Dresorii tigrilor. Japonia a aruncat bomba, la Saransk, 2-1 cu Columbia. Niponii au jucat aproape tot meciul în superioritate numerică, Falcao și James Rodriguez n-au mișcat. Cronica meciului
Columbia și Japonia au început aventura în povestea Campionatului Mondial din 2018. Cu o mulțime de vedete pe teren, dar și pe banca de rezerve, cele două națiuni au dat un adevărat recital la Saransk. Meciul s-a terminat cu victoria Japoniei, scor 2-1 (1-1).Cele două naționale un încântat publicul din Rusia cu spectacolul oferit în primul meci al grupei H. Menanjamentele au fost lăsate de-o parte și cele două rivale au furnizat momente de calitate fotbalistică.
Meciul a început ideal pentru niponi, care au presat încă din start, reușind să obțină un penalty, după un henț al lui Carlos Sanchez.
În urma intervenției, fundașul a primit cartonașul roșu, iar sud-americanii își puneau deja întrebări. Lovitura de departajare a fost obținută și transformată de starul Borussiei Dortmund, Shinji Kagawa, în minutul 6. Paradoxal, Columbia a început să iasă la joc și să pună mai multe probleme în inferioritate numerică. Au împins liniile, forțându-i pe asiatici să se retragă în propria jumătate și au alternat atacurile pe flancuri cu încercările de pătrundere prin axul central al asiaticilor. Prima ocazie mare a Columbiei nu a întârziat să apară, iar Radamel Falcao a fost aproape de golul egalării în minutul 12. Japonezii au mizat contraatac, reușind să pună probleme doar prin acțiunile din benzi. În urma unei astfel de faze își puteau dubla avantajul, dar Takashi Inui a reluat puțin pe lângă poarta lui Ospina, în minutul 15. Încetul cu încetul, niponii au reușit să liniștească presiunea sud-americanilor, după ce au intrat într-un joc de posesie, recomandat în momentele de superioritate numerică.
Prestația elevilor săi l-a forțat pe selecționerul Columbiei să facă prima schimbare încă din minutul 31, când Wilmar Barrios i-a luat locul lui Juan Cuadrado. Rezultatele nu au întârzia să apară, iar la 8 minute de la schimbare, Quintero a executat magistral o lovitură liberă de la marginea careului, restabilind egalitatea.
La finalul primei reprize, tabela consemna un 1-1 echitabil. Cele 45 de minute au oferit un spectacol frumos, peste nivelul confruntărilor din zilele precedente.
Repriza secundă a început în nota primei, cu Japonia mai prezentă pe fază ofensivă, dar fără să-și creeze ocazii periculoase. Prima șansă notabilă a venit la 9 minute de la reluare, moment în care Inui a șutat de la marginea careului, dar nu a reușit să-l învingă pe Ospina. Până la final nu au mai avut loc evenimente notabile de joc pentru Columbia, chiar dacă a fost introdus și James Rodriguez din minutul 60.
Trecerea minutelor, oboseala și inferioritatea numerică au adus golul în poarta Columbiei. Reușita a venit în minutul 73, când Yuya Osako a înscris cu o lovitură imparabilă de cap, în urma unei lovituri de colț.
Moment istoric sub privirile lui Valderrama
Execuția din lovitură liberă a lui Quintero a consemnat și un moment inedit pentru Columbia. Mijlocașul lui River Plate a devenit primul columbian care înscrie la două turnee mondiale. La performanță a fost de față și Valderrama, cel mai bun jucător din istoria sud-americanilor. Fosta legendă a marcat în cariera sa un singur gol la Campionatul Mondial, în turneul final din 1990.
Columbia – Japonia 1-2 ( Quintero 39/ Kagawa pen. 6; Osako 73)
Columbia: Ospina – Arias, D. Sanchez, Murillo, Mojica – C. Sanchezs, Lerma – Cuadrado (Barrios 31), Quintero (Rodriguez 59), Izquierdo (Bacca 70) – Falcao
Rezerve: Vargas, J. Cuadrado – Aguilar, Bacca, Bojra, Diaz, Mina, Muriel, Uribe, C. Zapata, J. Rodriguez
Japonia: Kawashima – Sakai, Yoshida, Shoji, Nagatomo – Hasebe, Shibasaki (Wamaguchi 80) – Haraguchi, Kagawa (Honda 70) , Inui – Osako (Okazaki 85)
Rezerve: Nakamura, Higashiguchi – Endo, Honda, Makino, Muto, Okazaki, Oshima, Sakai, Ueda, Usami, Yamaguchi
Articol scris de Răzvan STÎNGĂ‚