INTERVIU EXCLUSIV cu Ana Maria Brânză: „Fetele din China urâțesc sportul ăsta, practică anti-scrima. Sunt fericită că le-am bătut!”

Duminică seara, la Doha, în Qatar, echipa de spadă fete a României a mai scris o pagină de istorie după ce a reușit să câștige prima etapă de Cupă Mondială din 2014. Fetele lui Octavian Zidaru – Ana Maria Brânză, Simona Pop Deac, Maria Udrea și Raluca Sbârcia – au realizat un parcus fără greșeală și au cucerit medalia de aur. Rând pe rând, Brânză&Co au trecut de Polonia (45-37), Estonia (45-44 n.r. – revanșă după eșecul din finala Campionatului European din 2013), SUA (25-24) și China (19-18, n.r. – asiaticile sunt campioane olimpice la Londra 2012). Ultimele trei victorii au venit în prelungiri, în minutul de aur, iar tușa decisivă a dat-o de fiecare dată Ana Maria Brânză. Luni, 20 ianuarie, la câteva ore după ce a revenit în țară, liderul echipei, Ana Maria Brânză a vorbit pentru www.prosport.ro despre cel dintâi succes al scrimeri românești în 2014.

Cum a fost concursul pe echipe, văzut prin ochii unui sportiv?
A fost o nebunie de concurs. Am mai fost pe podium la etape de Cupă Mondială, am mai câștigat medalii, dar după ce am văzut culoarul mi se părea foarte greu să ajungem așa sus. Nu spun că nu am crezut, dar nu am avut niciun meci ușor.

Hai să luăm pe rând cele patru echipe. Polonia?
Nu a fost simplu deloc. Polonia e o echipă într-o continuă creștere.

Estonia?
A fost o dulce revanșă după eșecul de la Europenele de anul trecut (n.r. – 20-27 în finala de la Zagreb). La concursul de la Doha aveam ca temă studierea cât mai atentă a lor, ca să știm cum să le învingem pe viitor. Dar am reușit să le batem încă de la Doha și mă bucură acest lucru.


O medalie a câștigat Ana Maria Brânză la Jocurile Olimpice, în 2008, la Beijing: argint în proba de spadă individual


SUA?
Echipa asta e o mașinărie de scrimă. Fetele sunt niște tancuri. E aproape imposibil de luptat contra lor. Sunt fericită că am scăpat vie din lupta cu ele. (râde)

China face anti-scrimă!

China?
Eram foarte curioasă cum va fi o luptă cu ele și îmi doream China. Cu Ungaria (n.r. – învinsa Chinei în cealaltă semifinală) am mai luptat și știam cum e. Dar contra Chinei am evoluat o singură dată de când suntem în această formulă, în 2013, la Leipzig, și ne-au învins. Acum le-am bătut noi și sunt foarte fericită. Fetele alea alcătuiesc o echipă robotizată. Fac anti-scrimă. Urâțesc acest sport prin modul lor de a lupta.

Cu Estonia, SUA și China ați ajuns de fiecare dată la minutul de aur. Ați avut ca temă acest lucru?
Nu. Ca scrimer, nu îți dorești să ajungi prea des la așa ceva. Domnul Octavian Zidaru cred că are mai mult de trei fire albe în plus după acest concurs și, până la final, cred că nu a fost cel mai fericit antrenor. Am avut mereu o reținere înaintea unor astfel de momente.

Nu consider că a fost un eșec la individual!

Cum e să dai trei tușe decisive într-o singură zi, într-un asemenea concurs?
E minunat. E euforic. Pe moment, nici nu realizezi ce ai făcut. Ai nevoie și de multă șansă. Abia când te uiți pe înregistrare și observi că până să dai tu acea tușă puteai fi lovită de cinci ori își dai seama că puteai foarte bine să și pierzi. Sper să nu-mi fi epuizat toată doza de șansă pe anul acesta.


2 medalii de aur are Ana Maria Brânză la Campionatele Mondiale, în proba pe echipe, în 2010 (Paris) și 2011 (Catania)


Simona Pop s-a ridicat cel mai mult, dintre celelalte fete, la un nivel ridicat. E mai matură față de anul trecut?
Are o creștere față de anii trecuți. Își găsește o altă motivație când trage în echipă. Poate și din dorința de a nu le dezamăgi pe celelalte fete. Dar face bine ceea ce face și sper să se mențină pe panta ascendentă.

De ce te-ai oprit în concursul individual în sferturi (n.r. – în 2009 a câștigat întrecerea, iar în 2013 a fost în finală)?
Pot să spun că am dat tot ce am avut mai bun în această zi. Nu consider că am avut un eșec, deși anul trecut am fost pe locul doi. Trebuie să am mare grijă la cum îmi dozez efortul pentru că anul trecut am fost pe podium la aproape toate etapele de Cupă Mondială, dar am ratat exact când nu trebuia, la Campionatul Mondial.

E frustrant când vezi ce condiții sunt în Qatar

Ce ar trebui să învățăm de la o țară precum Qatar în privința organizării de competiții de acest nivel?
Dacă am avea resursele lor, le-am da noi lecții. Am fost impresionată de modul în care îi încurajează pe toți cetățenii să facă sport. Și îți dau un singur exemplu: în jurul sălii unde a avut loc concursul există o pistă alergare de tartan de 10 kilometri. Câte astfel de piste avem pe stadioanele din România? E frustrant că nu am așa ceva acasă…

Ce înseamnă această victorie, în perspectiva unui an 2014 extrem de încărcat?
E ca o picătură într-un ocean. Nu ne considerăm campioane. Suntem conștiente că acest succes va pune o mare presiune pe umerii noștri la următoarele concursuri, dar, dacă vom rămâne aceiași echipă unită, sunt sigură că vom reuși să ne atingem scopul: calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio.


8 titluri naționale are în palmares Ana Maria Brânză în proba de spadă individual


5 medalii de aur are Ana Maria Brânză la Campionatele Europene, patru în proba pe echipe (2006 – Izmir, 2008 – Kiev, 2009 – Plovdiv și 2011 – Sheffield) și una în proba individuală (2013 – Zagreb)


FOTO: Giovanni Minozzi/FIE

Publicat: 21 01. 2014, 08:37
Actualizat: 21 01. 2014, 08:38