Dezvăluiri din perioada Cecenia. Cum a trăit Daniel Pancu experiența de la Terek Groznîi: „Nu ieșeam din hotel”

This browser does not support the video element.

Ajuns la 42 de ani, Daniel Pancu nu poate uita aventura sa în Cecenia, unde a fost impresionat de mentalitatea oamenilor. Antrenorului Rapidului a vorbit pe larg despre acest subiect, la ProSport Live.

Pancu a rememorat aventura în Cecenia: „A fost o experiență extraordinară. Un campionat foarte puternic. Mi s-a potrivi campionatul Turciei, dar și campionatul Rusiei. Sunt campionate cu o agresivitate ridicată. Puțini reușesc. Am găsit acolo altă cultură, altă mentalitate. Noi ne antrenam în Rusia și mergeam cu două zile înainte de meci la Groznîi. Nu ieșeam din hotel la vremea respectivă. Ramzan Kadîrov (n.r președintele republicii) a reușit ce și-a propus. Atunci doar inaugurase cea mai mare moschee din Europa. Între timp a făcut zgârie-nori, a făcut ceva unic. Am intrat în altă cultură. Erau predominant musulmani, eram obișnuit din Turcia. Mi-a plăcut foarte mult. Au un spirit de luptă fantastic. Pe lângă tot ce au făcut rău, ca și nație, ca și popor, mi-au plăcut foarte mult. Erau foarte corecți, nu cedau la absolut nimic.

Rîzvan Utsiev era un copil atunci, acum e căpitanul echipei. Încă de la 17-18 ani era foarte greu de driblat, de dat la o parte în duel corp la corp. Au o genă de luptători”, a spus Daniel Pancu, la ProSport Live.

Daniel Pancu a evoluat în sezonul 2008/2009 la Terek Groznîi, unde a reușit să marcheze zece goluri.

Șase jucători români au evoluat de-a lungul timpului la Terek, care în prezent se numește Akhmat Groznîi: Florentin Petre, Andrei Mărgăritescu, Adrian Ilie, Daniel Pancu, Gicu Grozav și Gabi Torje.

Numele de Akhmat a fost decis de președintele Ramzan Kadîrov, în memoria tatălui său. Akhmat (scris și Ahmad) Kadîrov a fost asasinat în 2004, printr-un atentat cu bombă, la Groznîi. În 2005, Vladimir Putin l-a numit Ramzan Kadîrov șef interimar al guvernului, iar în 2007 l-a sprijinit pentru a deveni președintele republicii.

Cecenia e o republică separatistă membră a Federației Ruse, iar Ramzan Kadîrov este un lider politic loial președintelui rus, Vladimir Putin.

Prima pagină a ziarului ProSport, pe 10 iulie 2008, după ce Florentin Petre, Daniel Pancu și Andrei Mărgăritescu au ajuns în Cecenia

Într-un interviu acordat în trecut pentru ProSport, Gicu Grozav a vorbit deschis despre experiența sa în Cecenia: „Mereu vedeam oameni înarmați pe stradă, tancuri care umblau pe acolo. Cu toate acestea nu am fost pus niciodată într-o situație dificilă, așa cum se crede că se întâmplă în Cecenia. Chiar a fost o perioadă calmă, din orice punct de vedere, nu am întâlnit dificultăți. Chiar dacă vedeam ce vedeam… nu mi se părea normal. Pentru ei era ceva normal. Tot timpul era o stare de alertă, cum a fost războiul și așa mai departe. Dar nu mi s-a întâmplat niciodată să-mi fie frică. Chiar m-am simțit în siguranță”, a spus Grozav, în 2017.

Două războaie au avut loc în Cecenia. Primul între 11 decembrie 1994 – 31 august 1996, iar al doilea între 26 august 1999 – mai 2000. Cecenia și-a obținut statutul de Republică, dar Federația Rusă are o influență foarte mare în regiunea respectivă.

Daniel Pancu împlinește 42 de ani

Astăzi, pe 17 august, antrenorul Rapidului își serbează a 42-a aniversare. Dorința antrenorului din Liga 2 e cât se poate de clară: să promoveze cu Rapid în primul eșalon. Giuleștenii au patru puncte după primele două etape, după 0-0 cu Farul și 3-1 cu Concordia Chiajna. Urmează un meci dificil, marți, la Turnu Măgurele.

Publicat: 17 08. 2019, 15:15
Actualizat: 17 08. 2019, 15:16