INEDIT | Scrimă în platoul televiziunii: cum se transformă sportul costumelor albe sub lumina reflectoarelor

  • Scrima, sportul „costumelor albe” în care de cele mai multe ori dibuiești cu greu, în spatele măștilor de protecție, trăirile sportivilor, face eforturi considerabile de a deveni mai atractiv pentru spectatori și telespectatori.
  • Federația Română de Scrimă s-a pliat rapid ideilor inovatoare ale forului mondial, organizând, în ultimele 15 luni, acțiuni intensive de promovare a duelurilor de pe planșă în medii neconvenționale pentru întrecerile sportive
  • Oficialii FRS au părăsit sala de scrimă, au montat piste de concurs în aeroporturi, în Centrul Vechi din București, în parcuri, în mall-uri. Vineri seară, podiumul național la spadă feminin și sabie masculin s-a decis în studioul Pangratti al Televiziunii Române.

Reflectoare, lumini și umbre care au pus în valoare siluetele albe, cu mișcări furibunde, spectatori aflați la mai puțin de o jumătate de metru de acțiune, un tricolor imens care a dat culoare întregului cadru, deasupra pistei și deasupra tirbunei. Așa a arătat decorul în care două dintre probele de care se leagă speranțe realiste pentru gloria olimpică, la Rio, în 2016, și-au desemnat medaliații pe plan național în sezonul pre-olimpic. Un decor numai bun pentru a filma un spot de promovare a scrimei sau o scenă dintr-un film.


  • în noiembrie 2014, la „Parada campionilor în aeroport”, 12 scrimeri au luat cu asalt Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, la a doua intrare a Terminalului Plecări.

  • Cupa României la spadă feminin, dar și Trofeul Pellegrini, la floretă – feminin și masculin, și-au decis în ultimii ani campionii pe podiumul instalat pe patinoarul din AFI Palace Cotroceni.

  • în septembrie 2014, sportivii de la toate cele trei arme au oferit demonstrații în Centrul Vechi, pe „Strada BT” (în spatele sediului Băncii Naționale a României)
  • În august 2014, scrimerii ajungeau în parcul „Lumea Copiilor”
  • Înainte de startul sezonului competițional 2014-2015, demara proiectul „Caravana Scrimei Românești” – 11 orașe fiind luate cu asalt de campionii scrimei românești, cu demonstrații în piețe, Casele de Cultură sau teatre

Simona Pop a devenit în premieră campioană națională la spadă – la senioare, cum a ținut să precizeze la finalul concursului, pentru că în rest, are un set complet de titluri la toate categoriile de vârstă – în acest  decor inedit, proaspăt, care a dat duelurilor dominate deja de ani buni de CSA Steaua un aer de competiție mondială. Pentru spadasine, au fost primele asalturi purtate în platourile TVR. Sabrerii se mai întâlniseră cu acest decor în 2011.

Pentru sportivi, este un efort, pentru că durata zilei de concurs se prelungește, apoi rutina concentrării, intrarea în atmosfera de concurs trebuie luată de la capăt, chiar înainte de asalturile decisive. În studiourile TVR, a fost chiar un pic mai greu, pentru că „a fost extrem de cald, cu atâtea reflectoare„, a admis Tiberiu Dolniceanu, la final. S-a văzut din felul în care sportivul de la CS Dinamo și-a așteptat rândul pe planșă, însă este un efort primit cu o doză mare de bucurie și entuziasm. 


Tiberiu Dolniceanu, epuizat de efort, pe planșă, dar și în afara ei

300 de fani, buni cunoscători ai scrimei, prieteni ai sportivilor au dublat, în tribună, comentariul care s-a auzit la televizor. Alin Badea și Tiberiu Dolniceanu au fost preferații tribunelor, „Hai Bădia” și „Hai, Tibi” fiind refrenele favorite ale mini-galeriei.


„Tribuna fanilor”. Copiii sunt nelipsiți la probele de scrimă din România și din lume.

  • La Doha, Grand-Prix-ul de spadă feminin își stabilește medaliații, în ultimele ediții, în mall-ul orașului. În 2014, în decembrie, Simona Gherman câștiga primul aur individual la un concurs din această categorie
  • În 2010, la Campionatele Mondiale, organizate la Paris, în Franța, cvartetul de spadă al României format din Simona Gherman – pe atunci, Simona Alexandru, Ana Maria Brânză, Loredana Dinu – Iordăchioiu și Anca Măroiu s-a impus în finală în fața Germaniei, în Grand Palais de Paris.
  • Campionatul Mondial de la Kazan a adus un alt fel de inovație: o paradă a măștilor pictate în culorile drapelelor naționale

4 zile s-a lucrat la amenajarea spațiului pentru finalele de la spadă și sabie: TVR a furnizat decorul, podiumul a fost asigurat de CSA Steaua, în timp ce Federația de Scrimă a adus aparatura de punctaj, de ultimă generație. Planșa de concurs a fost amplasată cu o zi înainte de concurs

Fotografii CEZARA PARASCHIV

Publicat: 09 05. 2015, 15:22
Actualizat: 09 05. 2015, 15:23