Influența Mondialului asupra transferurilor. Competiția din Brazilia a crescut cota multor jucători. Strategiile abordate de marile cluburi

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

Cupa Mondială s-a încheiat în urmă cu o lună, iar fotbalul internațional este sufocat de transferuri, zvonuri și negocieri. În următoarele două săptămâni se dă startul unui nou sezon în marile campionate, iar echipele importante caută să se întărească atât din punct de vedere sportiv, cât și din punct de vedere financiar. La mare căutare au început să fie fotbaliștii cu priză la public, cei care pot „vinde” mai ușor tricouri fanilor. Rețeta este bine-cunoscută de Real Madrid, care a recuperat în acest fel o mare parte din sumele plătite pe Ronaldo în 2009 (n.r. – 94 de milioane de euro) și pe Gareth Bale în 2013 (100 de milioane de euro).

Strategia a continuat și în acest an prin achiziționarea lui James Rodriguez, golgheterul Cupei Mondiale, cu șase goluri marcate. Datorită jocului pe care l-a practicat în Brazilia, madrilenii au plătit 80 de milioane de euro pentru mijlocașul ofensiv venit de la AS Monaco. În primele două zile de la perfectarea transferului, Real Madrid a anunțat că a vândut peste 300.000 de tricouri cu numele noului jucător al echipei.

Având în vedere că un tricou de joc costă în jur de 80 de euro, putem estima că în conturile clubului au intrat aproximativ 20 de milioane de euro. După acest calcul, suma de 80 de milioane nu pare deloc mare, mai ales că James Rodriguez a demonstrat că este un fotbalist cu calități. Înainte de turneul final din Brazilia, site-ul de specialitate transfermarkt.de îl evalua pe James Rodriguez la doar 35 de milioane de euro, iar perioada petrecută la Cupa Mondială au făcut ca valoarea să îi crească brusc.

Nu doar Mondialul crește cota

Exemplul lui James Rodriguez este cel mai bun dacă vorbim despre modul în care cota unui fotbalist poate crește după o Cupă Mondială în care a jucat bine. Dar printre cele mai scumpe transferuri ale verii nu sunt doar jucători care au impresionat la turneul final din Brazilia. Nu doar că nu au impresionat, dar nici măcar nu au fost prezenți la cea mai importantă competiție fotbalistică.
Cel mai scump jucător care a nu a fost prezent la Mondiale este Ander Herrera. Acesta a fost transferat de Manchester United de la Athletic Bilbao pentru suma de 36 de milioane de euro.

Mijlocașul central a profitat de faptul că în sezonul trecut a fost unul dintre cei mai importanți oameni ai echipei sale, iar noul antrenor de la United, Van Gaal, l-a cerut cu insistență. Cota de piață a lui Herrera în urmă cu jumătate de an era de 20 de milioane, dar englezii au fost nevoiți să plătească de aproape două ori mai mult pe un jucător absent de la CM.

Cazul lui Herrera nu este singular. Printre cei mai scumpi 20 de jucători ai acestei veri, șapte nu au fost la Cupa Mondială. Astfel că Lazar Markovic, Juan Iturbe, Calum Chambers, Alvaro Morata, Filipe Luis și Jeremy Mathieu s-au transferat în această vară pe sume uriașe, deși nu au simțit aerul Mondialului din Brazilia.

Unii fotbaliști au adus pierderi cluburilor

Într-o perioadă de transferuri nu există doar cazuri fericite și cluburi care plătesc mai mult decât cota de piață. Există și tranzacții nereușite. Este vorba de acei jucători care trec de la o echipă la alta pe sume mai mici. Primul exemplu în acest sens este Cesc Fabregas. Mijlocașul central vine după o Cupă Mondială dezastruoasă, în care naționala țării sale a părăsit competiția încă din faza grupelor. Barcelona nu a reușit să obțină un preț foarte bun pe el. Deși era cotat la 50 de milioane de euro în luna ianuarie, catalanii l-au acum vândut la Chelsea pentru 33 de milioane. Toni Kroos este un alt exemplu. Chiar dacă a ajuns în finala Mondialului și a fost unul dintre cei mai buni fotbaliști ai Germaniei, mijlocașul central a trecut de la Bayern la Real Madrid pentru 30 de milioane de euro. Asta, deși cota sa de piață era cu 10 milioane mai mare.

Mondialul este un eveniment privit de sute de milioane de oameni. De cele mai multe ori, un asemenea eveniment are efect asupra cotei pe care o au anumiți jucători, dar nu este un factor decisiv. Există cazuri precum cel al lui Luis Suarez, un fotbalist care a fost suspendat după incidentul de la Mondiale, când a mușcat un adversar în partida cu Italia, dar care este cel mai scump jucător al acestei veri, fiind cumpărat de Barcelona cu 81 de milioane de euro. Dar există și cazul golgheterului de la Mondial, James Rodriguez, care a devenit unul dintre cei mai cunoscuți fotbaliști ai planetei după un turneu final excepțional.


 

Publicat: 17 08. 2014, 08:37
Actualizat: 17 08. 2014, 08:38