Mentorul Elizei Samara face portretul noilor campioane europene de la juniori. „Cami, în finală, a fost o mare surpriză. După un astfel de moment, schimbi toate obiectivele. Elena este un dominator în familie”. Metamorfoză incredibilă pentru Mitrofan

Mentorul Elizei Samara face portretul noilor campioane europene de la juniori.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Elena Zaharia și Camelia Mitrofan au adus României, joi, titlul european la tenis de masă, în proba pe echipe a cadetelor. Cele două sunt urmașe pe linie directă ale Elizei Samara, fiind crescute și puse pe șina performanței spre elita tenisului de masă pe filiera Constanței și a grupului de antrenori coordonat de Viorel Filimon. Mentorul Elizei Samara a creionat, pentru ProSport, un scurt portret al fetelor campioane europene, înainte de a intra în detalii despre laboratorul de campioni de la malul mării – despre care veți putea citi într-un material special.

  • Aceasta este a 10-a medalie de aur câștigată de România în concursul pe echipe la tenis de masă, juniori 2 (cadeți, 12-15 ani): 1987, 1991, 1992, 2003, 2004, 2008, 2010, 2013, 2014 și 2018. „A fost o finală foarte atractivă. Să fii condus 2-0, să pleci cu șansa a doua… îți venea să spui să rusoaicele sunt mai bune. A fost un miracol că au câștigat”.

Viorel Filimon povestește cum s-a răsturnat la propriu balanța. Nu doar în finala în care Rusia a condus 2-0 pentru a se trezi mai apoi că pierde aurul, 2-3, dar și o răsturnare de situație incredibilă de-a lungul a 12 luni în ceea ce privește modul în care a performat Camelia Mitrofan, fata care a închis finala Campionatului European de la Cluj, aducând punctul victoriei.

Anul trecut, la Campionatul European, ne-a bătut Turcia, în primii 8. Lui Cami, arbitrii i-au luat vreo 12 servicii. Nu servea corect. Era la al doilea Campionat European, dar, pe moment, nu înțelegea ce greșea. De cum arunca mingea, arbitrul îi spunea stop!, îi lua punctul și ea nu înțelegea. Eu i-am explicat – mingea trebuie aruncată pe verticală. Ea – ce făcea? Pleca cu mâna, o cobora sub masă și pierdea punct. Altceva – lansa: mingea trebuie să urce cel puțin cât fileul. Ea arunca mingea mai sus, dar mâna urmărea mingea și nu mai ieșeau cei 16 centimetri. Iar – punct pierdut. Ea și-a pierdut cumpătul. A aruncat paleta – o atitudine nepotrivită. Urâtă„, povestește Viorel Filimon, pentru ProSport, un episod care amenința să frângăîn primul rând încrederea unei fete fragede și lipsită de experiență.

Citește și: 10 repere simple ale arbitrajului în tenisul de masă. De ce vin arbitrii cu paletele jucătorilor în pungi, de ce se acordă în același timp cartonaș galben și roșu, cum se semnalizează și ce înseamnă un serviciu incorect + cum arată trusa arbitrului

De la origini, până la titlul continental

Cami și Elena au apărut în mod diferit. Pe Elena am luat-o de la grădiniță. Sora ei mai mare, Alina, face și ea tenis de masă, e în lotul României. Alina are 21 de ani – față de Elena, care face 15. Sora ei a fost și ea la Europenele de juniori, iar acum este în lotul de tineret. Elena are un stil diferit față de sora ei. Am găsit-o la grădiniță, deloc întâmplător. Știam deja familia, știam pe cine căutăm și așa a apărut ea. Elena a fost, de mică, foarte conștiincioasă, rea cu ea însăși, iar eu am spus, încă de la primele antrenamente, că poate să devină o mare jucătoare. Fără exagerare. Acum, a venit o confirmare – eu așa consider. O confirmare în plus„, spune Viorel Filimon pentru ProSport.

„Fetele nu au apărut, le-am descoperit. La Constanța e o tradiție, pe care am format-o de-a lungul anilor, de a merge de cel puțin două ori pe an și a căuta copii – la grădiniță, la clasa zero, iar acum ne-am propus să ne ducem și la copii un pic mai mari, de clasa 1 sau a 2-a. Copii de maxim 8 ani”,
Viorel Filimon, pentru ProSport

Elena Zaharia și Camelia Mitrofan sunt produsul unui grup de pregătire de șase antrenori, coagulat de Viorel Filimon la Constanța, și care își desfășoară activitatea în două cluburi – Liceul cu Program Sportiv și clubul Farul – accentuează antrenorul lotului național de senioare al României. „Ele sunt două fete muncitoare. Poate Cami este un pic mai talentată decât Elena, dar Elena are în schimb o putere de muncă și o determinare care, deja, descurajează de multe ori adversarul„.

