Guvernul Dăncilă îi „gonește” din România! Prima victimă a OUG pentru jocurile de noroc: „Pionul” important care se retrage de pe piață și a anulat, deja, cel mai așteptat eveniment din prima parte a lui 2019
Ordonanța de Urgență dată de Guvernul Dăncilă, conform căreia toți operatorii de jocuri de noroc vor plăti taxe mult mai mari, dar și retroactive, de la 1 ianuarie 2019, face primele victime importante. 888 Holdings, un pion important în domeniu, își pregătește plecarea din România, făcând, deja, un prim demers în acest sens.
După ce OUG a apărut pe site-ul Ministerului Finanțelor, Oficiul Național al Jocurilor de Noroc (ONJN) a fost pur și simplu „bombardat” cu notificări din partea caselor de pariuri care vor să părăasească România drept o consecință directe. Iar primii care trec la fapte sunt cei de la 888 Holdings.
În prima parte a anului 2019, casa de pariuri avea programat un turneu de poker de anvergură, unul pe care l-a anulat imediat când a aflat de planurile cabinetului condus de Viorica Dăncilă, semn clar că nu va mai continua pe piața românească începând cu prima zi a anului 2018.
888Live, așa cum se numea turneul pregătit de 888Holdings, aștepta la start peste 1.000 de jucători din 30 de țări și urma să se desfășoare la Hotel Intercontinental București, locație care fusese rezervată pentru șapte zile.
Cum s-a ajuns aici
„Fuga” din România e prima măsură după ce Guvernul a anunțat o serie de taxe prin care operatorii de jocuri de noroc nu se pot îndrepta decât spre un faliment sigur. Pe lângă taxa pentru lăcomie, care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2019, casele de pariuri sunt obligate să plătească și pentru 2018, ceea ce va face ca taxele să depășească cu mult profitul obținut în acest an. Iar marea problemă e legată de faptul că taxa trebuie plătită până pe 15 februarie cu baza de impozitare taxele încasate în 2018. Astfel, se poate ajunge în situația în care taxele vor depăși și cu de trei ori profitul făcut în anul 2018. Și, pentru a evita dezastrul, casele de pariuri vor profita de faptul că retragerea până la 1 ianuarie 2019 de pe piața din România va duce la neplata taxelor pentru 2018, urmând să piardă doar banii depuși drept garanție pentru licențiere.
Se dorește o altă impozitare: agențiile stradale ar urma să achite o taxă anuală de 3 la sută din totalul încasărilor realizate anul precedent, iar cele online ar putea plăti un procent de 5 la sută. În aceste condiții, afacerea nu ar mai fi deloc profitabilă, așa cum avertizează Sorin Constantinescu, președintele Asociației Organizatorilor de Cazinouri din România.
„Citind proiectul de OUG, care după declarațiile Ministrului de Finanțe, o să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019 și care o să fie trecută la Guvern pâna de Crăciun, înțeleg că asta este sfârșitul industriei jocurilor de noroc din România și nu numai. Va urma un colaps economic total, văzând că guvernanții sunt disperați, au cheltuit toți banii și acum încearcă să facă un buget pe 2019 din pix.
„Situația jocurilor de noroc este dezastruoasă pentru că 3 la sută la land based (n.red. – agențiile stradale) este imposibil de platit. Majoritatea aparatelor care sunt pe piață au un payout între 95% și 97% (n.red. – procent plătit către jucători), cu alte cuvinte organizatorul încasează 100 lei din care 95 lei îi plătește înapoi jucătorilor, 3 lei la stat și pe lângă asta mai platește taxe, impozite 3000 de euro către stat.
Matematica jocului de noroc la ruletă de exemplu ne spune că organizatorul câștigă în jur de 2.75% din totalul sumelor încasate. Este ilogic ca tu, Guvern, să vii să îmi pui taxa de 3%. La pariuri, este aceeași situație: la fiecare sumă pariată se reține jucătorului 3% la landbased (n.red.+5% deja existent) si 5% la online, ceea ce este o prostie, pentru că organizatorul trebuie să pună ‘bani de acasă’ ca să poată să ajungă la 0. Deci este clar că jocurile de noroc vor dispărea: toata lumea va închide începand cu 1 ianuarie 2019″, a spus Constantinescu pentru Gnttips.ro.
Industria jocurilor de noroc a adus 700 de milioane de euro la bugetul de stat prin plata taxelor și impozitelor. Care ar putea fi impactul acum? „Poate fi dezastruos pentru buget. Sunt 700 de milioane de euro care vor dispărea complet din încasările bugetare în 2019”, a explicat acesta.