Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.
În timp ce România are meciuri de fotbal la care mii de scaune din tribune rămân goale, cluburile din Anglia comercializează cu succes, în schimbul a sute de lire sterline, abonamente la stadion. Dar modelul optim de afacere în această privință pare a veni din Germania
Raportul dintre prețurile abonamentelor și salariile medii din cele două țări arată că, în România, un microbist plătește mai puțin decât omologul său din Anglia pentru a urmări din tribună meciurile de fotbal ale echipei favorite. Asta, deoarece prețul mediu al celor mai ieftine abonamente din Liga 1 este de 17,9 ori mai mic decât cele mai ieftine abonamente din Premier League, în timp ce salariul mediu din România este de 6,24 de ori mai mic decât în Marea Britanie.
1.363 de euro este prețul mediu al celor mai scumpe abonamente oferite de cele 20 cluburi din Anglia
Comparațiile favorabile Ligii 1 dintre campionatul Angliei și cel al României se opresc, însă, aici. Premier League este o competiție infinit mai puternică, mai interesantă, mai vizionată și mai apreciată decât Liga 1. Aceasta poate fi și una dintre explicațiile pentru care, deși românii își permit mai degrabă decât englezii să meargă la meciuri, totuși n-o fac. Stadioanele din Anglia, ca și cele din Germania, sunt arhipline, în timp ce tribunele din România rămân goale.
România, peste Anglia atunci când vine vorba de prețuri mici ale abonamentelor la stadion
În ciuda așteptărilor, Liga 1 oferă prețuri mai mici decât Premier League sau Bundesliga, atunci când corelăm tarifele practicate cu salariul mediu pe economie.
În urma unor socoteli simple, din cifrele de mai sus reiese faptul că, într-o lună, în medie, un român își permite achiziționarea a 10,84 abonamente din cele mai ieftine sau a 1,37 abonamente din cele mai scumpe.
Prin comparație, tot dintr-un salariu mediu lunar, englezii și-ar permite doar 3,79 abonamente din cele mai ieftine sau a 1,83 abonamente dintre cele mai scumpe.
Așadar, conform cifrelor un român face un efort financiar mai mic decât un englez pentru a fi prezent la confruntările echipei favorite. Atunci, de ce rămân scaunele stadioanelor goale la meciuri? De ce românii nu se înghesuie să vadă partidele de fotbal direct de la stadion? Mihai Neguț, managerul agenției de marketing sportiv „Making Of”, are câteva explicații.
1280,6 de lei este prețul mediu al celor mai scumpe abonamente oferite de cele 18 cluburi din Liga 1
Facilități, cultură și legislație „Este vorba de stadioane”, consideră Mihai Neguț. „În afară, lumea nu se duce doar la o partidă de fotbal. Au o multitudine de facilități de care pot beneficia. De exemplu, în loc să meargă la restaurant, se duc cu două ore mai devreme la stadion, ca să mănânce, și apoi văd meciul. De aceea este și Arena Națională atât de plină la majoritatea meciurilor”.
Un alt aspect invocat de Neguț este tradiția fotbalistică, care nu există în România, comparativ cu Anglia. „Ține și de cultura țării. România nu are cultură pentru așa ceva. Uitați-vă în afară. Acolo chiar putem spune că există fani ai sportului. Este o mândrie pentru ei. Abonamentele se moștenesc din tată în fiu, cum se întâmplă, de exemplu, la Barcelona (n.r. – club din Spania). Oamenii respectivi se uită la sport. Văd evenimentul în sine ca o modalitate de relaxare, deoarece nu au grija zilei de mâine”. Managerul Agenției „Making Of” conchide: „Un alt aspect important este legea. România este una dintre puținele țări în care nu este voie să se consume bere cu alcool pe stadion”.
Fanii lui Arsenal cred în Arsene Wenger, în timp ce clubul lor crede în bani. Un abonament pe Emirates Stadium este un lux care costă între 1.270 și 2.500 de euro
Lăcomia celui mai urmărit campionat de fotbal din lume Între timp, Anglia se bucură în continuare de șansa găzduirii celei mai vizionate competiții fotbalistice din lume. Premier League a avut parte de un succes nemaiîntâlnit în stagiunea 2013-2014. Cele 20 de cluburi au reușit comercializarea unui procentaj de 95,9% din totalul biletelor puse la vânzare, aceasta fiind cea mai bună cifră înregistrată vreodată în istoria competiției din Albion. Dar, în ciuda optimismului ilustrat de cifre, fanii de acolo nu sunt mulțumiți și conștientizează că ei reprezintă doar o altă sursă de bani pentru cluburile pe care le susțin. „Nouă din zece fani consideră că plătesc prea mulți bani pentru bilete”, susține un purtător de cuvânt al Federației Suporterilor de Fotbal din Anglia, într-un interviu oferit pentru Sportingintelligence.com.
658 de euro este prețul mediu al celor mai ieftine abonamente oferite de cele 20 cluburi din Anglia
Soluția scăderii prețurilor „Cluburile se scaldă în bani, iar ultimul contract pentru drepturile de televizare le-a mai adus 6,26 miliarde de euro în conturi. Creșterea masivă față de înțelegerea precedentă (n.r. – 2,23 miliarde de euro) le-ar fi permis cluburilor să lase fanii să intre gratuit la meciuri, fără să simtă vreo pierdere de ordin financiar. Marile cluburi de fotbal trebuie să gândească pe termen lung și să reducă prețurile. Indiferent de strategiile de PR (n.r – relații publice) cu care vor veni, nimic nu se compară cu beneficiile care ar veni din simpla scădere a prețurilor pentru bilete”, a detaliat acesta.
161,5 de lei este prețul mediu al celor mai ieftine abonamente oferite de cele 18 cluburi din Liga 1
Steaua nu vinde abonamente, astfel că primul loc la categoria cele mai scumpe tichete pentru tot sezonul 2014-2015 revine clubului Petrolul Ploiești care beneficiază de un stadion nou cu o capacitate de 15.500 de locuri
Un fan al Borussiei Dortmund plătește 200 de euro pe abonament
Bayern Munchen a fixat cel mai mic preț din Bundesliga pentru un abonament. Clubul condus de Karl- Heinz Rumenigge comercializează un pachet la doar 130 de euro, sumă mai mică decât un bilet la un meci al lui Arsenal Londra pe propriul teren
Situat în nordul-vestul Germaniei, Dortmund este un oraș care adăpostește circa 600.000 de locuitori. În același timp, aici se află și unul dintre cele mai cunoscute cluburi de fotbal din lume: Borussia Dortmund. Pentru sezonul 2014-2015, prețul unui abonament la meciurile jucate pe teren propriu de echipa locală este de aproximativ 200 de euro. Prin comparație, clubul londonez Arsenal solicită aproximativ 1.269 de euro pentru același serviciu. Dar să nu ne rezumăm doar la atât. La o distanță de aproximativ 600 de kilometri de Dortmund, mai exact în regiunea Bavaria, clubul Bayern München oferă cel mai mic preț din Bundesliga atunci când vine vorba de abonamente. Formația de pe „Allianz Arena” comercializează acest gen de pachet la prețul de doar 130 de euro, ceea ce, în anumite cazuri, reprezintă o sumă mai mică decât cea pe care Arsenal o solicită pentru biletul la un singur meci pe stadionul Emirates!
Salariul mediu în Germania în 2013: 2.054 euro/lună (aproximativ 9044 lei/lună) În medie, un neamț câștigă un salariu de 2.054 de euro/lună. Cu o asemenea remunerație, un fan al lui Bayern München își poate achiziționa, în fiecare lună, nu mai puțin de 15,8 abonamente la meciurile de acasă ale echipei favorite.
Este o diferență uriașă a prețurilor din Germania și Anglia atunci când vine vorba de abonamente, diferență care nu poate fi justificată în vreun anumit fel de către reprezentanții Premier League. În același timp, oficialii cluburilor din Bundesliga sunt conștienți că ar putea câștiga mai mulți bani din bilete, însă nu o fac. De ce? Răspunsul ni-l oferă chiar unul dintre oficialii lui Bayern München.
„Am putea pune un preț mai mare pe abonamente”, a declarat Uli Hoeness, fostul președinte al formației bavareze. „Să zicem că, în loc de 130 de euro, am cere 375 pe un abonament. Am obține un profit cu 2,5 milioane de euro mai mare la finalul sezonului. Dar cât valorează 2,5 milioane de euro pentru noi? Atunci când negociezi transferul unui jucător, discuți despre o astfel de sumă vreo 5 minute. În schimb, pentru fani, diferența dintre 130 și 375 de euro este uriașă”, e explicația lui Hoeness, care încheie: „Noi nu credem că suporterii sunt ca niște văcuțe pe care le mulgi pentru lapte. Fotbalul trebuie să fie pentru toată lumea. Asta este diferența între noi și Anglia”.
Articol scris de Emanuel Ivan
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER