Trofeul care va fi oferit câștigătoarei Campionatului Mondial din Brazilia (12 iunie – 13 iulie) va sosi luni, 3 martie, la București. Principalii sponsori, FIFA și Coca-Cola, realizează pentru a treia oară consecutiv un turneu al prețiosului trofeu. Primul a fost consemnat în 2006, în apropierea Campionatului Mondial din Germania, când au fost vizitate 40 de țări din întreaga lume. Înainte de a fi expus publicului larg, trofeul va fi adus la meciul de deschidere a Cupei Coca-Cola 2014 pe care liceenii îl vor disputa pe data de 3 martie, cu începere de la ora 16:00, la Sala Dinamo.
Cupa Mondială va fi adusă la București de fostul internațional francez Christian Karembeu, în prezent ambasador FIFA. Ilie Dumitrescu va fi ambasadorul României la această ediție. Fost component al Generației de Aur și participant la trei ediții consecutive a Cupei Mondiale, Ilie Dumitrescu va fi cel care va aduce trofeul în Sala Dinamo.
Turneu în 88 de țări Timp de 267 de zile, trofeul se va plimba în 88 de țări. Este o premieră pentru această campanie, dat fiind faptul că până în prezent numărul maxim de țări în care a ajuns Cupa Mondială a fost de 51 de țări. Trofeul va sta în România până pe data de 6 martie, urmând să fie expus publicului în Băneasa Shopping City pe 5 martie, între orele 10:00 – 20:30. Astfel, cei care vor să imortalizeze un moment alături de trofeu, vor putea să facă acest lucru miercuri, în ziua în care România va întâlni Argentina, o pretendentă la titlul mondial din acest an. România nu a reușit să se califice la turneul final, după ce a fost eliminată de Grecia la baraj.
În 1930, la primul CM, naționala s-a antrenat pe vapor Naționala României s-a numărat printre primele 13 participante la o Cupă Mondială. În 1930, în Uruguay, jucătorii au fost nevoiți să meargă două zile cu trenul și 14 zile cu vaporul pentru a ajunge la destinație, la Montevideo: „Pe 22 iunie ne-am antrenat pe punte. Am făcut și mișcare cu mingea. Rafinschi a scăpat una peste bord. S-a făcut roșu de ciudă. A vrut să se arunce după ea”, a povestit atunci Rudolf Wetzer, atacantul naționale de atunci. În grupă cu Uruguay și Peru, naționala nu a reușit să depășească faza grupelor. Prima câștigătoare a unei Cupe Mondiale a fost chiar țara gazdă care umilise România cu 4-0.
1994, anul în care România a fost cel mai aproape de trofeu Naționala nu a mai participat la un Campionat Mondial din 1998. Atunci, în Franța, România era eliminată de Croația de optimi, scor 1-0. Selecționer era Anghel Iordănescu, iar explicația pentru eșec a rămas memorabilă chiar și în ziua de astăzi: „L-am supărat pe Dumnezeu. Jucătorii se întrebau între ei cum arată. Nu a fost bine”, făcând referire la faptul că toți componenții s-au vopsit galben în cap după ce au reușit calificarea în optimi.
În 1994, România a fost cel mai aproape de o Cupă Mondială. În Statele Unite naționala a încântat, oferind victorii spectaculoase împotriva unor adversari importanți, Columbia și Argentina. A fost însă eliminată în sferturi de Suedia, la loviturile de departajare. Dan Petrescu si Belodedici au ratat o calificare istorică în semifinalele unui turneu final.
INFO
România a fost una dintre cele patru țări care au participat la primele trei campionate mondiale de fotbal. Brazilia, Franța și Belgia au mai realizat această performanță
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER