LIVE BLOG CM 2014, ziua 4 | Argentina – Bosnia, 2-1. Prea mici pentru Messi. Victorie cu emoții pentru argentinieni în fața unor debutanți la Campionatul Mondial

Programul zilei


UPDATE 02:50 Final de partidă. Argentina câștigă la limită și cu emoții împotriva Bosniei, scor 2-1. Bosnia a forțat pe final, și-a creat ocazii, dar nu au reușit să marcheze și al doilea gol din istorie la un turneu final. Noi vă mulțumim pentru atenție și vă urăm noapte bună. Încă un meci frumos de la Campionatul Mondial și în continuare, după 11 meciuri, nicio remiză. Vă las cu faza care a decis soarta partidei.

CITEȘTE CRONICA PARTIDEI


UPDATE 02:42 GOOOOOOOOOOOOOL BOSNIA Ibisevic marchează primul gol pentru Bosnia la un Campionat Mondial. Este minutul 84, teoretic mai sunt șanse pentru bosniaci pentru a reuși să încheie partida la egalitate. Argentinienii simt asta, iar Aguero trage de timp la ultima schimbare. Superb.


UPDATE 02:35 Încep să vină peste noi statisticile legate de Messi. Un gol pentru Argentina și gata, alte recorduri. Să le luăm pe rând, Messi a înscris șapte goluri pentru națională în ultimele șase meciuri și a reușit să facă ceva ce Maradona nu a putut niciodată: să marcheze din afara careului la un Campionat Mondial. E? Sunteți impresionați? 

10 minute până la finalul partidei dintre Argentina și Bosnia. Scorul este în continuare 2-0. Iar Messi, după gol, și-a revenit.


UPDATE 02:23 GOOOOOOOOOOOOOL ARGENTINA Messi înscrie în minutul 65 cu un șut superb, fără nicio șansă pentru portarul bosniacilor, asta după ce greșise o preluare și fusese luat la țintă de suporterii brazilieni. Răzbunare frumoasă a jucătorului Barcelonei. 2-0 și este greu de crezut că Bosnia va mai reuși ceva. Argentina are o cu totul altă atitudine în partea secundă a partidei, iar asta se pune pe seama schimbărilor de la pauză.


UPDATE 02:20 Meciul are ritm în partea a doua, dar partida este în continuare una echilibrată. Ocazii mari de ambele părți și totuși asta surprinde în continuare, dat fiind statutul bosniacilor de outsideri nu doar ai grupei F, ci ai Campionatului Mondial. Messi a avut mici izbucniri, dar parcă insuficiente pentru o vedetă de calibrul lui. Faza primelor minute a venit de la Rojo. Fundașul a ales o variantă cel puțin ciudată de a pasa în propriul careu, având trei jucători bosniaci lângă el.

Părerea specialiștilor: Bosnia, dacă ar accelera mai mult și nu ar insista să paseze pe același culoar, ar reuși să producă încă o surpriză la Campionatul Mondial. Minutul 63, scorul este tot 1-0 în favoarea argentienilor.


UPDATE 02:05 A început cea de-a doua repriză. Selecționerul Argentinei a făcut două schimbări la pauză: Huguain și Gago au intrat în locul lui Rodriguez și Campagnero. Nicio modificare la bosniaci. Înapoi la sistemul 4-3-3 pentru argentinieni.


UPDATE 01:55 Iată și statistica de la pauză, ca să puteți să vă faceți o idee mai bună referitoare la echilibrul neașteptat dintre Argentina și Bosnia.


UPDATE 01:45 S-a încheiat prima repriză. Argentina intră la vestiare cu avantajul autogolului din minutul trei și oarecum recunoscători că bosniacii nu au știut ce să facă în fața porții atunci când au reușit să ajungă acolo. Pauză, iar noi vă lăsăm cu Djokovic, care urmărește și el meciul dintre Argentina și Bosnia.


UPDATE 01:40 Dzeko e aproape să egaleze în minutul 32, dar șutul său trece puțin peste bară. De partea cealaltă, Mascherano prinde spațiul porții, dar apără portarul Bosniei. Cu excepția golului de pe tabelă, pe teren există un echilibru perfect, iar jurnaliștii încep să își pună semne mari de întrebare referitoare la capacitatea Argentinei de a câștiga Campionatul Mondial. Singurul moment interesant din ultimele 10 minute l-au avut în centru pe Aguero, care s-a lovit cap în cap cu un jucător al Bosniei. Iar asta spune multe despre cât de spectaculoasă este Argentina în primele 40 de minute.

Romero face minuni în poarta argentinienilor. 1-0 în continuare, iar Bosnia insistă.


UPDATE 01:30 Posesia este a argentinienilor, dar par a se baza prea mult pe un Messi care nu aleargă suficient de mult. Rămâne, în minutul 30, scorul de 1-0 și bucuria din minutul trei a argentinienilor, una pe care puteți să o vedeți mai jos. Rojo a fost primul jucător sancționat în aceasta partidă, în minutul 25. Bosnia nu joacă rău, a pus unele probleme în careul argentinienilor. Dar e nevoie de mai mult decât de o pasă în adâncime la care nu ajunge nimeni.

Aguero dezamăgește profund momentan. Doar o singură pasă a reușit până în minutul 25. Și aceea dintr-o lovitură liberă.


UPDATE 01:18 Da, este oficial. Autogolul lui Kolasinac este cel mai rapid din istoria Campionatului Mondial. Acesta a reușit să îl învingă pe Carlos Gamarra, care în 2006, în minutul 2:46 făcea același lucru. Bosniacul a marcat în propria lui poartă în minutul 2:08. Ai fi crezut că Bosnia o să cadă din punct de vedere psihic după un astfel de debut, dar nu se întâmplă asta. Ba chiar Hajrovic a avut o șansă mare de a egala situația pe tabelă, dar portarul Argentinei a apărat șutul său. Messi este șters, începem să ne amintim cum la națională nu reușește să fie același jucător de la Barcelona. Minutul 17, Argentina conduce în continuare cu 1-0.


UPDATE 01:03 GOOOOOOOOOOOL ARGENTINA Nici nu a început bine partida, că deja s-a marcat.  Kolasinac a introdus mingea în propria lui poartă, iar din minutul 3 Argentina conduce cu 1-0. Start perfect pentru Messi și compania. De cealaltă parte, bosniacii nu pot spune același lucru. Presiune mare pusă de argentinieni la poarta debutanților. 


UPDATE 01:00 A început meciul pe care probabil că îl așteptați cu entuziasm în ziua cu numărul patru de la Mondial. Argentina – Bosnia este partida contrastelor. Experiența se întâlnește cu un debut la un turneu final. Să vedem ce o să iasă. Pentru cei care au asistat la meciurile României pe Național Arena: ultima melodie înainte de intrarea celor două echipe a fost „Thunderstruck” a celor de la AC/DC. Să vedem acum dacă mai îndrăznește cineva să ne spună că nu am avea valoarea necesară să fim la un turneu final. Ne-au copiat brazilienii.

A, și de data asta s-a cântat imnul. Numai la Franța – Honduras nu. Atmosferă senzațională. Nu există cuvinte nici măcar din fața televizorului.


UPDATE 00:50 Mai sunt 10 minute până la debutul partidei. Iată o panoramă realizată pe stadionul Maracana. Bosnia va avea parte de un debut senzațional la Campionatul Mondial. E ca și când FC Botoșani ar fi debutat direct pe Național Arena sezonul trecut, când a promovat în Liga I. Se joacă dupăo pauză de 64 de ani pe acest stadion.


UPDATE 00:45 Bosnia, echipă care debutează la un Campionat Mondial, deși nu este susținută pe Maracana, a reușit să scoată în stradă sute de suporteri. Imagine impresionantă din orașul Brcko. Fotbalul reușește să îi unească pe oameni. Devenim melancolici, mai bine ne oprim aici. Noi o să sărbătorim în curând 20 de ani de când am ieșit ultima oară din casă datorită unei performanțe făcute de Generația de Aur. Iar eu aveam 3 ani atunci, nu prea mai țin minte mare lucru. 


UPDATE 00:40 De asta spunem mereu că acest Campionat Mondial pare a fi, de departe, unul dintre cele mai bune turnee finale ale ultimilor ani. Iar noi privim din fața televizorului spectacolul. Nicio partidă dintre cele 10 care s-au disputat până acum nu s-a încheiat la egalitate. Argentina a ieșit la încălzire, asta spre entuziasmul suporterilor care sunt de aproape cinci ore în fața stadionului.


UPDATE 00:35 Este destul de evident ce fani sunt astăzi majoritari pe stadionul Maracana. Este un entuziasm de nedescris în jurul naționalei Argentinei, iar motivele sunt evidente dacă ar fi să ne uităm pe primul „11” al echipei. Speranțele suporterilor stau în Messi, Aguero, Mascherano și Di Maria, care au o presiune în plus pentru a ajunge cel puțin într-o semifinală în acest an. Rămâne de văzut dacă vor reuși.

Argentinienii au ieșit la încălzire. Messi, de fapt. Nu de alta, dar camerele televiziunilor au stat numai pe el. În studioul TVR 1 se insistă cu limba franceză, după ce am văzut reacția lui Deschamps de la finalul partidei. Ne oprim? Devine jenant. Merci beaucoup!


UPDATE 00:20 Cât noi ne amuzăm pe seama primelor reacții pe care le vedem la TVR 1 din Brazilia, nu trebuie să uităm că toți ochii vor fi astăzi pe Messi, jucătorul Barcelonei care va purta și banderola de căpitan a Argentinei. Maradona a făcut recent o declarație cel puțin interesantă. Atunci când a fost întrebat de Messi și de Neymar, acesta a spus următoarele: „Neymar este un fel de Pele al prezentului, Messi un fel de Maradona. Așa cum eu eram mai bun decât Pele, la fel și Messi este mai bun decât Neymar”. Puțină presiune pe Messi zilele acestea, cu siguranță. Să spună Maradona că esti varianta lui din prezent nu e deloc mare lucru. Nu, nu, nu.


UPDATE 00:10 Stadionul Maracana, cel pe care se va disputa ultimul meci al zilei cu numărul patru de la Campionatul Mondial, arată și el, la rândul lui, senzațional. Nu degeaba se spune că aici se va juca finala acestui turneu final.


UPDATE 00:00 Echipele de start pentru meciul din grupa F, Argentina – Bosnia:

Argentina: Romero – Zabaleta, Campagnero, Garay, Fernandez, Rojo – Maxi, Mascherano, Di Maria – Messi, Aguero
Bosnia: Begovic – Mujdza, Bicakcic, Spahic, Kolasinac – Misimovic, Pjanic, Lulic, Besic – Harjrovic – Dzeko

O mică nemulțumire legată de echipa Bosniei. Toni Sunjic de ce nu este titular?


UPDATE 23:53 Final de partidă. Franța învinge cu scorul de 3-0 o echipă modestă, care mai degrabă ne-a dus cu gândul la cum naționala lui Victor Pițurcă ar fi meritat să fie la acest turneu final. Urmează, de la ora 01:00, meciul de debut al Bosniei la un Campionat Mondial. Și cu ce echipă: Argentina. 


UPDATE 23:45 Este minutul 86, nicio schimbare pe tabela de marcaj, tot 3-0. Hondurienii tocmai au făcut un românism și au căzut în careu cerând un penalty pe care nici măcar Radu Petrescu nu l-ar fi dat. Încă puțin și se termină meciul. Nicio problemă pentru francezi în partida de debut de la Campionatul Mondial.


UPDATE 23:36 Benzema a înscris patru goluri în ultimele sale două meciuri la națională și la echipa de club, asta după ce marcase doar unul în ultimele 13. Bine, joacă împotriva hondurienilor, nu știm ce relevantă este aceasta statistică. Ultima schimbare la francezi. Deschamps își spală păcatele și îl introduce pe Giroud în locul lui Valbuena. Parcă meciul arată altfel acum. Mai frumos.


UPDATE 23:31 GOOOOOOOOOOOOOOL FRANȚA Acum putem să strigăm asta și să nu ne temem de o eventuală iluzie optică. Benzema, în minutul 72, și-a trecut dubla în dreptul său. Franța conduce cu 3-0 un adversar modest, care face cu greu față în 10 oameni. De data aceasta, nu mai e nevoie de goal line technology. Niciun dubiu că șutul jucătorului de la Real Madrid a trecut de linia porții.


UPDATE 23:30 Chiar nimeni nu a văzut că Matuidi nu s-a bucurat absolut deloc după ce a șutat pe lângă poartă în minutul 64? Doar noi? Deja au început pe twitter glume pe seama celor care au țipat „gooooool Franța”. Minutul 71, scorul este tot 2-0.


UPDATE 23:25 Degeaba a încercat Vallardes să scoată mingea din poartă. Gol perfect valabil pentru francezi, iar noi mulțumim încă o dată celor de la EPA. Este minutul 64, iar scorul este în continuare 2-0. Comentatorul TVR 1 ne-a făcut atenți la cum Matuidi a marcat. Câteva secunde mai târziu s-a dumirit și el că a fost doar o iluzie optică. Iar Giroud nu este introdus pe teren de Deschamps.


UPDATE 23:15 Deși sunt conduși cu scorul de 2-0, hondurienii fac și ei istorie la Campionatul Mondial. Portarul acestora, Vallardes este cel mai în vârstă jucător din istoria acestui turneu final care a marcat un autogol. Ceva ne spune că nu se va mândri cu așa ceva vreodată. 


UPDATE 23:07 GOOOOOOOOOOOL FRANȚA Vallardes, portarul hondurienilor, introduce mingea în propria lui poartă, după un șut al lui Benzema. Inițial, golul nu a fost validat de către central. Dar iată că nu degeaba a introdus FIFA tehnologie modernă pentru acest Campionat Mondial. Arbitrului i-a fost comunicat în cască faptul că mingea a depășit linia porții, asta datorită „goal line technology” . Minutul 48, Franța conduce cu 2-0, iar cei doi selecționeri se ceartă degeaba la marginea terenului.


UPDATE 23:05 Pentru că ne place statistica, vă anunțăm că ultimele trei goluri ale Franței marcate la un debut de Campionat Mondial au fost toate penalty-uri. 


UPDATE 23:04 A început cea de-a doua repriză. Noi mulțumim din nou frumos celor de la EPA, care ne-au furnizat o poză foarte bună. Franța conduce cu 1-0 grație loviturii de la 11 metri bătută perfect de Benzema, fără nicio șansă pentru Vallardes, portarul hondurienilor (încă pare nelalocul lui acest cuvânt). 


UPDATE 22:57 Avem statistica de la pauză. Și niște reacții din studioul TVR 1. Iar eu mă mir că încă nu este arătat vreun rezumat de la meciul Columbiei cu Grecia. Gata, s-a dat legătura în Brazilia. Aproape au fost depășite cele trei minute de analiză.


UPDATE 22:55 Oficial, Benzema a marcat șapte goluri în ultimele șapte meciuri ale sale în tricoul naționalei. Nu îl putem naturaliza? E prea târziu? Și dacă totuși facem asta, oare Pițurcă o să-l cheme la națională? Ușor, dar sigur, meciul dintre Franța și Honduras devine unul dintre cele mai plictisitoare de la Campionatul Mondial. Nu au reușit hondurienii să marcheze cu 11 oameni pe teren, nu credem că vor face minuni în inferioritate numerică.


UPDATE 22:42 GOOOOOOOOOOOL FRANȚA Cu doar câteva minute înainte de finalul primei reprize, Palacios l-a faultat în careu pe Pogba, a văzut cartonașul roșu, iar Benzema a transformat fără probleme lovitura de la 11 metri. Franța intră la cabine cu avantaj pe tabelă. Meritat, am spune noi. 


UPDATE 22:27 Pogba este faultat de doi jucători ai naționalei honduriene (sună ciudat, dar am verificat, așa i se spune). Nervii francezului nu au rezistat și, la rândul lui, a lovit deși nu a avut mingea. Centralul a calmat spiritele, oferindu-le cartonașe galbene. Să revenim la fotbal, baieți. Minutul 30, scorul este tot 0-0.


UPDATE 22:25 Încă o bară pentru francezi, în minutul 24. Griezmann a fost la fel de ghinionist precum Evra. Apropo de francezi, fac istorie la acest Campionat Mondial din cauza cartonașului galben văzut de Evra în minutul 7. Este cel mai rapid din istoria naționalei lor. Nicio ocazie la poarta lui Lloris. O singură echipă există momentan pe teren. Și nu are norocul de partea ei. Încă.


UPDATE 22:20 Au apărut și primele imagini de la meciul dintre Franța și Honduras. Frumos, nu avem ce să spunem. Parcă era și mai și cu Giroud titular, dar nu e timpul pierdut. Minutul 21, scorul este tot 0-0. Puțin dezamăgitor acest început de meci. Cu excepția ocaziei lui Matuidi, nu prea avem ce să consemnăm. Încercări nereușite de a marca și cam atât.


UPDATE 22:15 Honduras a câștigat o singură partidă din ultimele șapte pe care le-a disputat. Totuși, au început curajos acest meci. În tribunele stadionului, dragostea este în aer. Minutul 16, scorul este în continuare 0-0, iar Evra a reușit să vadă primul cartonaș galben al acestui meci, în minutul șapte. Francezii au preluat controlul jocului după un început care ne oferea speranțe. Probabil e doar o chestiune de timp până la deschiderea scorului de către vreun jucător al lui Deschamps. 

Că tot vorbeam despre asta, Matuidi a nimerit bara în minutul 16.


UPDATE 22:00 Gata, a început meciul din grupa E. O informație intreresantă: ultimul jucător al celor din Honduras care a marcat la un Campionat Mondial a fost Eduardo Laing, în 1982. În prezent, este pictor în New Orleans. Între timp, pe străzile din Paris se cântă imnul național. Pe noi ne încearcă un sentiment ciudat. Ultima dată când am auzit „Deșteaptă-te române” a fost ieri, la ora 5 dimineața, când am avut senzația că ne aflăm din nou înainte de 1989. Mulțumim, TVR 1! 

Mai bine să ne uităm la meci. Nu a fost cântat niciun imn. Nu înțelegem dacă e de la noi sau de la ei. Asta este cel puțin ciudat. 


UPDATE 21:50 Nu am fost atentă cine anume este invitat în studioul TVR 1, dar am reușit să aud următoarea remarcă: „Arbitrii de la acest Campionat Mondial sunt o pârnaie”. Frumos așa, stil elevant, elegant. Cu 10 minute înainte de fluierul de start al partidei dintre Franța și Honduras, să ne delectăm cu o statistică. Nu e pârnaie, promitem.


UPDATE 21:40 Să ascultăm imnul Campionatului Mondial din 1998, organizat de Franța. Este considerat a fi cel mai bun imn de la un turneu final. Parcă absolut orice sună mai bine decât melodia lui Pitbull și Jennifer Lopez din acest an. Și când te gândești că vom fi nevoiți să ascultăm melodia încă o dată, înainte de finală…


UPDATE 21:30 Arsene Wegner a oferit o declarație pe care este posibil să o regrete la finalul celor 90 de minute: „Dacă Franța nu reușește să o învingă pe Honduras, cred că ar trebui să ne renunțăm la a mai juca fotbal”. Se pare că nimeni nu i-a amintit celui care va comenta partida pentru francezi că jucătorii lui Deschamps nu au mai câștigat un meci de deschidere la Campionatul Mondial din 1998. 


UPDATE 21:25 Francezii se află acum la încălzire. Și cei din Honduras urmează să iasă pe stadionul Beira-Rio. Gazonul arată impecabil și aproape că îmi pare rău că pe TVR 1 este buletinul de știri și nu studioul pentru Campionatul Mondial. Poate am fi încercat un exercițiu de imaginație: „Ce ar fi făcut România contra Franței?”. Aici avem probabil dubii. Pe Honduras i-am fi bătut cu Manea titular.


UPDATE 21:15 Iată și echipele de start:

Franța: Lloris – Debuchy, Varane, Sakho, Evra – Pogba, Cabaye, Matuidi – Griezmann, Benzema, Valbuena
Honduras: Vallardes – Izaguirre, Figueroa, Bernardez, Beckeles – Palacios, Garrido, Espinoza, Chavez – Bengtson, Costly

Mulțumim, Didier Deschamps! Pe Giroud nu puteam să îl titularizăm, nu? 


UPDATE 21:00 O oră ne mai desparte de meciul din grupa E dintre Franța și Honduras. În mod normal, am spune că francezii sunt favoriți, dar dacă am învățat ceva de la acest Campionat Mondial este că nu avem nici cea mai mică idee referitor la cum anume se va desfășura o partidă. Eu am o veste bună pentru voi: directorul de imagine al Ligii Profesioniste de Fotbal, Marius Mitran, a comentat partida dintre Elveția și Ecuador. Asta înseamnă că, până la ora 3 dimineața, vom asculta oarecum liniștiți comentariul celor de la TVR 1. Până la fluierul de start, să ne delectăm cu o imagine din vestiarul Franței. 


20:50 Gool Elveția! Seferovic, introdus pe teren în a doua repriză, vine la colțul scurt și reia simplu în poartă, din 3 metri, o centrare de pe stânga. Ambii marcatori ai Elveției, Mehmedi și Seferovic, au început meciul pe banca de rezerve și au fost trimiși pe teren de Hitzfeld în repriza a doua. Meciul se încheie asfel cu victoria europenilor, cu 2-1.


20:40 Iată faza de la golul anulat al Elveției. Greu de înțeles decizia luată de oficialii meciului


20:30 Până acum, statistica îl nominalizează pe Inler ca fiind cel mai influent jucător al partidei. Adersarul său pentru acest titlu este ecuadorinul Walter Ayovi. Între timp, Elveția a avut un gol anulat pentru ofsaid. Evident că a fost gol valabil, dar doi dintre arbiri sunt din Uzbekistan, iar tușierul din Kârgâstan.. #nocomment


20:18 David de Gea a suferit o accidentare musculară destul de gravă și portarul nu va mai juca la Cupa Mondială . Știrea ar fi avut potențial dramatic pentru delegația Spaniei, dar De Gea e abia al treilea portar al campioanei mondiale, după Iker Casillas și Pepe Reina. Putem spune că așa s-au răzbunat spaniolii pe Louis Van Gaal, care va prelua pe Manchester United după terminarea Mondialului, acolo unde-l va avea elev pe De Gea.


20:07 Gool Elveția! Mehmedi pune capul și înscrie din 6 metri, după un corner de pe partea stângă. Interesant este că elvețianul a marcat la numai 121 de secunde după ce a intrat pe teren. Este al șaselea gol în zece meciuri jucate de Mehmedi la echipa de club și națională.


20:02 Hitzfeld îl timite pe teren pe Mehmedi în locul lui Stocker chiar în debutul reprizei secunde. În pauză am făcut un calcul simplu din care a reieșit că între Elveția și Ecuador sunt 20 de locuri în clasamentul FIFA. Europenii sunt pe locul 6 în lume, chit că nu arată asta.


19:49 Dacă știam că, la Mondiale, elvețienii au primit gol în ultimele cinci meciuri contra sud-americanilor, mă așteptam să cedeze și în seara asta. Până una alta, e pauză și poate repriza a doua ne va aduce ceva mai mult spectacol, sau măcar mai multe goluri.


19:42 Enner Valencia, marcatorul unicului gol de până acum. Jucătorul legitimat la Pachuca este cel din dreapta, așa după cum bine știți.


19:37 Gokhan Inler trimite puternic de la circa 25 de metri, dar Dominguez se întinde și respinge în corner. Elvețienii au reintrat în joc, iar în urmă cu câteva momente au cerut chiar și un penalty, la un presupus henț în careu. Reluările ne confirmă că șutul lui Shaqiri chiar a lovit un fundaș ecuadoriian în mână.


19:31 Ottmar Hitzfeld, deloc încântat de jocul defensiv al fundașilor centrali la lovitura liberă care a dus la deschiderea scorului. Din păcate pentru el, nici celelalte compartimente ale selecționatei Elveției nu rup gura târgului.


19:27 Colegii din redacție intonează melodia ce pare a avea potențial de imnul serii. Și-au dat seama totodată cât de bătrâni sunt, pentru că piesa a fost produsă în 1997. Acum și ei sunt nostalgici.


19:22 Gool Ecuador! Enner Valencia reușește deschiderea scorului, cu o lovitură de cap din 6 metri, după o lovitură liberă executată de pe partea stânga în direcția de atac a echipei sale. Djourou a uitat pur și simplu că trebuie să marcheze om la om.


19:18 România? Nu, Ecuador. M-apucă nostalgia iar.


19:12 „Eu pe cine pariez la meciul ăsta?”  Răspunsul la cea mai des întâlnită întrebare auzită în timpul Mondialelor vine de pe Twitter. Între timp Xhaka a tras de la distanță, dar pe lângă poarta Ecuadorului.


19:10 Prin amabilitatea EPA vă prezentăm cele două echipe la intrarea pe gazon. Prea mult roșu, galben și albastru dacă mă întrebați pe mine. Aduc cu o națională pe care obișnuiam s-o vedem la Mondiale.


19:04 Pentru a nu apărea confuzii, vă informăm că pe teren se află doi jucători cu numele de Valencia, ambii ecuadorieni. Antonio joacă la Mancheter United și poartă numărul 16. Enner este component al echipei Pachuca și are numărul 13 pe spate.


19:00 La Brasilia, capitala Braziliei, a început Elveția – Ecuador. Pentru posesorii de televizoare alb-negru, Ecuador e în echipament complet închis și atacă de la stânga la dreapta pe micile dumneavoastră ecrane.

 


18:46 Jucătorii naționalei statului Honduras se antrenează din greu pentru meciul contra Franței. Poate nu ca în poza de mai jos, dar o metaforă tot poate fi invocată. Se pot observa cu ochiul liber trasoarele francezilor.


18:31 Mijlocașul bosniac Tino-Sven Susic (22 de ani) ce evolueză la Hajduk Split este nepotul selecționerului Safet Susic, tatăl lui Sead Susic, fost atacant la Steaua Roșie Belgrad  Nu aducem în discuție posibilitatea să avem de-a face cu un caz de nepotism. Alegem să credem că talentul se transmite pe linie genetică.


