Simona Gherman (29 de ani) a adus, duminică, prima medalie pentru delegația României la Campionatul European de scrimă de la Strasbourg, bronz în proba feminină de spadă. Parcursul către a doua medalie individuală continentală din cariera româncei a început în luna mai, cu revenirea în sala de antrenament, a continuat cu două titluri naționale și s-a concretizat la capătul a nouă dueluri pe planșele complexului francez Hall Rhénus. (Foto: frscrima.ro)
În ziua de pauză de după concursul individual, Simona Gherman, alături de colegele sale din echipa de spadă, Ana Maria Brânză, Simona Pop și Maria Udrea, a ieșit la plimbare, pe străzile Strasbourg-lui. I-a atras atenția „superba catedrală” din centrul orașului și, într-o pauză, a vorbit pentru ProSport despre medalia abia cucerită.
Felicitări! A doua medalie individuală la europene. Cât de mari au fost emoțiile la revenirea într-un Campionat European? Emoțiile au fost pe măsură, le-am simțit la finalul fiecărui asalt. Îmi era dor de aceste emoții, este unul dintre motivele pentru care am revenit pe planșă.
Care este secretul succesului acestei reveniri spectaculoase, după doi ani de pauză? Mă simt o femeie împlinită, am o familie minunată care mă susține, iar asta mă ajută să mă concentrez în timpul concursului. Am revenit pentru că simțeam că nu am reușit totul în scrimă, pentru că tânjesc în continuare după o medalie olimpică.
Bronz în etapa de Cupă Mondială, bronz la Europene. Nu s-a schimbat nimic în scrima mondială în ultimii doi ani? Vechile mele adversare, pe care le știam, cred că nu s-au schimbat foarte mult. Însă, au apărut multe nume noi. De fapt, de asta am și terminat doar cu bronz. În semifinale am tras împotriva franțuzoaicei Marie Florence Candassamy de doar 23 de ani, care efectiv nu exista atunci când am luat eu pauza. Când am început să trag, pur și simplu nu știam nimic despre ea, despre tactica ei. Dar, este bine că s-a întâmplat acum, pentru că am timp să studiez și să îmbunătățesc, să mă pun la punct. Pe viitor, voi ști!
„Mă simt mai stăpână pe mine”
Cum a fost duelul din turul doi, împotriva colegei Ana Maria Brânză, cu un rezultat atât de strâns (9-8)? De regulă întâlnirile noastre sunt foarte strânse, pentru că ne cunoaștem foarte bine. De aceea s-a și decis la o singură tușă. A fost cel mai greu asalt al zilei de ieri. În partidele noastre, contează care dintre noi se simte mai bine în ziua respectivă, acum finalul mi-a aparținut.
S-a schimbat modul de abordare al meciurilor? Tactic, psihologic? Da, pot spune că da. Mi-am schimbat puțin modul de abordare, în sensul în care nu mă mai arunc chiar de la prima tușă. De aceea, primele reprize au fost poate puțin pasive, pentru că vreau să tatonez, să îmi dau seama de stilul, strategia și forma adversarei. Mă simt mai stăpână pe mine, mai încrezătoare și îmi permit acum să folosesc această tactică.
Trei zile de pauză înainte de proba pe echipe. S-a sudat echipa, cum vă simțiți? Suntem o echipă. Ne înțelegem foarte bine, astăzi avem o zi liberă, de relaxare, am ieșit împreună în oraș. Ne montăm, iar mâine reluăm antrenamentele, pentru că vrem o medalie, obiectivul nostru este să ne apărăm punctele în clasamentul general, pentru a păstra România între primele țări.
Simona, la un antrenament de dinaintea plecării spre Franța. Foto: Cezara PARASCHIV
E situată pe 57 în lume Simona Gherman este cvadruplă campioană europeană (cu echipa în 2008, 2009 și 2011 și în concursul individual în 2012, de la Legnano, Italia), dublă campioană modială (cu echipa în 2010 și 2011), însă îi lipsește din palmares medalia olimpică, pentru care a decis să și revină în competiție. În prezent, Simona ocupă locul 57 în ierarhia mondială a spadasinelor, având un singur turneu care punctează în acest clasament , ultima etapă de Cupă Mondială, din Cuba.
Spadasinele conduse de Octavian Zidaru revin pe planșă în concurs joi, 12 iunie, în concursul pe echipe. În 2013, la Campionatul European de la Zagreb, România a obținut medalia de argint pe echipe la spadă feminin.
Articol scris de CEZARA PARASCHIV
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER