Campionatul European a adus la fiecare ediție secÂvențe de neuitat, care au rămas întipărite în memoria microbiștilor. De la „scărița” lui Panenka, până la victoria danezilor în 1992, Prosport vă prezintă zece dintre cele mai spectaculoase momente disputate în istoria de 52 de ani a Euro.
Spania își ia revanșa În 1960, Generalul Franco le-a interzis sovieticilor să intre în Spania, pentru a evolua într-un meci decisiv pentru calificarea la Euro. Atunci, URSS a câștigat turneul, iar ibericii au promis că își vor lua revanșa peste patru ani. În finala Euro 1964 s-au întâlnit chiar Spania și URSS, iar un „Santiago Bernabeu” plin până la refuz a sărbătorit o victorie iberică, scor 1-0.
Italia se califică în finală grație unei…monede În semifinala dintre Italia și URSS de la Euro 1968, câștigătoarea a fost desemnată prin tragere la sorți. A fost primul și ultimul turneu în care s-a apelat la această metodă pentru a desemna o echipă calificată. După un egal (0-0), care s-a păstrat și după cele 30 de minute de prelungiri, sovieticii au fost rugați de arbitrul Kurt Tschenscher să aleagă fața monedei pe care mizează. Din păcate, norocul nu le-a surâs, iar Italia s-a calificat în finală, pe care a și câștigat-o cu 2-0 în fața Iugoslaviei.
Scărița lui Panenka Prima „scăriță” de la punctul cu var, execuție des întâlnită în fotbalul actual, a venit chiar într-o finală de campionat european. Autor a fost cehoslovacul Antonin Panenka, Jucător care l-a executat pe neamțul Sepp Maier prin acest procedeu în finala Euro 1976. Prin acest gol, Cehoslovacia a câștigat primul Campionat European din istorie (scor 5-3), iar jucătorul cehoslovac a fost elogiat chiar și de marele Pele. Brazilianul a comentat penalty-ul în stilul său propriu, caracterizându-l pe Panenka drept „un geniu care putea să fie cel mai mare cretin din istoria fotbalului”.
Platini, golgheter pe viață la Euro Actualul președinte al UEFA, Michel Platini, a reușit o performanță care nu a mai fost egalată de la Euro 1984, marcând nouă goluri în turneul disputat în Franța. Pe lângă cele două hat-trick-uri reușite cu Belgia și Iugoslavia în grupe, Platini a marcat cel mai important gol al său în semifinale, atunci când a adus victoria Franței împotriva Portugaliei în minutul 119. Platini a încheiat cu gol turneul, marcând și în finala câștigată de francezi cu Spania (2-0).
„Glonțul” lui Van Basten Marco Van Basten a marcat cel mai frumos gol din istoria Campionatelor Europene în finala din 1988 cu URSS (2-0). Atacantul batav a reușit un voleu incredibil dintr-un unghi închis, după o centrare a lui Arnold Muhren. „A fost cel mai frumos gol din cariera mea, fără îndoială. În plus, cu ajutorul acestuia am câștigat trofeul”, a spus Van Basten despre reușita sa.
Câștigătorii de pe plajă Danemarca nu trebuia să participe la Euro 1992, însă situația politică din Iugoslavia i-a readus în cărți pe nordici. Surprinzător, elevii lui Richard Moeller Nielsen au ajuns în finală, acolo unde au trecut cu scorul de 2-0 de marea favorită a turneului, Germania. Cel mai bun jucător al danezilor la acest turneu final a fost portarul Peter Schmeichel. Danezul a apărat un penalty decisiv executat de Van Basten, în semifinala cu Olanda, iar în finală a închis poarta în fața nemților.
Euforia lui Gascoigne Cunoscut ca unul dintre cei mai excentrici jucători din istoria Angliei, Paul Gascoigne nu s-a dezmințit nici la Euro 1996. După ce a marcat un gol superb în meciul cu Scoția, driblând patru jucători adverși, el a fost „înecat” cu un bidon cu apă de colegii săi. Aceasta a fost o referire directă la o noapte de pomină, stropită cu mult alcool de Gascoigne înainte de Euro și despre care presa britanică a scris zile întregi, cerând ca Gascoigne să fie exclus din lot.
Emoția lui Pearce Actualul selecționer al echipei olimpice a Marii Britanii, Stuart Pearce, s-a descătușat după penaltyul transformat în sferturile de finală ale Euro 1996 în fața Spaniei. Pearce ratase o lovitură de pedeapsă în semifinala de la CM 1990, iar bucuria sa a fost de neegalat în istoria turneelor finale de Campionat European.
Bierhoff, primul gol de aur din istorie Finala Campionatului European din 1996 a adus primul gol de aur din istorie. Atunci, Germania a revenit superb în fața Cehiei de la scorul de 0-1, printr-o „dublă” a lui Oliver Bierhoff. Atacantul german a marcat în minutele 73 și 96, aceasta fiind prima dată când regula golului de aur a fost aplicată la un turneu final.
Victoria Greciei în 2004 Succesul Greciei la Euro 2004 a fost una dintre cele mai mari surprize din istoria CE. Grecii erau la al treilea turneu final din istorie și au surprins toți adversarii printr-o tactică simplă: apărare exactă, contraatacuri rapide și eficiență maximă la fazele fixe. Elevii lui Otto Rehhagel au reușit să devină prima echipă din istorie care câștiga finala unui Euro pe terenului adversarei din ultimul act al competiției, după ce au trecut de Portugalia, cu 1-0. Să ne aștepte și o altă mare surpriză în Polonia și Ucraina?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER