FOTO | Bine ați venit la Europeanul asiaticelor! Naționala feminină debutează cu Spania în Lisabona. Prezentarea echipei „de argint” de la ultimele trei ediții
- Campionatul European de tenis de masă pe echipe debutează miercuri în Lisabona, într-o arenă în care au concertat Julio Iglesias, Scorpions, Bryan Adams și Beyonce, o „bijuterie” construită în zona nouă a orașului portughez
- România e reprezentată atât la feminin, cât și la masculin. Participă 16 echipe la fiecare secțiune și sunt împărțite în patru serii a câte patru selecționate. Merg în sferturi primele două clasate după faza grupelor (miercuri și joi)
- Lotul antrenat de Viorel Filimon e format din Eliza Samara (pe 3 în Europa), Daniela Dodean (18), Bernadette Szocs (24), Camelia Poștoacă (33) și Irina Ciobanu.
- Fetele întâlnesc miercuri, de la ora 15:00 (ora României), reprezentativa Spaniei, iar de la ora 21:00, Samara și colegele ei luptă cu Polonia, adevărata finală a grupei
- La ultimele trei ediții, naționala feminină a cucerit argintul, iar Europeanul pe echipe de la Schwechat (Austria, octombrie 2014) a generat o poveste în care se regăsește o componentă a tenisului de masă actual: problema naturalizărilor. România a pierdut aurul, învinsă fiind de o echipă a Germaniei formată din jucătoare născute în China (foto: coperta ProSport de după finala de la Schwechat)
- Lotul masculin, antrenat de Mircea Dinu, e format din Adrian Crișan, Andrei Filimon, Constantin Cioti, Ovidiu Ionescu și Hunor Szocs.
Tenisul de masă este unul dintre sporturile în care România excelează pe plan european și mondial, iar rezultatele de la toate nivelurile vin să confirme valoarea unei școli care lansează spre cele mai impozante mese ale lumii sportivi de top crescuți și dezvoltați lângă fileurile din Constanța, Buzău, Bistrița, Arad, Târgu Mureș, Slatina sau București. Mereu într-o continuă schimbare (din acest an mingile de plastic au luat locul celor din celuloid), sportul cu paleta e dominat de jucătorii asiatici ca de niște zei, iar competițiile europene devin din ce în ce mai mult, mai ales pe tabloul fetelor, o afacere a tenismenilor cu ochi oblici. Curtați ani în șir și ispitiți de națiuni sportive cu buzunare doldora de bani, asiaticii sunt naturalizați după legi interne care încurajează fenomenul generator de rezultate rapide, dar acțiunea poate însă avea și efecte negative: diminuarea numărului de copii care aleg tenisul de masă, abandonarea carierei la vârste fragede etc.
Inaugurată în 1998, Meo Arena are o capacitate de 20.000 de locuri. A costat 55 de milioane de euro. Foto: Andru Nenciu
În tot acest context, România (1.000 de jucători legitimați) nici nu și-a pierdut vedetele, iar reprezentanții tenisului de masă românesc nu au întors niciodată spatele sălii în care s-au format în momentele în care la ușă le-au bătut oferte consistente din alte țări. Cu trei medalii de argint obținute la ultimele trei ediții ale C.E. pe echipe, naționala feminină a României e percepută în Lisabona în grupul favoritelor la podium. Sosite în Portugalia luni seara, elevele lui Viorel Filimon au efectuat marți două ședințe de antrenament, urmând ca miercuri, în prima zi a competiției, să susțină primele două partide ale grupei B.
Samara se află la cea mai bună clasare a carierei în topul mondial: loc 13 Foto: Andru Nenciu
Programul României în Lisabona – Grupa B
- Miercuri, 24 septembrie, ora 15:00 (ora României): Spania – România (masa 4)
- Miercuri, 24 septembrie, ora 21:00 (ora României): Polonia – România (masa 2)
- Joi, 25 septembrie, ora 18:00 (ora României): Portugalia – România (masa 1)
- Primele două echipe din fiecare grupă se califică în sferturile de finală
- Reprezentativele care intră în semifinale au medaliile de bronz asigurate
ProSport a stat de vorbă marți, la primul antrenament din sala Meo Arena, cu antrenorul lotului feminin, Viorel Filimon. Constănțeanul a caracterizat adversarele din grupa României și forma în care se află jucătoarele tricolore.
