor de departajare (sfertul cu Polonia).
Alte patru echipe au părăsit competiția neînvinse după 90 de minute, iar dacă s-ar fi realizat un clasament „clasic”, portughezii ar fi avut doar 9 puncte, față de 17 ale Franței, care a jucat un număr egal de partide (7)
Rezultatele după 90 de minute ale echipelor neînvinse la Euro 2016
2. Antoine Griezmann – golgheterul Euro 2016
Știam cu toții că Antoine Griezmann e un jucător foarte bun, însă la Euro 2016 francezul de 25 de ani a dovedit că merită oricând să fie pus în galeria celor mai buni atacanți din lume. Omul care a dus-o pe Atletico Madrid până în finala Champions League și-a demonstrat valoarea și în tricoul Franței și a devenit golgheterul Euro 2016, cu șase goluri marcate, la mare distanță de urmăritori. Și asta după un start fals, fără gol marcat în meciul cu România, care l-a determinat pe Deschamps să-și lase vedeta pe banca de rezerve la următoarea partidă.
Griezmann a început să strălucească cu adevărat în fazele eliminatorii, iar cele cinci goluri reușite de omul care nu a jucat nicio secundă în Franța de-a lungul carierei i-au împins pe „cocoși” până în finală. Vara lui 2016 i-ar putea aduce lui Griezmann un transfer stelar, la o echipă unde ar putea să înceapă să strângă și trofee.
👟🆠GOLDEN BOOT: 1. Griezmann ⚽⚽⚽⚽⚽⚽ 2. Ronaldo ⚽⚽⚽ 3. Giroud ⚽⚽⚽ List/details: https://t.co/SQ3vJ7rBWf#EURO2016 pic.twitter.com/EEw7KWJDSt — UEFA EURO 2016 (@UEFAEURO) July 11, 2016
👟🆠GOLDEN BOOT: 1. Griezmann ⚽⚽⚽⚽⚽⚽ 2. Ronaldo ⚽⚽⚽ 3. Giroud ⚽⚽⚽ List/details: https://t.co/SQ3vJ7rBWf#EURO2016 pic.twitter.com/EEw7KWJDSt
— UEFA EURO 2016 (@UEFAEURO) July 11, 2016
3. Will Grigg’s on fire – adevăratul imn al Euro 2016
„This One’s For You”, melodia cântată de David Guetta și Zara Larsson a fost imnul oficial al Euro 2016, dar cu siguranță hit-ul „adus” cu ei de suporterii nord-irlandezi e cel care va rămâne în memoria suporterilor de pretutindeni. Oda închinată de fanii din Belfast atacantului Will Grigg, care în mod paradoxal n-a jucat nici măcar o secundă la Campionatul European, a devenit hit în Franța și în multe locuri din Europa.
4. „Experimentul” UEFA, un succes
În momentul în care UEFA a anunțat un Campionat European cu 24 de echipe, au existat mulți contestatari, care erau de părere că vom avea parte de o „diluare” a valorilor, iar nivelul turneului final va fi unul scăzut. Totuși, la Euro 2016 cele cinci debutante au lăsat o impresie foarte bună, patru dintre ele reușind calificarea în fazele eliminatorii. Mai mult, Țara Galilor a jucat semifinala, după o victorie memorabilă în sferturi în fața Belgiei, iar Islanda – cea mai mică națiune participantă la Euro – a cucerit inimile continentului și s-a declarat învinsă abia în sferturi, după un meci cu Franța. Chiar și Albania, singura debutantă care nu a ieșit din grupe, a lăsat o impresie plăcută și nu a plecat cu mâna goală acasă. Trupa lui Gianni De Biasi rămâne cu victoria obținută în fața României, în ultimul meci al Grupei A.
Dezamăgirile la Euro 2016 au fost produse mai degrabă de prezențele obișnuite la turneele finale.
Sistemul cu 24 de echipe a oferit și șansa calificării în optimi de pe locul 3 în grupă, iar decizia pare una excelentă, în condițiile în care marele trofeu a fost cucerit chiar de Portugalia, după ce a încheiat Grupa F pe locul 3. Dacă era utilizat vechiul sistem, lusitanii ar fi fost acasă înainte ca meciurile tari să înceapă cu adevărat, iar turneul final ar fi arătat cu totul altfel.
5. Islanda
Dacă tot vorbim de debutante, Islanda merită o mențiune specială, iar prezența nordicilor la Euro 2016 va fi cu siguranță ținută minte. O națiune de 330.000 de locuitori a cucerit întreg continentul în cele cinci meciuri jucate în Franța, iar strigătul viking făcut cunoscut de fanii nordicilor are toate șansele să devină o obișnuință pe stadioanele din toată lumea.
Fără nume mari în echipă și fără o bază largă de selecție, ca să parafrazăm scuza „stas” folosită în România pentru lipsa de rezultate, dar cu o dăruire incredibilă, islandezii ne-au amintit de ce iubim atât fotbalul și au produs una din cele mai mari surprize din istorie prin eliminarea Angliei în optimi.
15,000 islandeses hacen el saludo vikingo en honor a @icelandfootball#ISL #EURO2016 pic.twitter.com/lwqDizYKOg — Andrés Islas (@CapsNarrador) July 4, 2016
15,000 islandeses hacen el saludo vikingo en honor a @icelandfootball#ISL #EURO2016 pic.twitter.com/lwqDizYKOg
— Andrés Islas (@CapsNarrador) July 4, 2016
Footage of Gummi Ben, the legendary Icelandic commentator, going NUTS at final whistle of #ENGICE 😂 (via @siminn) pic.twitter.com/izhtH5PUJt — Copa90 (@Copa90) June 29, 2016
Footage of Gummi Ben, the legendary Icelandic commentator, going NUTS at final whistle of #ENGICE 😂 (via @siminn) pic.twitter.com/izhtH5PUJt
— Copa90 (@Copa90) June 29, 2016
6. Lacrimile lui Buffon
Ce portar, ce caracter, ce legendă! La 38 de ani, Gianluigi Buffon a fost omul cheie al Italiei la turneul final, iar fundașul Giorgio Chiellini i-a făcut caracterizarea perfectă după victoria uriașă cu Spania, din optimi: „Am suferit în ultimele 15 minute, însă am avut însă un înger în spatele nostru, care a oprit totul!”. Cu Germania, Buffon a făcut un nou meci mare, dar s-a văzut nevoit să se declare învins după penalty-uri. Cadrele cu portarul italian după finalul partidei au cucerit însă lumea fotbalului.
7. Fanii Irlandei
Dacă UEFA n-ar fi decis creșterea numărului de echipe de la turneul final de la 16 la 24, Irlanda ar fi ratat calificarea la EURO, iar minunații fani ai „verzilor” ar fi rămas acasă. Fie și doar pentru asta, hotărârea UEFA trebuie privită drept un succes. Priviți în clipurile de mai jos de ce.
8. Gabor Kiraly și pantalonii săi
Portarul Ungariei a devenit la Euro 2016 cel mai bătrân jucător din istoria turneelor finale ale Campionatului European, iar recordul a fost marcat cu o calificare în optimi. 40 de ani și 87 de zile avea Kiraly în ziua meciului cu Belgia, din optimi, adică cu aproape un an mai mult decât deținătorul fostului record, germanul Lothar Matthaus, care avea 39 de ani și 91 de zile când își reprezenta țara la Euro 2000. Spre fericirea microbiștilor de pretutindeni, Kiraly a luat cu el în Franța și pantalonii deveniți marcă înregistrată în cei peste 20 de ani de carieră.
9. Renato Sanches
Dacă Gabor Kiraly a devenit cel mai bătrân jucător din istoria Euro 2016, portughezul Renato Sanches se mândrește cu un record și mai spectaculos. La 18 ani și 328 de zile, noul mijlocaș al lui Bayern Munchen a devenit cel mai tânăr finalist al unui Campionat European și totodată cel mai tânăr câștigător al trofeului. Mijlocașul a început Campionatul European ca rezervă, însă a profitat de fiecare șansă oferită de tehnicianul Fernando Santos. A intrat excelent în optimea cu Croația, în sfertul cu Polonia a fost titular și a marcat golul egalizator (1-1), iar în semifinală și finală a fost un om-cheie în mijlocul Portugaliei. La final, Renato Sanches a fost declarat de UEFA cel mai bun tânăr jucător al turneului final (premiu acordat jucătorilor născuți după 1 ianuarie 1994), peste francezul Kingsley Coman și conaționalul său Raphael Guerreiro.
10. Antonio Conte
Prestațiile Italiei de la Euro 2016 reprezintă demonstrația perfecte pentru cât de importantă e contribuția unui antrenor, iar Antonio Conte a arătat fără dubii că locul său este în galeria celor mai buni tehnicieni ai momentului. Veniți în Franța fără mari speranțe și cu un lot lipsit de vedetele de odinioară, italienii au făcut două meciuri aproape de perfecțiune, cu Belgia și Spania (ambele câștigate cu 2-0), iar în sfertul cu Germania au fost aproape de o nouă surpriză. Squadra Azzurra a părăsit Euro 2016 după loteria penalty-urilor, dar a arătat ca o echipă capabilă să se lupte de la egal la egal cu orice formație din lume, deși de la mijloc în sus e lipsită de fotbaliști de superclasă.
După Euro, Conte și-a întrebut treaba la Chelsea, iar Roman Abramovich se felicită deja pentru decizia făcută în momentul numirii italianului.
Watch Antonio Conte Hilarious reactions at #Euro2016 This guy killed the last scene 😂😂😂😂😂 Laugh wan tear my belle😂😂 pic.twitter.com/io89mHb4rs — Kemi Ariyo (@d_problemsolver) July 11, 2016
Watch Antonio Conte Hilarious reactions at #Euro2016 This guy killed the last scene 😂😂😂😂😂 Laugh wan tear my belle😂😂 pic.twitter.com/io89mHb4rs
— Kemi Ariyo (@d_problemsolver) July 11, 2016
Pentru voi care a fost cel mai frumos moment de la Euro 2016?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER