GALERIE FOTO | Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang au debutat sub semnul păcii și al frigului

Cea de a 23-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă a debutat sâmbătă la PyeongChang (Coreea de Sud) sub semnul păcii și al frigului. La festivitatea de deschidere au fost zero grade în termometre, dar s-a resimțit ceva mai jos, din cauza vântului pătrunzător. Gazdele au fost însă generoase, echipând aproape toți invitații cu pături termice, căciuli, plus alte câteva obiecte de recuzită, necesare întreținerii atmosferei. În plus, ceremonia s-a derulat pe repede înainte, pentru a nu expune prea mult sportivii.

Chiar și așa, unele delegații au preferat să trimită la deschidere doar câțiva oficiali, însă nu a fost și cazul României. „Am vorbit cu sportivii înaintea deschiderii și toți erau încântați de ideea de a fi prezenți pe stadion. Sunt momente unice în viața unui sportivi și nu merită ratate”, a declarat președintele COSR, Mihai Covaliu. Accesul pe stadion nu s-a făcut în ordinea tradițională, astfel că delegația olimpică a României, în echipă completă (sportivi și tehnicieni), a fost printre primele delegații care au defilat.

Foarte puțin le-a păsat de frig și tonganilor, o țară fără tradiție în sporturile de iarnă, dar mereu exotică. Purtătorul de drapel al țării din Oceania, Pita Taufatotua, a defilat în port tradițional, dar la bustul gol și uns cu ulei! El a ținut să repete imaginea pe care a creat-o la Jocurile Olimpice de la Rio, unde a purtat drapelul țării sale la festivitatea de deschidere, din postura de sportiv calificat la taekwondo. La PyeongChang, el va participa la schi fond, fiind singurul sportiv tongan calificat.

Festivitatea de deschidere a avut doar două elemente artistice înainte de defilarea sportivilor, iar începutul a fost sugestiv pentru ideea de „țară a păcii” pe care o transmite Coreea de Sud. Momentul inițial a fost creat în jurul a cinci copii, porviți într-o călătorie în timp în căutarea păcii, ghidați de un tigru alb, el însuși un simbol ancestral. Defilarea sportivilor a întărit ideea comuniunii, prin decizia ca ambele Coreei să defileze împreună, sub același drapel. Intrarea delegației unite pe stadion a fost primită cu urale.

Yuna Kim, campioană olimpică la patinaj artistic în 2010, la Vancouver, a aprins flacăra olimpică.


Foto: Facebook @olympics

Raluca Strămăturaru hrănește speranța

La Jocurile Olimpice de la PyeongChang participă 2.952 de sportivi din 92 de țări. România este prezentă cu 27 de sportivi, debutul în competiție urmând să-l facă Timea Lorincz (schi fond), duminică.

Până la startul întrecerilor, merită remarcată evoluția Ralucăi Strămăturaru, reprezentanta României în proba de sanie, care a avut două antrenamente reușite la PyeongChang. La unul dintre ele s-a clasat pe locul doi, la celălalt, pe patru în grupa ei (cele 30 de sportive calificate au fost împărțite în două grupe). „Istoria ne învață că întotdeauna la Jocurile Olimpice se produc minuni. De ce să nu sperăm și noi într-o minune?”, spune Mihai Covaliu, aflat pentru prima oară la o ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă.

Raluca Strămăturaru va intra luni în competiție.

Publicat: 09 02. 2018, 15:07
Actualizat: 09 02. 2018, 16:19