2014, pe planșă, a fost anul lui Tiberiu Dolniceanu. Sabrerul dinamovist care a adus delegației tricolore singura medalie la Campionatele Monidale de la Kazan, bronz în concursul individual, a fost desemnat scrimerul anului în România, devansând-o pe spadasina Simona Gherman, cu o revenire de antologie, după doi ani de pauză, timp în care a devenit mămică, cu două medalii la Europene și prima victorie a carierei într-un Grand Prix, în circuitul Cupei Mondiale. Cei mai buni zece sportivi ai Federației Române de Scrimă, alături de opt speranțe ale asalturilor pe planșă, au fost premiați joi, într-o gală organizată în incinta Muzeului Militar Național și deschisă cu un duel pe planșă de sabrerul Covaliu – fiul de nouă ani al singurului campion olimpic al sabiei masculine românești, Mihai Covaliu.
Covaliu Jr are nouă ani, este antrenat de mama sa și i-a promis tatălui său: „o să te depășesc”
„Nu mă așteptam, știam că fetele au aur. Dar mă bucur. Sunt foarte mulțumit de ceea ce am realizat. Știam că nu pot să fac mai mult la Europene pentru că a apărut accidentarea la gleznă, ar fi trebuit de fapt să nu particip, dar am decis să merg acolo, pentru a limita pierderile în clasamentul mondial„, a spus Tibi Dolniceanu.
Top 10 sportivi ai Federației Române de Scrimă
1 Tiberiu Dolniceanu – sabie masculin 2 Simona Gherman – spadă feminin 3 Ana Maria Brânză – spadă feminin 4 Simona Pop – spadă feminin 5 Maria Udrea – spadă feminin 6 Maria Boldor – floretă feminin 7 Alin Badea – sabie masculin 8 Iulian Teodosiu – sabie masculin 9 Ciprian Gălățanu – sabie masculin 10 Tudor Cucu – sabie masculin
Cel mai bun scrimer și cea mai bună scrimeră a României în 2014, chiar dacă oficial, nu au existat clasamente diferite: Tiberiu Dolniceanu și Simona Gherman sunt sportivii care au cucerit medalii individuale la Campionatele Europene și Mondiale
Tudor Cucu, prezent în august, la Nanning, la Jocurile Olimpice de Tineret, alături de Maria Boldor, floretista CSA Steaua, au prins ambele clasamente, ale celor mai buni scrimeri ai lui 2014, dar și topul speranțelor anului 2015.
Speranțele anului 2015 nominalizate de Federația Română de Scrimă
Maria Boldor – floretă Mălina Călugăreanu – floretă Tudor Cucu – sabie Adrian Dabija – spadă Zsuzsa Schlier – spadă Alexandra Predescu – spadă Cerasela Drăgan – sabie Bianca Benea – spadă
Covaliu: „Ne-am îndeplinit obiectivul, dar nu sunt mulțumit”
Mihai Covaliu, președintele Federației Române de Scrimă, a rezumat anul 2014: „ce am spus că facem, am făcut. Ne-am îndeplinit obiectivul, am câștigat medalii. Am parcurs un an dificil, greu, cu momente bune, dar și cu unele momente mai puțin inspirate„, a punctat Covaliu, referindu-se la titlul european obținut de cvartetul feminin de spadă, și medaliile de bronz, de la individual câștigate de România prin Simona Gherman, la Campionatul European și respectiv de Tiberiu Dolniceanu la Campionatul Mondial. „În același timp, nu sunt mulțumit, pentru că avem valoare de mai mult. Dar, a fost un an dificil și aceste rezultate sunt bune în acest context. În 2015 putem îmbunătăți aceste rezultate și putem strânge puncte importante în lupta pentru calificarea la Jocurile Olimpice„. Mihai Covaliu este u președinte de federație exigent
Gabriela Szabo, Ministrul Tineretului și Sportului, Alin Petrache, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român l-au asigurat amândoi pe Mihai Covaliu că scrima este unul dintre sporturile cele mai importante, care vor primi în plus susținere în pregătirea jocurilor Olimpice de la Rio.
Simona Gherman, performera lui 2014, chiar dacă a revenit pe planșă abia în martie
„Locul doi pentru mine este destul de bun, ținând cont de faptul că din martie, nici măcar un an întreg pe planșă nu am avut. Îl felicit pe Tibi, pentru locul 1 și sper ca la anul, premiul să revină spadei„, a comentat cu zâmbetul pe buze Simona Gherman, Topul scrimei românești.
„Să dea Dumnezeu ca spada și sabia să meargă împreună, cu podiumuri, până la Rio, să ne calificăm la Rio, pentru că avem o calificare foarte grea de reușit, sperăm să fim toți pe locul 1 acolo. Vom trage cu dinții pentru acea calificare, ca echipă – pentru că cvartetul trebuie să se califice în primul rând, indiferent de ceea ce vom face noi la individual și sperăm că acolo vom merge cu alte forțe față de orașul al cărui nume nici măcar nu îmi vine să îl mai pronunț (n.r. – Londra)”, a prefațat spadasina Stelei, sezonul 2015, cel care, început din octombrie 2014, va decide calificații de la Jocurile Olimpice din 2016, din Brazilia. „Prioritatea noastră trebuie să fie calificarea echipei la Jocurile Olimpice de la Rio, din aprilie va fi pe viață și pe moarte la fiecare competiție. Îmi doresc să fim toate apte, să putem să ne antrenăm și să muncim”, a completat Ana Maria Brânză declarația colegei sale din cvartetul feminin de spadă.
„Pentru Ana Brânză, sportiv, 2014 a fost un an slab. Pentru Ana Brânză, ca femeie, 2014 a fost cel mai bun an”
Ana Maria Brânză a prins treapta a treia a podiumului Federației Române de Scrimă pentru 2014, o performanță modestă pentru standardul pe care singură și l-a impus, „Din punct de vedere sportiv, 2014 a fost un an slab pentru mine„, și-a menținut Ana Maria declarația de la aterizarea de la Campionatul Mondial de la Kazan, „având în vedere că am început anul pe prima poziție în clasamentul mondial și am terminat sezonul pe poziția a cincea. Eu, una, nu sunt mulțumită de mine. Cred că puteam mai mult, undeva s-a scurtcircuitat ceva. Știu și ce, dar astea sunt probleme pe care le păstrez pentru mine. Voi lucra, ca acest lucru să nu se întâmple și în următorul sezon„.
Buchetele de flori albe și roșii, îmnpărțite premiantelor dar și oaspeților galei, au fost ținta ironiilor Anei Brânză
Ana a încercat să își ascundă dezmăgirea în spatele glumelor. A comentat, în stilul deja caracteristic, în timp ce primea florile de la Mihai Covaliu, „buchetul seamănă cu cel de mireasă„. A repetat gluma ajunsă în fața microfoanelor jurnaliștilor, la finalul premierii speranțelor scrimei românești și a a lansat un ultim atac spre președintele sportului său „se vede că sunt făcute de președintele Federației… care este sportiv la Dinamo, nu avem albastru pe aicea. Avem de discutat„, a glumit Brânză, reprezentantă CSA Steaua, ca și Simona Gherman.
Brânză a revenit însă ferm și serioasă asupra anului 2014: „pentru mine este puțin complicat, pentru că am început și am terminat un sezon în 2014 și am mai început unul. A început bine, sper să meargă pe aceeași pantă ascendentă, dar, per ansamblu, 2014 a fost un an rău pentru Ana Brânză. Aurul de la Europene, cu echipa, să spunem că m-a salvat. Ca și om, cea mai mare mulțumire a venit din partea celei mai bune idei pe care am avut-o până acum, campania «Aleargă de ziua ta». A fost unul dintre evenimentele care m-au încărcat pentru competiții. Pentru Ana Brânză, ca femeie, da, a fost cel mai bun an, mult peste așteptări„, a sintetizat campioana Europei la spadă, din 2013. La 30 de ani, Ana Maria și-a găsit jumătatea, alături de un poloist, glumește că „exersez în casă ținutul buchetului„, dar își liniștește fanii că „mai e până atunci (n.r. – până la nuntă), mai sunt medalii de cucerit„, iar „copii? cât mai târziu, momentan nu„.
Foto: Alexandru Hojda
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER