Răzvan Martin este o altă mare surpriză a României. Uriașul de nici 21 de ani a câștigat aseară, la categoria 69 kg, medalia de bronz
* După stilul aruncat, Răzvan a fost pe locul secund, argintul fiindu-i suflat pentru 1 kg de un indonezian
South Arena din complexul ExCel pare amfiteatrul proiectat pe computerul viitorului. E semiobscuritate și miros de adrenalină. Un stroboscop pulsează fulgerător pe podiumul albastru, iar basul boxelor strivește timpanele auditoriului. E vorba de forță și putere supraomenească. De inspirație, mușchi de oțel, echilibru și inteligență la ridicat. De viteză și balans la smuls. De mii de ore de antrenament și sute de tone așezate deasupra frizurii. Dar și de noroc. E timpul ca România să alinieze pe bara medaliilor „greutatea” ce ni se-ascunde de 16 ani! E ora lui. Ora lui Răzvan Martin.
Clujeanul poartă pe umeri valoarea halterelor românești. N-are nici 21 de ani, dar ține la degetul mic o triplă de argint la Europenele de anul trecut. Și încă un trio amestecat (aur la smuls, argint la ridicat și total) în 2012. A stat o vreme în umbra lui Ninel Miculescu, a acceptat rolul secundar și prima prezență la JO îi încoronează copilăria dedicată sportului. Dar totul e diferit azi. Medalia vine doar din total! RăJvan, cum îl prezintă MC-ul galei, e repartizat în grupa A, cea de elită. N-are timp de țeluri mărunte, nu umblă cu mărunțiș. A dat cu pixul 149 kg la smuls și 177 kg la ridicat. Țintește sus! Elevul lui Mugur Saranciuc intră printre ultimii la smuls. Concentrarea voinicilor, aplauzele sacadate și muzica înfricoșătoare par că aduc apocalipsa. Martin se închină, smulge fulgul de 149 kg și-și cere scuze că l-a deranjat. Un prim pas a fost făcut! E pe doi și Hercule pare mic copil. Prin fața ochilor ne mai trec băieți pe care bara îi cocoșează, dar și un chinez cu trup de urs rupt dintr-un alt film. Lin Qingfeng sprijină cu lejeritate 157 kg și se instalează pe primul loc. Martin ratează la 152 kg, dar o încercare o ține în mânecă. Înconjurat de Nicu Vlad și Petre Becheru, Răzvan pare că s-a dat peste cap și a devenit un alt sportiv. Ia taurul de coarne și discurile nu-l mai doboară de această dată. E pe doi, medalia se vede și-n opt minute de pauză se alimentează cu încă o tonă de ambiție.
Urmează stilul aruncat: dă prima încercare, la 177 kg, Răzvan se scutură ca de-o scamă de pe rever. Adună 329 kg la total și se înșurubează pe primul loc. Chinezul n-apare, stă la cutie. Niciun temerar nu-l clatină pe Martin din vârf și se apropie a doua tentativă. 180! Din două mișcări legate, urmașul lui Nicu Vlad dă tonul. Taie aerul cu pumnul – primul gest de satisfacție din concurs – și mai aruncă 2 kg în sacul total: 332 kg. Finalul devine palpitant, robotul din China plusează și îi fură primul loc (344 kg), iar indonezianul Triyatno Tryatno (333 kg) îl retrogradează pe poziția treia. O medalie cât un aur, prima după 16 ani de pauză la haltere.
Chinezul Lin Qingfeng a câștigat titlul olimpic cu 344 kg, indonezianul Tryatno a avut un total de 333 kg, iar Răzvan Martin – 332 kg
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER