EXCLUSIV | 7 luni de vis în Singapore: „Am ajuns într-o altă lume acolo”. Viața lui Andrei Ciolacu în Asia: civilizație, evoluție tehnologică, ordine și…legi stupide: „Nu ai voie să faci asta în metrou”. Top 10 cele mai surprinzătoare aspecte
This browser does not support the video element.
Andrei Ciolacu (26 de ani) a decis să dea vieții fotbalistice o altă nuanță, printr-o experiență care l-a marcat profund, tocmai în Singapore. Totul a început cu o simplă propunere, când nu cunoștea mare lucru despre viața și cultura din zonă. Până atunci. A început să se documenteze, a obținut câteva informații de bază și s-a convins. A dat curs ofertei venite de la o oarecare FC Warriors, pe a cărei sigle se regăsește un rinocer fioros.
Invitat în cadrul emisiunii ProSport Live, Ciolacu le-a vorbit românilor despre minunile pe care ți le oferă o țară precum Singapore. Impresionat a fost de toate lucurile întâlnite la fiecare pas, dar cele mai pregnante l-au marcat și le-a evidențiat precum un ghid care nu te lasă să-ți scape vreun detaliu. Nivelul tehnologic, remarcat prin infrastructura metodelor de deplasare, și respectul oamenilor l-au făcut să simtă că a făcut alegerea perfectă. Singapore nu a fost o simplă experiență fotbalistică, ci una inedită din toate punctele de vedere.
„Am rămas cu o părere foarte bună. Nu știam prea multe despre Singapore, dar imediat când am primit oferta am îneput să mă interesez. Partea bună e că engleza este limba oficială și mi-a fost mai ușor. Se învață în școli.
Am ajuns într-o altă lume acolo. Tehnologia este la un nivel foarte înalt. Metrourile nu au conductor, sunt sincronizate. Un alt aspect care m-a uimit este o lege a lor. Nu ai voie să mesteci gumă în metrou. Tinerii blocau ușile de acces cu ajutorul ei, le lipeau la senzori, și metrourile nu mai plecau. 3 minute a fost cea mai mare întârziere cu metroul de acolo, atât am așteptat cel mai mult. Lumea devenise agitată, pentru că în mod normal aștepți 2 minute.M-a impresionat și respectul oamenilor încă de când am ajuns acolo. Managerul clubului a venit să mă ia personal de la aeroport și mi-a spus că dacă am nevoie de ceva mă ajută”, a declarat Andrei Ciolacu la ProSport Live.
Alți români, același Singapore
Ciolacu nu este singurul conațional care a călcat teritoriul statului cu o populație de aproximativ 4 milioane de locuitori. Lucian Dronca (45 de ani) a „deschis” granițele din Singapore în 2005, când a dat curs ofertei venite de la Woodlands Wellington. Singapore și-a pus amprenta asupra sa, rămânând acolo 3 ani.
(FOTO stânga: Lucian Dronca)
Vasile Ghindaru (40 de ani) l-a urmat pe Lucian Dronca. A semnat pentru un sezon cu Geylang International FC, de altfel, singura formație pentru care a acceptat să părăsească România. Dorul de casă l-a tras repede înapoi și a revenit în Liga 1, la Poli Iași.
(Foto prim-plan: Vasile Ghindaru)
10 lucruri fascinante despre Singapore:
- Este interzis să dai mâncare porumbeilor. Încălcarea legii atrage după sine o amendă de 500 de dolari, dar aceasta nu este cea mai absurdă regulă. În Singapore nu ai voie să stai dezbrăcat în casă, pentru că instigi la pornografie. Pedeapsa în acest caz poate merge până la închisoare cu executare.
- Aproape 20 % din populație este milionară.
- Este interzis să cumperi gumă de mestecat fără prescripție medicală.
- Statul Singapore cumpără teritoriu de la țările vecine și creează insule.
- Cercetătorii au descoperit că cetățenii statului Singapore sunt cei mai fericiți din Asia.
- Părinții își numesc copiii după supereroii din benzile desenate.
- Importă apă potabilă din Malaezia.
- Deținătorii de autoturisme sunt obligați să plătească, la 10 ani, taxe foarte mari, fapt pentru care o mică parte din populație are mașină.
- În Singapore se află singurul restaurant cu o stea Michelin din lume.
- Singapore este un oraș-stat insular.