LIVE BLOG | Jocurile Olimpice Rio 2016 – ziua a 2-a. România rămâne fără medalie: Andreea Chițu, doar locul 7. Cătălina Ponor prinde o finală, cea de la bârnă. Înotătorul Robert Glință, calificare de senzație în finala olimpică la 100 m spate

  • A doua șansă importantă a României de a obține o medalie la Rio a fost irosită. După ce fetele de la spadă au ieșit din primele tururi în prima zi la individual, duminică a venit rândul Andreei Chițu, numărul 2 mondial, să rămână în afara podiumului.

06:30 Primele declarații după rezultatul de la înot.

Robert Glință: „Calificarea în finală înseamnă pentru mine enorm de mult. Este mai mult decât ce m-am așteptat eu la prima mea participare la Jocurile Olimpice. Eu am sperat la cel puțin o semifinală, dar a fost mai mult. Mi-am îmbunătățit recordul național, care era tot al meu. Cu gândul acesta am venit aici, să-mi îmbunătățesc propriile performanțe, am reușit să fac asta și sunt extrem de mulțumit. Sunt între printre opt din lume. La finală putem spera la o îmbuntățire a timpului din semifinală și o clasare cât mai bună”.

Camelia Potec, președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern: „Calificarea în finală e un lucru extraordinar, având în vedere faptul că noi aveam ca obiectiv o semifinală. Și ne gândeam ca Robert Glință să îndeplinească acest obiectiv. După timpul înregistrat în calificări am sperat la mai mult și acest lucru înseamnă extraordinar de mult pentru noi, ca români, cât și pentru el, ca sportiv, aflat la prima lui participare la Jocurile Olimpice. Și timpul este extraordinar, record național, unul care promite pe viitor. În finală se poate întâmpla orice. Am avut emoții foarte mari și am în continuare”.

05:30 Robert Glință a reușit o calificare de senzație în finala olimpică de la 100 m spate. Înotătorul român a concurat în cea de a doua semifinală, pe care a încheiat-o pe locul 4, cu 53,34 secunde (record național). Rezultatul i-a adus o prezență între primii opt sportivi la această probă, care are finala programată mâine. La numai 19 ani, Glință este cel mai tânăr dintre cei opt finaliști.

04:20 Monica Niculescu și Irina Begu au fost eliminate în tuul 1 la dublu, 1-2 la seturi cu Chan / Chan (Taipei). În schimb, Olaru și Mitu au trecut mai departe după 6-3, 6-4 cu Babos și Jani (Ungaria). Ponor s-a calificat cu a 5-a notăîn finala la bârnă. Ovidiu Ionescu s-a oprit în turul 3 la tenis de masă, fiind învins cu 4-1 de portughezul Freitas

02:00 Bucuria Andreei Mitu de a juca la Rio și pe tabloul de simplu, după retragerea J elenei Jankovic, a fost de scurtă durată. Garbine Muguruza a învins-o în două seturi simetrice, cu 6-2.

01:00 Cătălina Ponor este pe locul 5 la bârnă, după ce și-au încheiat evoluțiile și sportivele din subdiviziunea a patra. Minunea Simone Biles a obținut cea mai mare notă din concurs și la acest aparat, 15.633. Pe locul doi este o altă coechipieră, Lauren Hernandez – 15.366.

00:29 Ding Ning, cea mai bună jucătoare a lumii la tenis de masă, nu i-a dat nicio șansă Elizei Samara în meciul din turul 3 și a încheiat conturile în aproximativ 29 de minute, scor 4-0. Românca i-a luat chinezoaicei doar 20 de puncte pe parcursul celor patru seturi.

00:10 Italianul Daniele Garozzo a triumfat în prima probă masculină a concursului de scrimă, la floretă individual, după un succes cu 15-11 în finala cu Alexander Massialas (SUA). Medalia de bronz a ajuns la Timur Safin (Rusia), 15-13 cu Ruchard Kruse (Maria Britanie).

00:00 Simone Biles continuă demonstrația e forță. A obținut nota 16.000 la prima săritură. La a doua săritură a luat o notă și mai mare – 16.100! Cătălina Ponor este pe locul 3 la bârnă, după ce a fost depășită de olandeza Sanne Wevers – 15.066

23:50 Gimnasta americană Simone Biles a venit parcă de pe altă planetă la sol. Ea a primit o notă excepțională, 15.733, după ce a zburat practic pe covorul de concurs. A doua notă ca valoare a primit-o Alexandra Raisman – 15.275. Statele Unite nu au adversare la Rio 2016 într-o disciplină dominată ani la rând de România.

23:45 Judoka Fabio Basile (Italia) este campion olimpic la categoria – 66 kg, după ce a câștigat bătălia cu An Baul (Coreea de Sud). Rishod Sobirov (Uzbekistan) și Mashasi Ebinuma (Japonia) au câștigat meciurile pentru medaliile de bronz.

23:40 Calificările la gimnastică feminin au ajuns la subdiviziunea a patra, în care evoluează și Statele Unite. Un lucru este deja cert, Cătălina Ponor va evolua doar în finala de la bârnă. La sol, ea a alunecat până pe locul 10.

23:25 Performanță impresionantă pentru Coreea de Sud la tir cu arcul, care a câștigat al 8-lea titlu consecutiv în proba feminină pe echipe. Medalii de argint și bronz au fost obținute de Rusia, respectiv Taipei.

23:20 Un alt rezultat neașteptat pentru delegația tricoloră. Irina Begu a fost eliminată în primul tur de Nao Hibino, după ce japoneza a câștigat „decisivul” cu 6-3. România le mai are la simplu pe Monica Niculescu, calificată în turul 2, și Andreea Mitu, care a prins tabloul ca lucky-looser, după ce Jelena Jankovic s-a retras de la Rio

23:15 Colegul Alexandru Enciu a stat de vorbă cu Andreea Chițu și cu antrenorul Florin Bercean, după ce sportiva s-a clasat pe locul 7 la categoria – 52 kg. Reacțiile le puteți citi AICI. Între timp, finala s-a încheiat cu succesul kosovarei Majlinda Kelmendi, care a învins-o în finală pe italianca Giuffrida. Medaliile de bronz au fost obținute de japoneza Misato Nakamura și rusoaica Natalia Kuziutina.

23:10 Primul titlu olimpic la sărituri în apă a fost câștigat de China. Wu și Shi au câștigat detașat proba de 3 metri sincron – feminin, cu 345 puncte. Pe locurile următoare s-au situat Cagnotto / Dallape (Italia) – 313.83 puncte și Keeney / Smith (Australia) – 299.19 puncte

23:05 S-au încheiat alte două finale olimpice. La ciclism, în proba de fond pe șosea, titlul a fost cucerit de olandeza Anna van der Breggen, care s-a impus la sprint în fața suedezei Emma Johansson și a italincei Elisa Longo Borghini. La haltere, catego -53 kg feminin, podiumul a fost următorul: 1. Shu-Ching Hsu – 212 kg, 2. Hidlyn Diaz (Filipine) – 200 kg, 3. Yoon Jin-Hee (Coreea de Sud) – 199 kg.

22:50 Adrian Crișan s-a calificat în turul 3 la tenis de masă, după un meci maraton cu francezul Emmanuel Lebesson, scor 4-3. Românul a încheiat cu a doua minge de meci avută la dispoziție, 12-10, Astfel, România avansează cu ambii sportivi în turul 3 la simplu masculin.

22:40 Rafael Nadal a revenit pe teren după o pauză de aproximativ două luni și jumătate cu un succes concludent, 6-2, 6-1 cu argentinianul Delbonis. Până la urmă, spaniolul a decis să participe, deși zilele trecute susținea că nu este complet refăcut după o accidentare. Statutul de portdrapel al Spaniei cere sacrificii… Între timp, Irina Begu a restabilit egalitatea la seturi cu Nao Hibino, 6-3.

Andy Murray, Serena Williams, Angelique Kerber, David Ferrer și Eugenie Boyuchard sunt alte nume importante din tenisul mondial care s-au calificat azi fără probleme în turul 2

22:30 Australianca Chaterine Skinner este campioană olimpică la tIr sportiv – trap, după ce a învins-o în finală cu 12-11 pe neo-zeelandeza Natalie Rooney. Bronzul a fost obținut de Corey Cogdell (SUA).

22:00 Irina Begu are o misiune mult mai dificilă cu Nao Hibino la Rio, după ce săptămâna trecută a câștigat fără probleme în fața japonezei în turneul WTA de la Florianopolis. Acum, românca a pierdut primul set cu 6-4.

21:40 Andreea Chițu a rămas în afara medaliilor la categoria – 52 de kilograme, după ce a fost eliminată în recalificări de brazilianca Erika Miranda. Românca a avut lupta în mână, dar a fost suprinsă cu 28 de secunde, când adversara a reușit ippon-ul. În acel moment, Chițu avea un waza-ari. Rămânem așadar fără medalie și după ziua a doua.

21:30 Victorie mare pentru Ovidiu Ionescu la tenis de masă. Sportivul român a avansat în turul 3, după ce l-a învins cu 4-1 pe austriacul Robert Gardos, clasat cu 30 de locuri mai bine în ierarhia mondială. Momentul culminant s-a consumat în setul 4, când Ionescu a salvat mai multe mingi de set ale adversarului și s-a impus cu 16-14, distanțându-se la 3-1.

21:05 Cătălina Ponor a pierdut poziția de lider la bârnă, fiind întrecută de brazilianca Flavia Saraiva, notată cu 15.133. La sol, gimnasta din România se îndepărtează de finală, după ce a căzut pe locul 6, pe lista locurilor eligibile.

21:00 Ștafeta României de 4×100 metri liber, formată din Alin Coste, Daniel Macovei, Marius Radu, Norbert Trandafir, și-a încheiat aventura la Jocurile Olimpice, după ce a încheiat pe locul 8 în serie. Timpul înregistrat a fost 3:17.03

20:20 Înotătorul român Robert Glință a terminat pe loc 2 în seria în care a evoluat la 100 metri spate, reușind să se califice în semifinale, cu timpul de 53.51! El l-a învins, printre alții, pe britanicul Chris Walker-Hebborn. Înotătorul român a fost înregistrat cu al 9-lea timp în serii. Semifinalele sunt programate în sesiunea de noapte.

20:10 Primul titlu olimpic al zilei a fost câștigat de China, după ce Mengxue Zhang a câștigat proba de 10 metri pistol cu aer comprimat – tir sportiv. Pe locurile 2-3 s-au clasat Vitalina Batsarashkina (Rusia) și Anna Korakaki (Grecia).

19:38 În al doilea meci al zilei din turneul masculin de handbal, Germania a învins Suedia cu 32-29. La baschet feminin, Statele Unite se comportă exact ca în competiția masculină: 121-56 cu Senegal! În primele jocuri la volei masculin, Italia a bătut Franța cu 3-0, iar Brazilia a trecut de Mexic cu 3-1.

19:05 Cătălina Ponor și-a încheiat evoluția și la bârnă cu nota 14.900, cu care ocupă locul 1 în clasamentul momentului. La sol, românca a fost depășită și de italianca Vanessa Ferrari – 14.866, fiind acum pe locul 4. În calificări mai sunt trei subdiviziuni, cu echipa Statelor Unite ale Americii pe lista de start.

18:45 În calificările de la gimnastică, Ponor a coborât pe locul 3 la sol, după ce elvețianca Giulia Steingruber a primit 14.666. În câteva minute, Cătălina va concura la al doilea apart în care vizează finala – bârnă.

18:35 Andreea Chițu a fost învinsă în sferturi de Odette Giuffrida, care a profitat la maximum de un yuko în prima parte a confruntării. Apoi, italianca a încercat să-și conserve avantajul, a refuzat în multe momente lupta. Andreea Chițu a șchiopătat vizibil în timpul meciului cu Giuffrida. Românca mai continuă concursul în recalificări pentru medalia de bronz, iar adversară îi va fi brazilianca Erika Miranda. Meciul va începe la ora 21:30

17:45 S-a stabilit și adversara româncei Andreea Chițu pentru calificarea în semifinale, italianca Odette Giuffrida. Palmaresul este destul de echilibrat, 5-4 pentru judoka din România. În acest an, în singura întâlnire, Chițu a pierdut cu Giuffrida în Mastersul de la Guadalajara.

17:40 Aproape simultan cu Cătălina Ponor, pe tatami a intrat și Andreea Chițu. Judoka de la Steaua a a fost destul de agresivă în meciul cu Laura Gomes și s-a calificat în sferturi prin ippon, după 2 minute și 9 secunde! Debutul sportivilor români în competiție, în ziua a 2-a, este pozitiv!

17:35 Cătălina Ponor și-a terminat evoluția la sol, cu un exercițiu de siguranță. Cu 14.200 ocupă momentan locul 2 și are șanse de a se califica în finala aparatului. 

17:25 Omul care l-a antrenat și pe Zoltan Teszari, orădeanul Florin Velici își trăiește propriul moment de glorie. Eleva lui din Mauritius, Christianne Legentil, a debutat cu dreptul în concursul de judo în care o avem ca reprezentantă pe Andreea Chițu. Sportiva antrenorului român este deja în sferturi.

17:18 Zăbovim câteva clipe tot la handbal. După partida Muntenegru – Spania 19-25, joc în care a revenit la nivel oficial Bojana Popovic, handbalista a declarat: „Acești 4 ani fără să mai joc handbal au fost foarte plăcuți. Am doi copii! Nu am avut niciun rewgret după ce m-am retras”

17:10 Partida Qatar – Croația s-a terminat cu scorul de 30-23. Muntenegreanul Zarko Markovic a înscris 10 goluri, iar cubanezul Rafael Capote – 6 goluri. Sârbul Saric a avut la rândul lui o contribuție majoră în poarta Qatarului!

17:05 Alte note ca reper în calificările de la gimnastică, la aparatele unde contează Cătălina Ponor, sol și bârnă. Astfel, primele două note ale chinezoaicelor la sol sunt Yan Wang – 14.600 și Shang – 14.100. La bârnă, turcoaica Tutya Yilmaz a fost notată cu 14.500. Belgiencele nu au trecut de nota 14.000 nici la sol, nici la bârnă.

17:00 Camelia Potec, președintele Federației Române de Natație, are de azi emoții, având în vedere că înotătorii intră în competiție, în frunte cu marea speranță Robert Glință. Colegul Alexandru Enciu ne informează că Potec, campioană olimpică la Atena, și-a vopsit unghiile în culorile naționale.

16:45 Selecționata lumii a Qatarului la handbal masculin face senzație la primul meci de la Rio. Capote & Co zdrobesc Croația. Cu aproximativ 10 minute înainte de final, Qatar conduce cu 25-18, dar diferența a fost și de 10 goluri!

16:35 O poză de milioane… de euro! Sonny Bill Williams, starul naționalei de rugby a Noii Zeelande, s-a întâlnit cu Usain Bolt. „Am discutat despre rugby cu cel mai rapid om de pe Pământ!”, a fost mesajul postat de rugbist pe Twitter. Pentru prima dată în istorie a fost inclus în programul olimpic și rugby în „7”. Deocamdată au debutat întrecerile la feminin. Primele jocuri la masculin vor fi în 9 august.

16:30 Întrecerile de azi de la canotaj au fost anulate din cauza valurilor mari de la Rio. Urmează ca organizatorii să anunțe noul program.

16:20 Andreea Chițu și-a aflat prima adversară din turneul olimpic. Aceasta este spaniola Laura Gomes, care a învins-o prin ippon pe Babamuratova.

16:10 Urmărim pas cu pas evoluțiile Andreei Chițu de la judo, dar nu o scăpăm din vedere nici pe Cătălina Ponor, care va intra în calificările de la gimnastică începând cu ora 17:30, ea urmând să evolueze în subdiviziunea a doua. Deocamdată, a început subdiviziunea 1, din care face parte și echipa Chinei. Avem și primele note ca reper la bârnă ale asiaticelor, aparat la care Cătălina vizează o calificare în finală. Yilin Fan a obținut 14.866, iar Chunsong Shang – 14.366.

