Final în lacrimi! România a pierdut supremația la două rame**, Andrunache și Susanu au izbucnit în plâns: „Atât am putut, suntem oameni!”

Cu o medalie de aur, Andrunache putea deveni cea mai titrată olimpică din istoria sportului românesc

Aurul visat de canotoarele Georgeta Andrunache și Viorica Susanu s-a împrăștiat ca o mână de cenușă aruncată în vânt. Amândouă știau gustul victoriei olimpice, chiar cu frecvență multiplă, dar și-ar fi dorit succesul pentru a-și răsplăti finalul de carieră. Timp de doi ani și-au rupt palmele la Snagov, și-au sacrificat familiile, dar vârsta sau poate timpul prea scurt de pregătire, le-a trădat. Ieri, în finala olimpică de la două rame, ele s-au clasat doar pe poziția a cincea.

Olimpicii români au fost ieri cu ochii țintă pe pista de la Eton Dorney, de unde așteptau o nouă medalie la Londra, poate cea mai strălucitoare. Octavian Morariu a fost cel mai optimist: a venit echipat de baie, pentru situația în care campioanele olimpice l-ar fi aruncat în apă de bucurie.

Și Lipă a plâns la final

Un vânt nu foarte puternic, dar deranjant, vânt-contră, cum spun canotorii, a început să bată cu vreo două ore înaintea reuniunii. „Suflă aiurea, nu va avantaja pe nimeni”, a evaluat situația antrenorul băieților, Dimitrie Popescu. Cursa a început fix la 13:50, ora Bucureștiului, cu Susanu și Andrunache pe culoarul 1. Britanicele au pornit ca din tun: aproape cinci secunde înaintea alor noastre după 500 de metri. „Poate așa este strategia. Trag mai tare după o mie”, se aude un glas din tribună. Nu, nu e OK. Aceasta nu este strategia campioanelor olimpice. De regulă, ele impuneau ritmul, se distanțau și controlau cursa tactic. Ce făceau ele la ultimele două Jocuri Olimpice au făcut acum britanicele, care au câștigat lejer (timp 7:27.13), obținând primul aur al gazdelor la Jocurile Olimpice! Barca româncelor n-a sărit mai sus de locul 4 (la 1000 de metri), terminând cursa în poziția a cincea, după 7:37.67.

„Nu-mi vine să cred! Așa ceva nu se poate”, a izbucnit la final, cu ochii în lacrimi, președinta FR de Canotaj, Elisabeta Lipă. „Hai, n-au luat aur, dar măcar o medalie să fi obținut. Nu-mi explic ce s-a întâmplat”, a mai spus cvintupla campioană olimpică.

La ultimele trei ediții ale JO, cursa de două rame fusese câștigată numai de România: Andrunache – Ignat (2000), Andrunache – Susanu (2004 și 2008). Dacă ar fi câștigat ieri titlul olimpic, Andrunache devenea cel mai de succes olimpic român, cu șase medalii de aur. Susanu ar fi adunat și ea cinci trofee.


Nu este un final de carieră așa cum ne-am fi dorit. Trebuie să fim alături de ele, pentru că au scris istorie
Mircea Roman, antrenor lot feminin canotaj

9 titluri olimpice au împreună Andrunache și Susanu


„Degeaba ai experiență dacă nu mai ai putere!”

Georgeta Andrunache explică eșecul de la Londra și spune că ea și Viorica Susanu au făcut totul pentru victorie, dar atât au putut

Georgeta Andrunache nu și-a putut stăpâni lacrimile în timpul interviurilor date pentru presă. La plecare în Marea Britanie, ea le promisese celor doi copii ai ei că le va aduce acasă o medalie de aur. Acum, nu s-a putut ține de cuvânt.

Geta, ce s-a întâmplat?
(izbucnește în lacrimi) Atât am putut. Suntem și noi oameni, nu mașini. Adversarele au fost mai bune decât noi azi.

V-a lipsit ceva?
Nu. Noi am făcut tot ce a depins de noi. Și la antrenamente, și acum în cursă, când am dat tot ce am putut.

„Îmi cer scuze că v-am dezamăgit!”

A fost o strategie a voastră să trageți în calificări pentru a obține un culoar lateral?
Nu a fost nicio strategie. Noi ne-am făcut cursele de fiecare dată cât am putut de bine. Nu avem ce să ne reproșăm. Acum suntem noi cele care regretăm, la edițiile anterioare poate au regretat cele care ne-au învins acum.

A existat o presiune pe umerii tăi pentru că puteai deveni cea mai titrată olimpică din istoria României?
Am mai spus-o, eu nu mă compar cu nimeni, eu trag pentru mine și pentru familia mea. Știu că am dezamăgit multă lume și de aceea eu îmi cer scuze. Nu vreau să caut justificări, dar medaliatele cu bronz de la Beijing nu s-au calificat aici, iar cele de pe locul doi n-au prins finala.

N-ați putut face diferența prin experiență?
Degeaba ai experiență dacă nu mai ai putere. Până la urmă, am făcut o finală olimpică. Așteptările noastre au fost însă altele.

Crezi că rezultatul vostru le va afecta pe fetele de la 8+1?
Sper să nu le afecteze. Din contră, ar trebui să le motiveze, noi le vom încuraja.

Îți pare rău că ai revenit în canotaj?
Dacă stăteam în fotoliu în fața televizorului și mă uitam la concursul olimpic, mi-ar fi părut rău că nu sunt aici. Nu, nu îmi pare rău că am revenit.

PE SCURT

Susanu, la „antidoping”
Deși echipajul român nu a prins podiumul, Viorica Susanu a fost solicitată la controlul antidoping. „Mă așteptam să mă cheme mai devreme, nu acum, la finală”, a spus Suzi. În ce privește cursa, ea a declarat: „Este un moment nepotrivit al carierei mele. La Olimpiadă nu am cunoscut decât locurile 1 și 2 și, nemaifiind în această postură. Nu știu ce a contat mai mult în istoria acestei zile. Cred că a fost o presiune mare pe umerii noștri, pentru că toată lumea deja ne vedea cu medalia la gât. Nu aș fi vrut să ies din canotaj în felul acesta”.

Canotajul, încă o șansă azi la 8+1
Canotajul a obținut medalii la toate edițiile Jocurilor Olimpice din ultimii 40 de ani, începând cu 1972. „Ar fi un dezastru să nu luăm medalie acum. Nici nu vreau să mă gândesc la o astfel de variantă”, a declarat Elisabeta Lipă. Astăzi, în cea de-a doua zi a finalelor, România mai are o șansă prin echipajul feminin de 8 plus 1, calificat însă în ultimul act cu al patrulea timp, după recalificări. Campioană olimpică multe ediții la rând, barca tricoloră din proba-regină a pierdut supremația la Beijing, când s-a clasat pe locul trei. Pentru Londra, antrenorul Mircea Roman a format un echipaj foarte tânăr, în care singurele veterane sunt Ioana Rotaru și Eniko Mironcic.

Publicat: 02 08. 2012, 08:22
Actualizat: 02 08. 2012, 08:23