EXCLUSIV | Campioanele europene de la tenis de masă trăiesc un coșmar în România! Beatrice Romanescu explică triumful de la CE într-o lume a chinezoaicelor naturalizate: „Așa începe acest mercenariat”
România a câștigat duminică după-amiază titlul european la tenis de masă după ce a învins în Luxemburg, scor 3-2, echipa Germaniei, o formație care are în componență trei jucătoare de origine chineză.
Managerul Federației Române de Tenis de Masă a vrobit la ProSport Live despre performanța uimitoare ale componentelor naționalei: Eliza Samara, Daniela Dodean Monteiro, Bernadette Szocs, Adina Diaconu, Irina Ciobanu. Viorel Filimon este antrenorul fetelor de aur: „Este o victorie remarcabilă pentru noi, pentru tenisul de masă. Eliza Samara e campioană europeană la dublu fete, la dublu mixt și aveam nevoie și de medalie la proba pe echipe. E proiecția imaginii României. A fost totul remarcabil. Pentru sportul românesc e o victorie și e cu atât mai prețioasă cu cât victoriile din alte discipline sunt din ce în ce mai puține.
Este un obicei în România ca celelalte sporturi să conteze mai puțin. Noi obținem performanțe constant, iar medalia asta e cu atât mai valoroasă, iar noi am învins o echipă a Germaniei care e formată exclusiv din chinezoaice, inclusiv antrenoarea e chinezoaică. Am învins Olanda, Portugalia… cu chinezoaiece în echipă. Fetele au jucat extraordinar. Am venit la acest CE cu gândul de a câștiga. Obiectivul nostru a fost medalia de aur. E o satisfacție extraordinară în momentul în care urmezi planul pe care l-ai propus”.
- 1.000 de jucători legitimați sunt în România
- 20.000 de jucători legitimați sunt în Germania
- 2.000.000 de jucători sunt legitimați în China
Beatrice Romanescu a vorbit și despre diferențele dintre România și… restul naționalelor de top: „Noi avem primii doi juniori la fete și la băieți. Să nu uităm că avem legitimați 1000 de sportivi. Sunt diferențe izbitoare între ceea ce înseamnă celelelalte naționale din Europa. Nu avem nicio sală de tenis de masă în București. Exclusiv există la Bistrița și la Constanța. Sincer, e un moment de care vrem să ne bucurăm. Nevoile sunt permanente. Nu cerem luna de pe cer, vrem doar condiții minime pentru a ne antrena la nivelul pe care-l avem. Nu vreau să enumăr performanțele din sportul românesc la ora actuală, dar vă rog să mă credeți că e frustrant să ai atâtea medalii în săculeț și aceste medalii să nu reprezeinte nimic pentru cei care pot aloca bani.
Să știți că există un respect deosebit pentru România atunci când ne ducem în afara țării. Suntem mult mai bine priviți de cei din afară și îmi asum asta. Suntem țara care nu naturalizează sportivi asiatici și suntem o curiozitate pentru toată lumea și lumea știe că nu avem aia, nu avem aia, că trăim cu un buget… mereu suntem întrebați cum reușim să facem performanță la un asemenea nivel. Cum reușim? Este foarte simplu. Suntem o echipă și să știți că toate lucrurile astea pe care nu le avem ne fac mai ambițioși, suntem foarte uniți. Fetele astea merită toată aprecierea noastră, pentru că e o muncă imensă în spatele acestei performanțe. Vă rog să mă credeți că indiferent de sală, avem, nu avem, mereu știm ce avem de făcut. La nivel european suntem mult mai cunoscuți decât suntem în propria țară”.
Managerul federației a povestit un episod petrecut la Campionatul European din Portugalia: „Comitetul olimpic german are mereu obiectiv medalia de aur, iar federația de tenis de masă din Germania are mână liberă la naturalizat. Cinci din cinci dacă se poate. În echipa lor de fete e o singură nemțoaică și aceea… Probabil că niște proceduri mult mai rapide. Aceste țări se duc în China și practic acolo unde există trei echipe naționale care sunt gata de luptă. Dar mai sunt și alți jucători care nu ar avea nicio șansă și acei jucători sunt luați și începe acest mercenariat. La CE de juniori din Portugalia toată lumea a rămas trpznită când Azerbaijan a venit cu trei chinezoaice, iar noi le-am bătut”.