EXCLUSIV | „La Dăbuleni, de 100 de ani se cresc pepeni. Au mai încercat și alții, dar parcă…” Așa explică Ionuț Popa hegemonia echipelor care triumfă la Cupa Mondială”

Ionuț Popa, antrenorul echipei UTA Arad, a propus la ProSport LIVE o comparație care rezumă triumful celor mai puternice națiuni din fotbal în finalele Campionatelor Mondiale.

Tehnicianul a reușit o analogie simplă, concisă, dar care nu mai lasă loc de alte interpretări: „La Dăbuleni, de 100 de ani cresc pepenii cei mai buni. Încearcă și alții să crească pepeni, dar parcă nu sunt ca la Dăbuleni, nu? Unele țări încearcă, mai aduc antrenori străini, cum au făcut Senegal, Coasta de Fildeș, dar nu reușesc să ajungă ca echipele de tradiție. Aici tradiția are un rol deosebit. Brazilia va rămâne Brazilia, Argentina – Argentina, Uruguayul – care în 1930 a fost campioană mondială – și anul ăsta a arătat ceva. Iar în Europa clar se joacă cel mai tare fotbal. Nu se pune problema să nu ajungă în semifinale sau finală o echipă din Europa.”

Dintr-un total de 21 ediții ale Cupei Mondiale, două finale au fost exlusiv sud-americane: Uruguay – Argentina 4-2 în 1930 și Uruguay – Brazilia 2-1 în 1950. Nouă finale s-au disputat numai între echipe europene, iar în restul de 10 au fost implicate echipe de pe cele două continente. Brazilia conduce topul câștigătoarelor, cu 5 trofee, fiind urmată de Germania și Italia, cu câte patru. Argentina, Uruguay și mai nou Franța au câte două cupe, iar Anglia (1966) și Spania (2010) au triumfat o singură dată.

Ionuț Popa ne-a explicat și de ce România nu a avut, în ultima vreme, performanțe notabile la turneele finale: „Fotbalul românesc așteaptă jocul, nu îl inițiază. Echipele care inițiază jocul au câștig de cauză. Noi nu știm să atacăm. La un Campionat Mondial apar prelungiri, trebuie să dai gol. Noi ne-am fi apărat foarte bine, dar nu știu cum dădeam gol”.

În continuare, „Popică” a dezvăluit că a purtat unele discuții cu selecționerul Cosmin Contra: „Am vorbit cu el, sunt convins că va găsi metodele necesare de a schimba lotul și de a impune și starea de agresivitate. Dacă am fi mai agresivi, dacă am duce mai mulți jucători în atac, am arăta mai multe. Noi știm fotbal, depinde foarte mult cum se va face selecția”, au fost cuvintele tehnicianului de 65 ani.

Articol scris de Cristinel Roșu

 

Publicat: 17 07. 2018, 21:27
Actualizat: 17 07. 2018, 22:13