18: 16 Elveția – Ecuador (19:00, TVR)
ECHIPELE DE START

ELVEȚIA (4-2-3-1): Benaglio – Lichtsteiner, Djourou, Von Bergen, Rodriguez – Inler, Behrami – Shaqiri, Xhaka, Stocker (46 Mehmedi) – Drmic (75 Sferovic).
Antrenor: Ottmar Hitzfeld

ECUADOR (4-4-2): Dominguez – Paredes, Guagua, Erazo, W. Ayovi – Valencia, Noboa, Grueza, Montero (76 Rojas) – E. Valencia, F. Caicedo (70 Arroyo)
Antrenor: Reinaldo Rueda


18:06 Sesiunile de antrenament din Brazilia au mai făcut o victimă. După ce în urmă cu câteva zile, Cristiano Ronaldo ieșea de pe teren după numai un sfert de oră de exerciții, acum este rândul lui Hulk să nu mai poată continua pregătirile. Cei de la OJO anunță că atacantul brazilian a resimțit dureri musculare și s-a dus mai devreme la cabine.


17:35 Între timp, Jose Mourinho i-a decis viitorul lui Thibaut Courtois. Portarul împrumutat de Chelsea la Atletico Madrid se va întoarce pe Stamford Bridge după terminarea Mondialului. Personal, sunt de părere că, atât Petr Cech, cât și Courtois, ar trebui să fie titulari la echipele de club la care sunt legitimați. În condițiile date, declarația antrenorului portughez ar putea chiar însemna că Chelsea se va despărți curând de Cech.


17:25 În a treia duminică din iunie mai multe țări sărbătoresc „Ziua Tatălui”. Printre acestea se numără și Argentina. Drept urmare, cei de la Ole au realizat un filmuleț în care apar mai mulți jucători ai „Pumelor”, în rolul de tați. Messi, Aguero, Demichelis sau Tevez sunt astfel printre protagoniși.


16:43 Edin Dzeko are parte de o pregătire spartană înainte de confruntarea cu Argentina. Atacantul bosniac apare schimonosit într-o cadă plină cu gheață într-un spot publicitar al producătorului de echipament sportiv adidas.


16:23 Portarul naționalei Bosniei, Asmir Begovic, anticipează meciul din această noapte, contra Argentinei. „Suntem încântați că-l vom întâlni pe Lionel Messi chiar la debutul nostru la un Campionat Mondial”, a spus goalkeeper-ul lui Stoke. Oare declarația se va schimba la finalul partidei în „Sunt încântat că am reușit să apăr măcar unul dintre cele zece șuturi trimise de Messi pe poartă”?


15:20 Din cei 23 de jucători ai lotului Franței, doar nouă au reușit să obțină diploma de absolvire a examenului de Bacalaureat. Aceștia sunt Lloris, Varane, Cabaye, Sagna, Valbuena, Landreau, Mayuba, Giroud și Cabella. Patru dintre cei enumerați sunt anunțati titulari pentru „examenul” cu Honduras.


15:01 Ziceam mai devreme că Van Gaal ar putea ajunge pe Old Trafford alături de Daley Blind. Se pare că United vrea mai mulți olandezi care au demantelat Spania. Eventual pe toți.

 

 


14:41 Theo Walcott nu mai este cel mai rapid fotbalist din lume, chiar dacă a alergat suta de metri cu 35,7 km/h. Cel puțin așa pretinde FIFA. Arjen Robben s-a antrenat alături de Sergio Ramos și a doborât recordul deținut de jucătorul lui Arsenal. Marcator a două goluri cu Spania, Robben a avut timp să mai și zburde pe teren și a atins o viteză de 37 de kilometri pe oră.


14:35 Efectul Van Gaal se simte. După ce a oferit două pase de gol în meciul despre care vorbește toată lumea, Spania – Olanda 1-5, olandezul Daley Blind a intrat în atenția lui Manchester United. Poate e doar o coincidență că selecționerul batavilor va antrena pe Old Trafford după Mondial. #NOT


Elveția – Ecuador

Europenii sunt cea mai bine clasată naționala din Grupa E, ocupând locul 6 în clasamentul FIFA. Atuurile Elveției sunt reprezentate de Ottmar Hitzfeld, selecționerul cu două Ligi ale Campionilor în palmares și de faptul că jucătorii acestei echipe care joacă în străinătate activează doar în campionate puternice precum Bundesliga, La Liga și Serie A. Aflați la a treia prezență consecutivă la un Mondial, fotbaliștii pregătiți de Hitzfeld vizează o calificare din grupe, după ce în urmă cu patru ani au învins Spania cu 1-0, dar au remizat 0-0 cu Honduras. Au învins Peru și Jamaica în ultimele două amicale, iar forma excelentă a atacantului Drmic poate reprezenta cheia meciului cu Ecuador.                                

Sud-americanii au impresionat cu palmaresul aproape perfect din meciuril disputate la Quito în preliminarii. Doar Argentina a reușit să obțină un punct în capitala Ecuadorului, iar prezența unor fotbaliști precum A. Valencia, Montero, Caicedo sau Paredes poate să conteze decisiv în ecuația calificării. Elevii lui Rueda vor încerca să repete performanța din 2006, când au trecut de faza grupelor, urmând a fi eliminați de naționala Angliei. Chiar dacă sunt considerați a treia favorită a grupei E, ecuadorienii au o motivație în plus pentru a crede în clasarea pe unul din primele două locuri. Moartea lui Christian „Chucho” Benitez, survenită în 2013, a marcat întreg lotul sud-american. Antonio Valencia și-a tatuat numele lui Benitez pe brațul stâng în timp ce Felipe Caicedo va purta numărul regretatului fotbalist. Acesta din urmă a promis că îi va dedica lui „Chucho” toate golurile marcate la acest Mondial. În ultimul amical înainte de începerea turneului final, Ecuador a remizat 2-2 cu Anglia.

Elveția – Ecuador, echipe probabile

ELVEȚIA (4-2-3-1): Benaglio – Lichtsteiner, Schar, Von Bergen, Rodriguez – Inler, Behrami – Shaqiri, Xhaka, Stocker – Drmic. Antrenor: Ottmar Hitzfeld

ECUADOR (4-4-2): Dominguez – Paredes, Guagua, Erazo, W. Ayovi – Valencia, Noboa, Grueza, Montero – E. Valencia, F. Caicedo. Antrenor: Reinaldo Rueda


Franța – Honduras

Francezii sunt favoriți clari în prima lor partidă de la acest Mondial în pofida absenței lui Franck Ribery. Campionii mondiali din 1998 au fost finaliștii ediției din 2006, dar în 2010 au dezamăgit în Africa de Sud, terminând pe locul patru grupa cu Uruguay, Africa de Sud și Mexic.

„Cocoșii galici” au un lot care îmbină experiența lui Evra, Valbuena sau Lloris cu tinerețea și entuziasmul lui Varane sau Pogba. Din actualul grup de 23 de jucători convocați pentru acest turneu final doar patru au fost prezenți la Mondialul din 2010: Lloris, Sagna, Evra și Valbuena. Karim Benzema este proaspăt câștigător de Liga Campionilor, în timp ce Olivier Giroud a încheiat sezonul cu 22 de goluri marcate pentru Arsenal, iar în ultimele patru jocuri amicale cei doi au marcat împreună 6 goluri.
Honduras este scoasă din calcule de către majoritatea specialiștilor. Aflată la al treilea Campionat Mondial din istoria reprezentativei, lotul formației din Americana Centrală abundă de fotbaliști care sunt legitimați la cluburi din campionatul Angliei: Maynor Figueroa (Hull), Juan Carlos Garcia (Wigan), Wilson Palacios (Stoke), Roger Espinoza (Wigan).

Mai mult decât atât, fundașul stânga Emilio Izaguirre activează de patru sezoane la Celtic Glasgow. Băieții lui Luis Fernando Suarez au fost acuzați pentru jocul fizic și dur, în contextul eliminării lui Beckeles din partida amicală cu Anglia. Acel meci s-a terminat 0-0, chiar dacă trupa lui Roy Hodgson a avut superioritate numerică timp de 25 de minute. Speranțele hondurienilor se leagă și de experimentatul cuplu de atac Bengtson-Costly, care cumulează 50 de goluri în tricoul naționalei.

12 este cota oferită de casele de pariuri pentru un succes surpriză al Hondurasului

Franța – Honduras, echipe probabile

FRANȚA (4-3-3): Lloris – Sagna, Koscielny, Sakho, Evra – Pogba, Cabaye, Matuidi- Valbuena, Griezmann, Benzema.
Antrenor: Didier Deschamps
Absenți: Debuchy (accidentat).

HONDURAS (4-4-2): Valladares – Beckeles, Bernandez, Figueroa, Izaguirre – Najar, Garrido, Palacios, Espinoza – Bengtson, Costly.
Antrenor: Luis Fernando Suarez

Publicat: 16 06. 2014, 03:05
Actualizat: 17 06. 2014, 12:53