Mezina Bernadette Szocs (19 ani) primește ultimele indicații de la antrenorul Viorel Filimon Foto: Andru Nenciu
CARACTERIZAREA ADVERSARILOR DIN GRUPĂ‚
VIOREL FILIMON: „În primul meci, cel cu Spania, Galia Dvorak (n.r. 43 ETTU) e cea mai cunoscută, celelalte două chinezoaice valoroase nu se mai află în echipă, deci pare mai simplă partida de debut. Întâlnirea cu Polonia e foarte dificilă având în vedere că Li, chinezoaica, apărătoare, a revenit după naștere și întărește echipa formată din Natalia Partika (26 ETTU) și Grzibowska (31 ETTU) și acesta va fi cel mai greu meci pentru ocuparea primei poziții.La portugheze evoluează două chineaozice, una care a obținut dreptul de joc de anul acesta și care a scos ceva rezultate, o altă chinezoaică mai mică a jucat la junioare pentru Portugalia, a treia mai necunoscută, oricum lupta e mai accesibilă. Lupta va fi între noi și Polonia pentru primul loc”
CUM NE CALIFICĂ‚M
VIOREL FILIMON: „Pentru a evita în sferturile de finală Germania, Olanda, Rusia și Ungaria, potențiale ocupante ale locului întâi în celelalte grupe, trebuie să terminăm pe primul loc
CARACTERIZAREA TRICOLORELOR ȘI CINE VA JUCA
Samara, Szocs, Poștoacă, Ciobanu și Dodean (de la stânga la dreapta), la primul antrenament din Meo Arena (Lisabona). Foto: Andru Nenciu
VIOREL FILIMON: „Pe Bernie (n.r. Szocs) nu am mai văzut-o de la Campionatul Mondial (n.r. luna mai), doar în cantonamentul de la Buzău am văzut-o. Eliza se află pe cel mai bun loc al carierei, 13, dar când sunt meciuri importante, tracul își pune amprenta și nu mulți jucători ajung să joace la valoarea lor normală. Cami Poștoacă a avut niște rezultate mai bune, dar și niște căderi. E puțin inconstantă, iar pe Irina Ciobanu n-am mai văzut-o demult, pentru că nici n-a mai jucat în competiții indeividulae, iar la foarte multe campionate de anul trecut nu a jucat din cauza accidentărilor. Echipa de bază va fi Samara – Szocs – Poștoacă. Aflată încă într-o perioadă de recuperare după accidentarea pe care a avut-o, operația de menisc suferită după Campionatul Mondial de la Tokyo, Dana Dodean nu e la potențial maxim și riscă și o accidentare și în situația asta mergem pe trioul pe care l-am menționat pentru că Dana nu poate juca la maxim”.
COMPONENTELE NAȚIONALEI FEMININE LA LISABONA
Eliza Samara
- Data și locul nașterii:15 aprilie 1989 (Constanța)
- Înălțime / greutate: 1,71 m / 58 kg
- Stângace
- Club: CS Farul / Fenerbahce Istanbul
- Primul antrenor: Viorel Filimon
- Actuali antrenori: Viorel Filimon, David Sargsian (Rusia)
- Joacă în naționala de senioare de la vârsta de 13 ani
- Paletă: Butterfly
- Cel mai înalt loc ocupat în topul mondial: 13
Daniela Dodean
- Data și locul nașterii: 13 ianuarie 1988 / Arad
- Înălțime / greutate: 1,70 m / 54 kg
- Dreptace
- Club: CSM Arad / SVNO Niederostereich
- Primul antrenor: Kakas Arpad. Valentin Dobai
- Actual antrenor: Cristian Dodean
- Joacă în naționala de senioare de la vârsta de 14 ani
- Paletă: Primorac FL Carbon
- Cel mai înalt loc ocupat în clasamentul mondial: 18
Bernadette Szocs
- Data și locul nașterii: 5 martie 1995 (Târgu Mureș)
- Înălțime / greutate: 1,65 m / 50 kg
- Dreptace
- Club: CSM Bistrița / Lys-Lannoy
- Primul antrenor: Imola Ungvari
- Actuali antrenor: Marian Filipaș, Emilian Bulbuc, Eric Groulth
- Joacă în naționala de senioare de la vârsta de 14 ani
- Paletă: Tibhar Texo
- Cel mai înalt loc ocupat în topul mondial: 52
Camelia Poștoacă
- Data și locul nașterii: 16 iulie 1992 / Câmpulung Muscel
- Înălțime / greutate: 1,63 m /53 kg
- Dreptace
- Club: Linz AG Frosberg
- Primul antrenor: Doru Ciopică
- Actuali antrenori: Mădălin Ionașcu și Bian Yadong
- Joacă în naționala de senioare de la vârsta de 18 ani
- Paletă: Kokutacu
- Cel mai înalt loc ocupat în topul mondial: 72
Irina Ciobanu
- Data și locul nașterii: 5 august 1995 / Slatina
- Înălțime / greutate: 1,60 m / 58 kg
- Dreptace
- Club: CSM Slatina
- Primul antrenor: Petre Arnăutu
- Actual antrenor: Petre Arnăutu
- Joacă în naționala de senioare de la vârsta de 19 ani
- Paletă: Zhang Jike Super ZLC