Cum s-a transformat Klinsmann în Jay Goppingen. Fostul mare fotbalist și-a schimbat numele în America pentru a scăpa de faimă
În anul 2003, Jurgen Klinsmann a plecat în Statele Unite pentru a trăi o viață simplă, departe de popularitatea sufocantă de care „se bucura” în Europa. Opt ani mai târziu, fostul atacant al Germaniei a devenit selecționerul echipei de fotbal a Statelor Unite
- Klinsmann a marcat pentru nemți când Statele Unite și Germania s-au întâlnit ultima dată în grupele unui Mondial (1998)
- Partida SUA – Germania se va juca pe Arena Pernambuco din Recife (în direct pe TVR 2, joi, 26 iunie, de la ora 19:00)
Federațiile de fotbal preferă selecționeri de aceeași origine ca și echipa națională, în speranța că aceștia vor fi motivați de patriotism și nu doar de salariul primit. În majoritatea cazurilor, când aceștia recurg la serviciile unor selecționeri străini, o fac doar ca o soluție temporară, prin care se încearcă aducerea stabilității în perioadele de criză.
Desigur, există și excepții, una dintre cele mai cunoscute fiind cea a lui Fabio Capello, italianul care a activat ca selecționer al Angliei în perioada 2007 – 2012. O altă excepție de acest gen este reprezentată de prezența lui Jurgen Klinsmann pe banca tehnică a Statelor Unite. Doar că în spatele acestei așa-zise excepții stă povestea modului în care Klinsmann a ajuns să considere America o a doua casă.
Californizarea, sau Jay Goppingen
În anul 2003, Jurgen Klinsmann s-a mutat în California pentru a trăi o viață simplă, departe de popularitatea sufocantă de care „se bucura” în Europa. După câteva luni petrecute acolo, fostul internațional german a simțit nevoia de a lua parte din nou la bucuria pe care „sportul rege” i-a adus-o de atâtea ori pe parcursul carierei. Astfel că, deși nu mai jucase fotbal de aproximativ cinci ani, a semnat cu Orange County Blue Star, un mic club dintr-o divizie semi-profesionistă de fotbal din California. Ceea ce a urmat reprezintă partea comică a poveștii lui Klinsmann.
Pentru a evita să atragă atenția mass-media, oficialii clublui l-au înscris pe Klinsmann la echipă sub numele de „Jay Goppingen”. Era un moment extrem de comic atunci când adversarii se trezeau pe teren alături de o legendă a fotbalului european. „Nu a fost ideea mea să utilizăm un nume fals”, povestește Klinsmann. „Eu doar mă bucuram și încercam să mă mențin sănătos, alături de un grup de oameni care iubeau fotbalul. A fost o perioadă foarte plăcută, iar schimbarea numelui a fost printre cele mai amuzante momente. Nu știu de la ce venea acest nume: probabil că s-au gândit să ia inițiala prenumelui meu și să adauge numele orașului în care m-am născut, Goppingen”.
Alături de internaționalul german se antrena și Robbie Rogers, care avea doar 14 ani în acea perioadă. „A fost incredibil să mă pot antrena și juca alături de el”, povestește jucătorul care evoluează în prezent pentru Los Angeles Galaxy. „La început eram intimidat, dar în scurt timp a devenit o bucurie. Klinsmann era extrem de pozitiv și entuziasmat în tot ceea ce făcea”. Ulterior, când Klinsmann a fost numit selecționer al Statelor Unite în 2011, Rogers a marcat primul gol al americanilor din mandatul neamțului.
„Cel puțin nu va mai fi nevoie să primesc un raport pentru echipa lor”, glumea Jurgen Klinsmann după ce a aflat că se va confrunta cu Germania în grupele Campionatului Mondial din Brazilia
S-au făcut foarte multe speculații pe baza relațiilor lui Klinsmann cu Germania. Recent, acestea au luat o și mai mare amploare, având în vedere că, dacă cele două echipe vor încheia la egalitate meciul din ultima rundă a Grupei G, își vor asigura calificarea în „optimile” Campionatului Mondial din Brazilia. Suspiciunile asupra acestui meci sunt sporite mai ales de faptul că, pe băncile tehnice ale celor două formații vor fi prezenți Jurgen Klinsmann (SUA) și Joachim Low (Germania). Cei doi sunt foarte buni prieteni, de pe vremea în care Klinsmann (49 de ani) activa ca selecționer al Germaniei, iar Low (54 de ani) ocupa poziția de secund al său.
Unul dintre cei mai importanți fotbaliști din istoria Germaniei
Jurgen Klinsmann a adunat 108 de prezențe pentru naționala de fotbal a Germaniei, fiind astfel al patrulea cel mai selecționat jucător din istoria „Mannschaft-ului”. Atacantul a marcat 47 de goluri pentru echipa națională, 11 dintre acestea fiind înscrise la Campionatul Mondial. La nivel de club, acesta a evoluat pentru echipe importante din Europa. Inter Milan, Tottenham sau Bayern Munchen sunt doar câteva din echipele de club la care Klinsmann a avut oportunitatea de a-și etala talentul.