Ce jucător e mai mare: Messi sau Maradona? Aceasta este întrebarea la care Argentina și fotbalul mondial așteaptă un răspuns chiar la acest Campionat Mondial. Specialiștii spun că fotbaliștii intră în legendă prin isprăvile de la echipele naționale și, mai ales, prin ceea ce fac la Mondiale. În 1986, când a dus Argentina spre titlul suprem în Mexic, Maradona avea 26 de ani. Messi a împlinit marți 27 de ani, iar comparațiile cu genialul său înaintaș nu mai pot fi evitate. Meciurile lui Messi din grupele competiției arată că atacantul Barcelonei a ajuns la o maturitate care să îi permită să cucerească trofeul. Problema sa este echipa, care până acum nu l-a ajutat aproape deloc
Messi este singurul fotbalist care la Campionatul Mondial din Brazilia a fost numit „Omul meciului” în toate cele trei partide din grupe. Cu patru goluri marcate, atacantul Barcelonei este și golgheterul turneului, la egalitate cu Neymar. În urmă cu 28 de ani, în Mexic, Diego Armando Maradona nu reușea, în meciurile din grupă, decât un singur gol. De menționat, totuși, că Argentina a avut atunci în grupe un adversar mult mai puternic decât cei de acum: campioana mondială en-titre Italia, împotriva căreia a și marcat Maradona.
Percepută ca una dintre favorite la începutul turneului, Argentina nu a convins în grupe, deși a obținut punctaj maxim. Golul din ultimul minut al lui Messi, contra Iranului (1-0), dar și emoțiile din meciul cu Bosnia (2-1) au creat senzația unei echipe fără consistență, care ar putea avea probleme împotriva unor adversari mai puternici și cu o tactică inteligentă. Aceste bătăi de cap nu au existat în 1986, când Argentina a câștigat Campionatul Mondial cu Maradona în rol principal. Superstarul de atunci al sud-americanilor îi avea colegi pe Burruchaga, Valdano și Ruggeri, toți fotbaliști în formă, care ieșeau la rampă dacă decarul echipei avea o zi mai proastă. Acest lucru nu se întâmplă acum pentru că Higuain, Aguero și Di Maria, teoretic vedete cel puțin la fel de mari ca și coechipierii lui Maradona de acum aproape trei decenii, nu au înscris niciun gol la acest Mondial pentru Argentina.
„Da, recunosc că Argentina depinde în proporție foarte mare de Lionel Messi!„ Alejandro Sabella, selecționer Argentina
Luându-i separat, doar la meciurile din faza grupelor, Messi pare că se află în avantaj față de Maradona. Atacantul Barcelonei deține cifre mai bune decât avea „Butoiașul atomic” în urmă cu 28 de ani în privința golurilor, dar tot datele statistice arată că Maradona era un om de echipă mai bun (3 pase decisive în grupă, spre deosebire de Messi, care n-a dat nici măcar una) și avea o capacitate de efort superioară (a jucat toate minutele, spre deosebire de Messi). Ceea ce e important însă abia urmează. Fostul star de la Napoli poate fi cu greu egalat chiar și de cel care a cucerit patru Baloane de Aur consecutive (2009, 2010, 2011, 2012). Maradona a înscris în total 5 goluri și a dat 6 pase decisive la Mondialul din 1986, pentru ca în finală să ridice trofeul suprem deasupra capului. Și mai important: modul în care a înscris câteva dintre acele goluri, după faze în care a driblat tot ce i-a ieșit în cale, îl face cu adevărat foarte greu de egalat.
„Marii fotbaliști își dau seama că, la nivelul acesta, rămâi în conștiința lumii prin ceea ce faci la Mondiale, nu la echipa de club. Maradona a strălucit la Napoli, dar lumea își aduce aminte de geniul său din Mexic ”86. Pentru Messi, care până acum n-a strălucit la națională, acest turneu reprezintă ocazia unei revanșe totale!” Mircea Lucescu înaintea Campionatului Mondial
14 goluri a înscris Argentina la Campionatul Mondial din 1986, 5 dintre ele fiind marcate de Maradona
Comparație Messi (2014) – Maradona (1986) doar pentru meciurile din grupe
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER