EXCLUSIV VIDEO | Opinia specialistului. Cum putem evita un nou caz Ekeng: „Este foarte important să știi asta”
This browser does not support the video element.
Prezent în emisiunea ProSport LIVE, medicul ortoped Ion Bogdan Codorean a vorbit despre tragediile repetate din fotbalul mondial, petrecute chiar pe teren. Cătălin Hîldan și Patrick Ekeng sunt doi dintre fotbaliștii care s-au stins pe teren în România.
Medicul spune că posibilele afecțiuni care duc la deces pot apărea pe parcurs, dar important este ca doctorii să descopere cauza, iar astfel pot evita viitoare tragedii: „În aceste cazuri intră foarte multe situații care au concurat. De la faptul că nu au fost bine controlați, eu nu cred că un fotbalist nu e controlat, la nivelul ăla. Nu cred că au tehnologia sau obligativitatea să-i controleze. Sunt afecțiuni pe care, la un control normal, nu le descoperi. Sunt afecțiuni care apar, poate, pe parcurs. Am citit și eu articole că unii dintre ei poate ar fi fost dopați. Sunt foarte multe lucruri care pot concura la apariția acestor necazuri.
Un lucru foarte important, trebuie să știi cauza exactă, după ce se întâmplă așa ceva. Dacă știi de ce s-a întâmplat lucrul ăsta, atunci poți să eviți să se întâmple la altcineva. Dacă se întâmplă și nu știi de ce, nu poți să „câștigi” nimic din această situație”, a spus Codorean, la ProSport LIVE.
Decesul lui Patrick Ekeng (26 de ani) a lovit fotbalul românesc în 2016. Fostul mijlocaș camerunez s-a prăbușit pe teren într-un meci cu Viitorul, iar ambulanța a întârziat preț de câteva secunde. Acesta a fost transportat de urgență la spitalul din apropierea stadionului Dinamo, dar medicii nu l-au mai putut salva: „Contează, cum să nu? (n.r. – secundele până la apariția ambulanței pe teren). Trebuie să existe niște protocoale, așa cum există în caz de urgență, de cutremur, de calamitate. Oricât de bine ai fi pregătit, când se întâmplă un lucru din ăsta, te ia prin surprindere, și s-ar putea ca unul, doi sau trei oameni din lanțul ăsta, să intre în panică.
Pentru că nici medicul de la echipă, nici asistentul de la echipă nu sunt medici care să se fi întâlnit cu așa ceva. Simulările astea te fac să ajungi să le poți face reflex. Nu poți să știi dacă acel băiat ar fi putut fi sau nu salvat”, a mai precizat Codorean.