Drama unui campion!** Povestea lui Alin Moldoveanu

Alin George Moldoveanu (29 de ani) este de luni după-amiaza noul erou al Focșaniului. Proaspătul campion olimpic în proba de pușcă aer comprimat 10 m, din cadrul competiției de tir de la Jocurile Olimpice de la Londra, ascunde o poveste de viață impresionantă, presărată cu multe lipsuri, necazuri, dar, la fel ca în poveștile cu zâne și prinți, finalul este unul cât se poate de fericit.

Alin s-a apucat de tir la vârs­ta de 12 ani, dar nu acesta a fost primul sport pe care l-a îmbrățișat. După eșecul de la gimnastică, handbal și karate, Alin s-a apucat de tir dintr-o pură întâmplare, în urma unei selecții efectuare la Colegiul Național Unirea din Focșani, acolo unde învăța. „La început, am fost foarte mulți, dar pe parcurs am rămas singur. A fost o provocare pentru mine, am tras bine, am tot venit pînă s-a îngroșat gluma și am dorit să continui. De atunci, tirul este singura mea pasiune și mă bucur că am reușit să-mi îndeplinesc visul, de a cuceri o medalie la Jocurile Olimpice”, își amintește primul campion olimpic al României de la Londra.

Nouă ore de antrenament în frig!

Cel care i-a îndrumat primii pași în tainele acestui sport este antrenorul Adrian Alaci. Alături de acesta, Alin a trudit din greu și, de cele mai multe ori, în condiții improprii. Sala clubului Unirea din Focșani era încălzită pe timp de iarnă cu o sobă pe lemne, iar vara era o adevărată saună pentru că nimeni nu avea bani să monteze un aparat de aer condiționat. „Alin a venit la poligonul din Focșani la 12 ani, după ce a fost organizată o selecție prin școli. A fost atras din primul moment de acest sport, i-a plăcut și a rămas la clubul Unirea Focșani. Au fost 17 ani de muncă asiduuă. Antrenamente zilnice, care au durat chiar și opt-nouă ore, inclusiv sâmbăta și duminica, pe frig și căldură. Totul pentru a-și îndeplini visul cel mare, să urce pe podium la competiția supremă, Olimpiada”, a spus antrenorul Adrian Alaci.

Mama a văzut finala la muncă…

Prestația lui Alin a ținut-o pe mama sa, Ionelia, cu sufletul la gură. Angajată la o bancă din Focșani, aceasta a urmărit evoluția fiului său la televizor, împreună cu colegele. „Am avut mari emoții pentru Alin, iar la final am izbucnit în plâns. Nici nu vă puteți închipui prin ce am trecut. Pur și simplu nu știam ce să fac de bucurie”, ne-a spus Ionelia Moldoveanu.

….iar tatăl l-a urmărit din cer

Din păcate, Alin s-a bucurat ieri doar de suportul mamei. Tatăl său l-a părăsit în urmă cu șase ani, pe 3 mai 2006, exact când campionul olimpic împlinea 23 de ani. „Îmi aduc aminte și acum. Era ziua de naștere a lui Alin, care concura la o etapă de Cupă Mondială în Brazilia și, spre seară, tatăl său a murit”, ne-a spus Ionelia Moldoveanu cu o voce tremurândă.

Îl așteaptă cu frigărui

Ionelia așteaptă cu nerăbdare ziua în care-și va ține din nou băiatul în brațe și spune că-l va întâmpina cu frigărui la grătar. „Când vine acasă, la finalul Jocurilor Olimpice, îl voi aștepta cu ceea ce îi place mai mult, frigărui la grătar. Alin preferă și salatele, iar fructele le consumă doar dacă sunt culese de el din copac”, povestește mama campionului olimpic. Alin s-a însurat în urmă cu trei ani cu aleasa inimii sale, Crina, și, deși provine dintr-o familie modestă, a reușit în decursul anilor să-și construiască o casă în comuna Cotești, la opt kilometri de Focșani.

La Beijing, a pierdut „bronzul” pentru 0,5 puncte!