15:55 Andreea Chițu are bye în turul 1, dar își va afla în câteva minute adversara din optimi, adică Laura Gomez (Spania) sau Gulbadam Babamuratova (Turkmenistan). Reprezentanta României s-a întâlnit destul de des cu sportiva din Spania pe tatami, de 7 ori în decurs de 5 ani, având un procentaj de 85,7% la victorii, adică șase din șapte meciuri câștigate. Cu Babamuratova s-a înfruntat o singură dată, la Mondialul de la Astana din 2015, Andreea având câștig de cauză.

15:30 În ziua a 2-a a Jocurilor Olimpice se vor decerna nu mai puțin de 14 titluri olimpice la tir cu arcul, ciclism – șosea, sărituri în apă, scrimă, judo (2), tir sportiv (2), înot (4), haltere (2). După prima zi, distribuția medaliilor pe continente arată în felul următor:

15:10 Unul dintre cei mai importanți sportivi ai lumii care vor lua azi startul este Novak Djokovic. Sârbul îl va înfrunta în Turul 1 la tenis pe Juan Manuel Del Potro. La început de zi în Brazilia, Nole este în mare vervă.

15:00 Din cauza valurilor prea mari, startul întrecerilor de la canotaj au foat amânate azi cu o oră.


În a doua zi de întreceri la Jocurile Olimpice, România va avea reprezentanți la șase discipline. Capul de afiș va fi însă concursul de judo, acolo de unde poate veni singura medalie a zilei, din partea Andreei Chițu. Sportiva de la Steaua va concura în cadrul categoriei -52 de kilograme și este considerată una din favoritele la podium. Ea va intra direct în optimi, având bye în Turul 1.

Delegația tricoloră are nevoie de un rezultat important după dezamăgirile trăite în prima zi la scrimă și handbal. În plus, alte probleme încep să iasă la iveală, astfel că presiunea începe să fie din ce în ce mai mare pe COSR. Jurnaliștii Gazetei Sporturilor au publicat niște mărturii, conform cărora echipamentul sportivilor români prezenți la Rio se comportă „ca unul contrafăcut!”. Sportivi din lotul olimpic au prezentat inclusiv imagini cu echipamentul deteriorat după câteva zile de purtat.

Programul sportivilor români este următorul:

JUDO. Andreea Chițu (categ. -52 kg), Concursul începe la ora 16:00

TENIS. Irina Begu – Nao Hibino (Japonia), turul 1, după ora 18:30; Raluca Olaru / Andreea Mitu – Timea Babos / Reka-Luca Jani (Ungaria), turul 1 – după ora 21:30; Irina Begu / Monica Niculescu – Hao Chan / Yung Chan (Taipei), turul 1 – după ora 23:00

TENIS DE MASĂ‚. Ovidiu Ionescu – Robert Gardos (Austria), turul 2 – ora 20:30; Adrian Crișan – Emmanuel Lebesson (Franța), turul 2 – ora 21:30, Elizabeta Samara – Ning Ding (China) – turul 3, ora 00:00

GIMNASTICĂ‚. Cătălina Ponor, calificări – ora 17:30

CANOTAJ. Laura Oprea, Lavinia Tarlea – două rame, calificări, ora 16:30; Ionela Lehaci, Geanina Beleagă – două vâsle categorie ușoară, calificări, ora 16:50; Constantin Adam, Vlad Dragoș Aicoboae, Marius Vasile Cozmiuc, Toader Gontaru – patru rame, calificări, ora 18:00

ÎNOT. Robert Glință – 100 metri spate, serii, ora 20:14; Alin Coste, Daniel Macovei, Marius Radu, Norbert Trandafir – 4×100 metri, serii, ora 21:06; Dacă vor trece de serii, sportivii români vor concura și în sesiunea de seară de la Rio, care se va desfășura după 4:30 în România.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Publicat: 08 08. 2016, 06:00
Actualizat: 08 08. 2016, 10:42