Mesaj dur al unui cititor ProSport după umilința pe care a îndurat-o sportul românesc în ultimele ore la Jocurile Olimpice de la Soci
- Echipa României de sanie a fost scoasă din concurs din cauza echipamentului care nu prezenta siguranță. În aceeași zi, românca Edith Miklos a ocupat locul 7 la coborâre, însă performanța trece în contul Ungariei, țară care i-a oferit condiții mai bune
12 februarie 2014 va rămâne o dată de referință în istoria sporturilor din România. Marcată însă ca o pată neagră. Alexandru Teodorescu și Radu Șovăială ratează Jocurile Olimpice pentru că li s-a stricat sania! Cei doi urmau să ia startul azi, dar nu au beneficiat de o sanie de rezervă. Echipamentul lor a fost considerat necorespunzător de organizatori. Culmea, în aceeași zi, Edit Miklos a terminat pe locul 7 la coborâre. Cel mai bun rezultat obținut de o româncă la o ediție a Jocurilor Olimpice după Lillehammer (1994). Partea proastă este că acest rezultat este trecut în dreptul Ungariei. Reacțiile pe această teamă nu au întârziat să apară. Inclusiv pe prosport.ro.
Cel mai interesat mesaj, dar și cel mai dur în același timp a venit de la „Adina”, o cititoare care a urmărit, probabil, tot acest caz, și care pare a cunoaște bine lumea sportului de iarnă. Vă redăm câteva pasaje ale mesajului:
„Nu spuneți de ce reprezintă Ungaria? Reprezintă Ungaria pentru că federația Română de schi și marele COSR n-au fost capabili să îi ofere finanțare pentru antrenamente , deplasări , echipament și concursuri. Este normal ca fata să plece în Ungaria, țara care îi oferă toate condițiile, gândul ei stă doar la concurs… Treziți-vă ! Performanță pe burta goală nu se face. Într-adevăr, ne strică un loc 7 la coborîre. Următoarea sportivă care o să plece în Ungaria este Sara Timea (n.r. schi fond) care, chiar dacă nu a făcut nimic foarte notabil la această ediție, are un mare potențial. Deci să nu vă așteptați la nimic în viitor pentru că nu vine nimic. Ce e bun pleacă pentru că noi preferăm să ne băgăm banii în buzunar decât să ajutăm sportivii. Dacă nu la JO de la Rio, cu siguranță la JO de vară de la Tokyo o sa fim în situația celor de iarnă! O să ne bucuram la un loc în Top 10, pentru că asta e valoarea raportată la interes și investiție. Gluma cu > nu mai merge pentru că celelalte țări caută astfel de talente pe care le plătesc și le apreciază”.
„Adina” a făcut referire și la starea materialelor cu care se prezintă sportivii români la JO de la Soci, atât la Eva Tofalvi, cât și la cei de la bob și sanie. „Majoritatea țărilor care sper la clasări bune vin cu tiruri de echipamente pentru ca sportivii lor să aibă în orice moment ceara potrivită, schiul potrivit , bocancul potrivit. Numai noi o trimitem pe Tofalvi fără muniție de antrenament și sperăm să intre în Top 10. Sigur că nu zice nimeni să le cumpărăm sportivilor bob de 100-200 de mii făcut în colaborare cu Ferrari , McLaren sau BMW , dar măcar un amărât de bob de 30-50 de mii care să fi fost făcut măcar în 2012, la fel și la sania. Ă‚la (n.r. Valentin Crețu) de la sanie concurează cu un sled făcut în garaj. Cum să concurezi la cel mai înalt nivel cu o sanie făcută în garaj și cu patine vechi de 2-3 ani?”, susține cititoarea ProSport, care scoate în evidență încă o realitate crudă: „Suntem țara cu cel mai mare lanț muntos care nu are o medalie de aur și nu din cauză că nu am putea face rost de sportivi. Talent avem, dar nu poate să ți-l dea Dumnezeu direct pentru aur. El te face să participi, dar dacă nu investești nu te alegi cu nimic”.
Reacția oficială a COSR după descalificarea echipei formate din Alexandru Teodorescu și Radu Șovăială a fost: „În ciuda faptului că reprezentanții noștri s-au prezentat cu sania de rezervă, directorul competiției nu a permis înscrierea echipajului României în întrecerea olimpică”.
Exemple cu gimnastica și cu contractul lui Gheorghe Tadici
În tot acest conetxt, „Adina” a făcut referiri și la alte situații ciudate, hilare din sportul românesc, cu trimitere directă la gimnastică sau la handbal: „La ultimele 5 participari la JO de vară am adus câte un aur la gimnastică. SUA are câteva sute de mii, China câteva milioane, dar noi le batem cu 8 gimnaste care se antrenează pe un sol diferit de cel de la competițiile respective…Pe burta goală nu se face performanță! Un exemplu vine acum chiar din handbal unde antrenorul (n.r. Gheorghe Tadici) a primit 15% din contract. Dacă un antrenor al unui lot olimpic căruia îi ceri medalie primește doar 15% din contract… Cum oare să mai scoți capul?”