Elena, dominatoarea ambițioasă, un diamant veritabil

Viorel Filimon vorbește cu drag și cu mândrie despre Elena, fata cu păr blond și chip de păpușă, vulcanică, arțăgoasă și cu scânteie în privire.


Foto: Cezara Paraschiv / ProSport

Elena era foarte bine pusă la punct cu tot ceea ce înseamnă exigențele tenisului de masă, cu ceea ce făcea sora ei. Voia să facă totul mai bine, dar de unul sau doi ani am aflat că ea este un fel de dominator în familie. Ea îi cam pune pe mulți la punct, și din familie, și chiar la antrenament. Așa aflăm tot felul de lucruri”, afirmă mantrenorul care a pus bazele unei școli de tenis de masă cu rezultate de excepție în Constanța.

„Elena și Camelia au crescut în sală cu Eliza Samara, sportiva noastră cea mai reprezentativă, având-o ca idol și model accesibil. Asta a cântărit foarte mult. Părinții Elenei sunt oameni foarte muncitori. Tatăl Elenei lucrează, undeva, pe o navă și nu este tot timpul acasă. Mama îi aduce și de câte 3-4 ori pe zi ceea ce îi trebuie, la sală, cu mașina, de câte ori este nevoie, deși are serviciu, dar pesemne e unul mai permisiv”,
Viorel Filimon, pentru ProSport

Camelia, gimnastă la start: „Dacă era o cotă de pariuri, pierdea pentru toată lumea. Nu ar fi mizat nimeni pe ea”

„Cami a venit pe un alt drum. Am descoperit-o mai târziu, ea făcuse gimnastică și are un fizic mai solid. Faptul că a început puțin mai târziu, a fost compensat de aceea că avea totuși o pregătire în sport – avea niște calități dezvoltate, de forță, de viteză. Pe urmă, ea imediat s-a integrat lângă ceilalți. E însă o fire mult mai închisă decât Elena.

Elena este cea care conduce tot și vrea să dirijeze tot, să pună la punct – ceea ce inițial noi nu am știut, am descoperit pe parcurs – după cum se comportă în vestiar, la școală, în deplasare, în afară. Cami este mult mai retrasă, o fire căreia, de multe ori, îți vine să îi dai palme, pentru că vorbești cu ea, iar ea pare absentă. Dar, de fapt, pe ea, pe interior, o roade. Am avut discuții, recent, cu părinții ei. Și îmi spuneau – ‘gata, nu te mai duci’. Și ea a răspuns – ‘nu, că vreau să mă duc’>>. Dar, în sală, uneori, nu răspunde la ceea ce cerem noi„, explică Viorel Filimon.


Foto: Cezara Paraschiv / ProSport

Pentru mine, Cami, în finala de joi, a fost o mare surpriză. Felul în care a reușit să se angreneze în lupta asta, când a trebuit să dea totul. Dacă era o cotă de pariuri, pierdea pentru toată lumea. Nu ar fi mizat nimeni pe ea, având în vedere suișurile și coborâșurile pe care le are, dar mai ales căderile. În mod normal, în momentul în care vede că ceva nu merge – e gata, pfff! Dar, pesemne că a ajuns, acum, la vârsta la care, având de multe ori divergențe de genul ăsta, a schimbat ceva. Ea nu a înțeles mult timp că acele cuvinte care ei i se păreau că o ceartă, că o dă la o parte, erau de fapt doar lucruri care să te facă să înțelegi că totul e pentru tine, nu pentru cel care te ceartă. El nu are nimic de câștigat. Cea care are de câștigat – și din punct de vedere material, și al popularității – ești TU. Este un aspect cu bătaie mai lungă. A început să existe, cred, responsabilitatea și încrederea că poate să facă. Anul ăsta, un prim semnal de îmbunătățire a venit în finala Campionatului Național, când a bătut-o prima dată pe Elena – care era senatoare de drept. Treaba asta a făcut-o și pe Elena să se trezească puțin la realitate. Pentru că și ea era, puțin, cam… fată visătoare. Descoperim pe zi ce trece alte calități și alte puncte în care putem interveni. Într-un moment ca acesta, schimbi toate obiectivele„, mai spune mentorul Elizei Samara.

Când Cami vine și reușește o performanță peste tot ceea ce reușise până atunci, ne dă așa o idee că poate face mult mai mult. Cred că ajungem la momentul în care Camelia își va schimba întreg comportamentul, pentru că, acum, are o nouă viziune asupra performanței”,
Viorel Filimon

„Acești copii, la un moment dat, ajung să stea mai mult cu noi decât cu familia, acasă. Elena și Cami, de vreo patru ani, adică de prin clasa a cincea, vin de dimineață la antrenament, fac antrenamentul de dimineață, până la 10:30, apoi stau în incinta școlii, la cămin. Acum, din păcate, căminul a intrat în reparații și fetele au trebuit să stea într-o sală de antrenament, tot a noastră, dar mai mică, până la ora 12:00. Apoi, mănâncă acolo la cantină. În perioada asta, de la finalul antrenamentului până la masă, își fac lecțiile, împreună, vreo șapte-opt copii. Pleacă la școală, vin de la școală, fac al doilea antrenament, mănâncă și pleacă acasă. Asta este zi de zi. Pe lângă asta, mai apar: pregătire fizică, pregătire psihologică”,
Viorel Filimon

Perfecționistul Viorel Filimon evidențiază și problemele, la mai puțin de 48 de ore de la câștigarea medaliei de aur: ce le reproșează în pregătire Cameliei și Elenei

Tatăl Cameliei este plecat cam de un an de zile. Este șofer pe tiruri. Era prin Norvegia, iar după victoria fetelor, am primit de la el un mesaj  foarte frumos: domnule Filimon, felicitări – spune – rezultatele muncii au început să se vadă. Am avut multe momente în care am spus – dacă nu vrea, să se lase. Dacă nu vrea să facă ceea ce i se cere și la momentul în care i se cere – nu numai când vrea ea – nu are rost. Sunt lucruri de punctualitate – nu în sensul de a ajunge la timp la antrenament, ci de a nu amâna lucrurile, de a nu se înhăma la ceea ce trebuie să se înhame„, afirmă ca un perfecționist care mereu găsește imperfecțiunile, Viorel Filimon.

Ce i-aș reproșa uneori Elenei ține mai mult de părinți. Trebuie să ai o rigoare – trebuie să înțelegi că ai de rezolvat o carie acum, în ziua asta, pentru că peste o săptămână Elena are concurs și, după, imediat, are control medical. Sau că dacă a făcut o deplasare undeva, biletul trebuie să ajungă la București într-o limită de timp, nu oricând”, spune Filimon.


Foto: Cezara Paraschiv / ProSport

Antrenoarea lăsată în umbră, lacrimile după hop și un semn de întrebare: „Elena a fost acolo tot timpul – locul 1 sau 2, sau 3. Meritele astea nu poate să le conteste nimeni. Cei doi antrenori care au fost acolo, la finală, nu au nicio legătură cu pregătirea lor”

Elena, până a ajuns aici, a făcut mulți pași, patru ani ea a mers la competiții internaționale cu Liliana Sebe, care a fost antrenoare la lotul național de junioare. O fire mai rea. De fapt, o fire mai energică și – nu mai răutăcioasă, dar un stil mai dur. Nu le permite foarte mult. Când le permiți mai mult – li se urcă la cap. De aia nu este ea foarte iubită. Deși, acum, văd că s-au schimbat puțin lucrurile. Poate peste o săptămână, se schimbă din nou și revin. Dar, acum s-au dus, au mulțumit, le-au dat lacrimile.

Și doamna Liliana Sebe a petrecut foarte mult timp cu ea. Cantonamente, antrenamente, plecări la Doha, în China. Elena a fost acolo tot timpul – locul 1 sau 2, sau 3. Meritele astea nu poate să le conteste nimeni. Cei doi antrenori care au fost acolo, la finală, nu au nicio legătură cu pregătirea lor. Ei au avut 20 de zile de pregătire aici și vreo 3-4 concursuri, de câte 3-4 zile. Altceva – nu. Nu au avut nicio contribuție. Ei sunt aici pentru că așa sunt puși. Eu, ca antrenor federal, am avut multe discuții pe această temă și spun – cum putem, noi, ca Federație, să lăsăm antrenori care nu au nicio legătură cu sportivii? Au antrenorii de la Bistrița junioare – Hudușan, Plăian, care sunt junioare, iar antrenorul de la junioare nu are nicio sportivă acolo. Oricât de bun antrenor ai fi, nu pot ști mai bine decât un antrenor care a crescut acel jucător„, argumentează Viorel Filimon, care mai atrage atenția asupra unui aspect.

„Elena are niște momente în care, dacă te uiți, te dă jos, te sperie doar când țipă. Dar, asta este imprimat de antrenoare. Liliana Sebe este tot timpul cu șooo! Asta le-a spus – caută să-l demoralizezi pe oponent prin prospețimea cu care ești prezent. Sunt mici secrete. Dacă dai ochii peste cap, adversarul este acolo și vine să te facă KO”

Citește și: „Rusia a crezut că deja a câștigat. E o vorbă în tenisul de masă: cine nu câștigă 3-0, pierde 3-2. Echipa este și proba antrenorului”. Analiza victoriei României la Campionatul European de la Cluj

„Noi, la Constanța, facem sport de performanță, nu de masă. Unii nu înțeleg de ce consider că este o pierdere de vreme și de investiție să lucrezi cu cineva care nu poate și nu vrea să facă performanță. Dar îmi irosesc timpul lucrând 4-5 ani, degeaba. Unii consideră că e rea-voință”,
Viorel Filimon, pentru ProSport

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Ilie Năstase și soția, Revelion la comun cu Brigitte și Florin Pastramă! Pericol de explozie în
Ilie Năstase și soția, Revelion la comun cu Brigitte și Florin Pastramă! Pericol de explozie în
OUT de la Genoa! Dan Șucu nu stă la discuții
OUT de la Genoa! Dan Șucu nu stă la discuții
El este Cosmin, adolescentul de 17 ani care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului. Părinții au cedat când și-au văzut băiatul fără viață și s-au prăbușit pe asfalt, lângă trupul neînsuflețit al acestuia. Scene dramatice după tragedie
El este Cosmin, adolescentul de 17 ani care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului. Părinții au cedat când…
Ianis Hagi, caz de Dosarele X: presa scoțiană a scris de ce n-a jucat, oferind o variantă explozivă
Ianis Hagi, caz de Dosarele X: presa scoțiană a scris de ce n-a jucat, oferind o variantă explozivă
Andrei Vlad şi-a găsit echipă! Portarul va semna cu o formaţie aflată pe loc de play-off
Andrei Vlad şi-a găsit echipă! Portarul va semna cu o formaţie aflată pe loc de play-off
Şoc total în fotbalul românesc! Dorinel Munteanu a bătut palma cu o echipă cu pretenţii uriaşe, după despărţirea de Oţelul
Şoc total în fotbalul românesc! Dorinel Munteanu a bătut palma cu o echipă cu pretenţii uriaşe, după despărţirea de Oţelul
Elena Cârstea, de nerecunoscut după ce a suferit un atac cerebral! Cum arată astăzi artista, la 63 de ani
Elena Cârstea, de nerecunoscut după ce a suferit un atac cerebral! Cum arată astăzi artista, la 63 de ani
Anamaria Prodan a spus totul. Cutremur în showbiz!
Anamaria Prodan a spus totul. Cutremur în showbiz!
BANCUL ZILEI. Bulă: - Zilele trecute, soacra și nevasta m-au tocat, când una, când alta....
BANCUL ZILEI. Bulă: - Zilele trecute, soacra și nevasta m-au tocat, când una, când alta....
Cum va fi vremea în noaptea de Anul Nou. Prognoza meteo în primele zile din ianuarie şi de Bobotează
Cum va fi vremea în noaptea de Anul Nou. Prognoza meteo în primele zile din ianuarie şi de Bobotează
DE NERATAT: Fenomen astronomic RAR în noaptea de Revelion!
DE NERATAT: Fenomen astronomic RAR în noaptea de Revelion!
La 50 de ani, Loredana, soţia lui Andrei Nicolescu arată fabulos! Ce studii are femeia care este de o frumuseţe răpitoare
La 50 de ani, Loredana, soţia lui Andrei Nicolescu arată fabulos! Ce studii are femeia care este de o frumuseţe…
De ce și-a dat demisia Nelu Curtea de la Antena 1, de fapt. Ex-juratul iUmor a recunoscut adevărul abia acum
De ce și-a dat demisia Nelu Curtea de la Antena 1, de fapt. Ex-juratul iUmor a recunoscut adevărul abia acum
Knock out pentru Călin Georgescu. Ce a decis  judecătoarea Cristina Ardeleanu
Knock out pentru Călin Georgescu. Ce a decis judecătoarea Cristina Ardeleanu
"Nu avem liniște” Ce a apărut la mormântul Andreei Cuciuc, la 40 de zile de la moartea sa! Părinții fetei,…
Vedetele din România au ieşit afară la zăpadă… dezbrăcate! Cum s-au pozat Diana Munteanu, Otniela Sandu sau Nicoleta Nucă
Vedetele din România au ieşit afară la zăpadă… dezbrăcate! Cum s-au pozat Diana Munteanu, Otniela Sandu sau Nicoleta Nucă
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Accident grav în Tulcea. Un poliţist a murit, iar alţi trei au fost răniţi într-un accident cu o ambarcaţiune a IPJ Tulcea
Accident grav în Tulcea. Un poliţist a murit, iar alţi trei au fost răniţi într-un accident cu o ambarcaţiune a…
2025: Poți parca jumătate pe trotuar, jumătate în stradă, dacă lași spațiu pentru pietoni?
2025: Poți parca jumătate pe trotuar, jumătate în stradă, dacă lași spațiu pentru pietoni?
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 14. A plecat acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 14. A plecat acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la…
×