Sportiva tricoloră Daniela Haralambie și-a încheiat participarea la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeonChang cu locul 25 la sărituri cu schiurile, unica probă feminină din programul olimpic. Legitimată la CS Dinamo, sportiva în vârstă de 20 de ani este o deschizătoare de drumuri, fiind prima româncă din istorie prezentă la Jocurile Olimpice în proba „trambulinei”.
Daniela a început concursul de luni seara cu o săritură mai puțin reușită (80,5 metri), care a tras-o câteva locuri mai jos. Dacă ar fi avut aceeași evoluție ca la ultima săritură (85 de metri), ar fi putut spera la un loc între primele 20.
Într-un sport marcat de un echilibru extrem de fragil, în care totul se calculează la milimetru, de la poziție, ieșirea de pe trambulină, aterizare și până la parametrii sportivelor (în funcție de greutate și înălțime se stabilește lungimea schiurilor cu care se concurează), prezența Danielei Haralambie la Jocurile Olimpice reprezintă un mare pas înainte și o speranță de viitor.
Daniela, ce senzație te încearcă la finalul competiției? Obosită, dezamăgită?… Sunt un pic obosită, ținând cont că s-a terminat concursul foarte târziu, la ora 24:00 eram încă pe drum, abia plecasem de la trambulină. Dezamăgită nu pot să spun că sunt, am făcut tot ce am putut. Deși, cred că se putea câteva locuri mai sus.
Ce s-a întâmplat în prima manșă? Am greșit un pic săritura. Este vorba de timing (nr – ieșirea de pe trambulină). Dar m-am concentrat mai bine la cea de a doua.
Ai avut destule antrenamente înaintea acestei competiții pentru a te obișnui cu trambulina? Întotdeauna este loc de mai multe. Dar am avut antrenamente bune, am sărit și 91 de metri, însă nu poți să compari, concursul oficial cu antrenamentele.
Ai fost deranjată de condițiile meteo? Da, sigur. Vântul a fost atât de puternic la plecare încât înghețai instantaneu. Am mai avut un singur concurs în carieră desfășurat în condiții atât de grele, în Rusia, dar acolo era doar foarte frig, nu bătea vântul. Dar condițiile meteo au fost aceleași pentru toate sportivele.
Cum a fost întregul sezon? În creștere, însă nu este terminat. Mai am trei competiții și privesc înainte. Mai am la Râșnov, Top 30 la Oslo și în Germania.
Ești încrezătoare după această participare la Jocurile Olimpice? Da, sunt încrezătoare. Voi munci în continuare pentru următoarea Olimpiadă. Am numai 20 de ani.
Îți lipsește ceva în acest moment pentru a progresa? Nu. Totul este bine. Condiții sunt și acasă, dar la Râșnov eu am sărit numai în competiții oficiale, niciodată la liber.
ÎȘI CERUIEȘTE SINGURĂ‚ SCHIURILE
Unde se face diferența noi și medaliatele olimpice? Stafful, ele au permanent un ceruitor, un masor… Și mentalitatea.
Cine îți ceruiește ție schiurile? Antrenorul sau eu. Este o meserie pe care am prins-o din mers.
Cum poți să rezolvi partea de mentalitate? Lucrăm și la acest aspect. Ar fi de ajutor să apelez la un specialist, pentru că astfel progresul ar fi mult mai rapid. Noi luăm din cărți, nu din experiență. Dar…
Cineva trebuie să-l plătească… Exact.
Ce ai învățat de la această participare la Jocurile Olimpice? Să lupt până în ultimul moment, să am încredere în mine, deoarece aici am ajuns pentru că am meritat.
Un mesaj pentru românii de acasă? Le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi, chiar și cu gândul, și le doresc să ne susțină în continuare. Sunt o deschizătoare de drumuri și sper ca tot mai mulți copii să mi se alăture în acest sport, unde și noi, românii, putem avea un cuvânt de spus.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER