INTERVIU | „Vrei să-ți spun cine e Ionuț Radu? Îți spun eu cine e!” O altă viziune despre omul numărul 1 din România – Anglia 4-2, la Euro 2019. „S-a născut cu banderola pe braț, s-a născut lider”
Respinge magnific o minge pe care scria gol! Mai scoate una! Se arcuiește incredibil într-un moment cheie al jocului. Și scăpăm iar fără a primi gol. Și înc-o dată! Și înc-o dată! Anticipează magstral încă un șut înșelător și mai neutralizează ultima speranță a britanicilor. Se termină 4-2 pentru România, iar omul cu textila pe braț pare că trăiește mai multe vieți într-una singură. El Ionuț Radu, căpitanul naționalei la Euro U21 2019, el e Ionuț Radu, văzut de un specialist, fostul portar de Dinamo, Steaua, Rapid și de la națională, Florin Tene, actual antrenor. Tastăm numărul lui Tene…
…Salut, Florin! Te-am sunat pentru că vreau să am o părere avizată despre nivelul la care a ajuns portarul și omul Ionuț Radu. Încearcă să-mi dai un răspuns scurt!
Vrei să-ți spun cine e Ionuț Radu? Cum îl văd eu?
Da! Din ce unghi vrei tu să-l analizezi.
Îți spun eu cine e. Radu merită banderola de căpitan pentru că nu îi tremură brațul în momentele grele. S-a născut cu banderola pe braț, s-a născut lider. Și asta a arătat și în preliminarii, dar și acum. Dar trebuie să nu uităm un element esențial. El a fost ales să fie titular la echipa de club (n.r. – Genoa) de patru antrenori diferiți. Iar când vorbim despre campionatul italian, știm foarte bine cât de exigenți sunt antrenorii, publicul, coechipierii. Indiferent că vorbim despre Serie A sau Serie B, mai ales că postul pe care joacă e pus sub microscop de toată lumea. Ai greșit, te-ai ras! Și asta spune multe, patru antrenori! Toți l-au văzut titular. El crește de la zi la zi.
Mie mi se pare că Florinel Coman a fost omul numărul unu ieri, în victoria 4-2 cu Anglia. Bănuiesc că nu îmi împărtășești opinia…
Nu prea, deși mi-a plăcut foarte mult și Coman.
De ce?
Coman a făcut meciul vieții, dar Radu ne-a ținut în viață! Are multă calitate, îți transmite energie pozitivă. Și asta contează enorm la un jucător, mai ales în momentele dificile – cum au fost multe cu Anglia, când am fost egalați. Cât de tare te afectează, în general, un gol primit după trei minute de la momentul în care ai deschis scorul? Ce-ți mai vine să faci când iar reușești să treci în avantaj și, din nou, e egal pe tabelă după doar un minut? Prin ceea ce a făcut el, dar și toată echipa, tindem să sesizăm niște trăsături de caracter la acești băieți compatibile cu marea performanță în fotbal.
Daniel Isăilă, omul care a început această campanie, a povestit că în startul preliminariilor le-a spus băiețilot că pot deveni o nouă generație de aur, iar ieri, Pușcaș spunea că sunt o adevărată generație de fier, referindu-se la modul în care s-au ridicat după fiecare croșeu al englezilor. Tu ce traiectorie anticipezi pentru acești băieți?
Eu am lucrat 11 ani la naționala de tineret și am ratat două calificări la mustață. Vreau să felicit stafful tehnic și jucătorii pentru ce am simțit zilele astea. Nu pot să spun dacă e de aur sau de fier, dar cred că s-a născut o nouă generație frumoasă care va scoate din nou lumea în stradă. Din punctul meu de vedere, eu cred că avem asigurat viitorul portar al naționalei.
Totuși, Tătărușanu, în acest moment, e liderul naționalei…
Ionuț Radu s-a născut lider și ăsta e un lucru fantastic. Tătărușanu rămâne unul dintre cei mai buni portari ai României și trebuie să recunosc că stăm bine la portari: Pantilmon, Niță, Lung, Dar, ți-am zis, Radu are toate călitățile necesare pentru un portar modern. E bun motivator, vorbește mult, are un joc bun de picior, se arcuiește incredibil, anticipează traiectoria mingilor, e elastic și, mai presus de toate, e un adevărat lider. Și la ce vârstă! Eu sper că ne vom califica în semifinale și, de aici, la Jocurile Olimpice.
O ultimă întrebare. Câștigăm cu Franța?
Da, eu cred că da. Deja ne-au luat toți frica în urma acestui forcing cu Anglia.