La Jocurile Olimpice din 2008, de la Beijing, Alin Moldoveanu a terminat finala de tir de 10 m pușcă aer comprimat pe locul patru, probă în care se calificase de pe locul trei. Românul a acumulat 698,9 puncte, fiind la numai 0,5 puncte de medalia de bronz, obținută de finlandezul Henri Hakkinen. După această competiție, sportivul focșănean a decis să-și schimbe pușca și, până s-a acomodat cu ea, timp de doi ani, a avut rezultate modeste în întrecerile naționale și la etapele de Cupa Mondială. Răbdarea sa a fost recompensată din plin la Londra, acolo unde Alin a cucerit cea mai strălucitoare medalie.

Am avut emoții pentru Alin, iar la final am izbucnit în plâns. Nu știam ce să fac de bucurie

Ionelia Moldoveanu, mama lui Alin

M-a sunat imediat ce a primit medalia. I-am spus că-l aștept cu nerăbdare acasă. Sunt mândră de el
Ionelia Moldoveanu, mama lui Alin

Dinamo îi datorează 40.000 de lei

Campionul olimpic are și un of. După ce a ratat podiumul la Beijing, Alin ar fi trebuit să primească 40.000 de lei vechi de la clubul pe care îl reprezenta, Dinamo București, dar suma nu a ajuns nici în ziua de astăzi în posesia sa.

Când vorbește de tir, Alin lasă capul în jos. Este conștient de faptul că în România tirul sportiv nu este privit așa cum ar trebui. De exemplu, în Germania sunt 1.500.000 de trăgători legitimați și peste 10.000 de cluburi, iar la noi în țară sunt sub 1.000 de sportivi și doar 10 cluburi de tir. Asta este comparația cea mai elocventă în ceea ce privește aprecierea tirului între cele două țări. Alin a reprezentat în competiții și clubul Bayern Efferltrich din Germania, care a reușit în acest an promovarea în prima ligă.

„Dacă nu ai ambiție, mai bine te lași!”

Când ești mic, îl iei ca model pe cel mai bun din apropierea ta, apoi, cu timpul, ajungi să-l depășești, să urci mai sus. Acum trebuie să mă întrec pe mine, să trag și mai bine și să devin și eu un model pentru alții. Vreau să fac din sport un crez de viață. Ambiția este materia primă, calitatea crucială în orice sport. Dacă nu ai ambiția de a câștiga, mai bine nu participi, pentru că sportul e o competiție în care trebuie să-ți depășești adversarii. Dar dacă nu ai un antrenor bun, care să te susțină, degeaba! Din acest punct de vedere, eu sunt un norocos”, a spus Alin Moldoveanu.

În afara tirului, Alin are și momente în care se destinde cu muzică clasică. În schimb, nu suportă muzica gălăgioasă.
Ionelia Moldoveanu, mama lui Alin

A fost un client fidel al bibliotecii și nu s-a lăsat până nu a terminat de citit cărțile care i-au plăcut
Ionelia Moldoveanu, mama lui Alin

Crina îi e alături de 13 ani

Alin Moldoveanu s-a însurat în urmă cu trei ani cu Crina, cu care este împreună de 13 ani. Petrecerea cea mare a avut loc într-unul din cele mai elegante restaurante din Focșani, iar printre invitați s-au aflat nume cunoscute din sportul vrâncean, dar și de la clubul Dinamo București. Soția sa este inginer la o fabrică de confecții din Focșani. „Am plâns după finală. Am avut emoții mari. Este greu să știi că soțul tău poate realiza un asemenea rezultat. Tirul ese un sport imprevizibil. Într-o fracțiune de secundă, se pot întâmpla multe”, a spus soția campionului, Crina Moldoveanu.

Alin va fi propus ca cetățean de onoare al Focșaniului

Petrea Vîlcu, directorul general al clubului Unirea Focșani, acolo unde Alin a pornit pe drumul spre marea perfomanță, va propune Consiliului Local din cadrul Primăriei Focșani ca sportivului să-i fie atribuit titlul de cetățean de onoare al municipiului de pe Milcov, distincție pe care în Vrancea o mai deține doar fosta campioană mondială la gimnastică Gina Gogean. „Alin era la CS Unirea Focșani și când a concurat la Beijing. Tot timpul s-a antrenat la noi. Ne mândrim cu performanța sa și credem că este o datorie morală de a-l propune ca cetățean de onoare”, a spus directorul general al CS Unirea, Petrea Vîlcu.

Publicat: 01 08. 2012, 09:47
Actualizat: 01 08. 2012, 09:54