Fetele de aur ale României au fost prezente la conferința de presă organizată de Federația Română de Scrimă, din păcate nu în formație completă. Doar Simona Gherman (31 de ani) și Loredana Dinu (32 de ani) au comentat, de această dată „la rece”, performanța care a adus României singura medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Rio.
Puse în fața marii performanțe de a deveni campione olimpice, Simona Gherman și Loredana Dinu au fost vizibil emoționate, mândre, dar și decente în declarații. Au vorbit cu aceeași eleganță pe care o arată pe planșeul de concurs și nu au cerut mult, ci doar normalitate și decență în privința antrenamentelor, echipamentelor de antrenament și a deplasărilor.
„Eu sper ca prin acest rezultat scrima să devină mai cunoscută, să avem mulți copii în sala de antrenament. Eu cred că scrima din România nu se află în picaj. E un sport de tradiție și cred că scrima va aduce medalii, în continuare, la toate competițiile. Am vrut să arătăm că ăsta este potențialul nostru, nu ce a fost la Londra, în 2012″ , a declarat Simona Gherman.
Cele două campioane au substituit locurile lăsate libere la conferința de presă de Ana Maria Popescu și Simona Pop, plecate alături de familiile lor.
Loredana Dinu a vorbit despre situațiile în care s-au aflat fetele la Rio, despre medalia olimpică de la Rio cucerită după anii petrecuți în sălile de antrenament, dar și despre ce va urma atât pe plan sportiv, cât și personal: „Cunoscătorii, oamenii care au o educație în scrimă, știu că în spatele acestei medalii este foarte multă muncă. Lucrurile care s-au spus după proba la individual ne-au afectat. Am vorbit între noi și am pus stop, nu am mai citit nimic din ziua în care a început concursul pe echipe. Pot spune că este rezultatul carierei noastre. Ana Maria Popescu mai trăise această experiență, dar noi, celelalte trei, nu mai văzusem o medalie olimpică. Bucuria va fi trecătoare, dar trebui să evoluăm”.
„După cum s-a mai spus, un sportiv are nevoie de multe. Noi încă nu suntem la nivelul celor de afară. Am făcut mult cu puțin. Așteptăm să ne întoarcem acasă pentru a ne bucura cu cei dragi. Și familiile noastre au pus umărul la această medalie”.
La ședința Consiliului General al Municipiului București, consilierii au aprobat proiectul privind acordarea titlului de „Cetățean de Onoare al Municipiului București” celor patru sportive din echipa de spadă care a cucerit aurul la Jocurile Olimpice de la Rio: Ana Maria Popescu, Simona Gherman, Simona Pop și Loredana Dinu.
Gherman și Dinu nu au elaborat prea mult acest subiect și s-au rezumat în a spune doar că se simt onorate că li se va acorda acest titlu.
Primii pași în scrimă
În sala de antrenament aflată la parterul clădirii, pe o planșetă, se află o fetiță alături de antrenorul ei, Ion Cristian, de la clubul Sabia București. Doamna Ana Pascu, președintele de onoare al Federației Române de Scrimă, vorbea cu câteva zeci de minute în conferința de presă despre sălile cu sute de planșete din occident. Aici, în sală, am găsit doar câteva. Antrenorul Ion Cristian vorbește despre condițiile în care se antrenează cei care vin din spate, în scrimă: „Sunt cam 10 cluburi de spadă în București, dar nu toate au săli proprii. Ne combinăm la săli. De exemplu, aici suntem cam 5-6 cluburi care ne antrenăm. Noi suntem de la Sabia București. Din păcate, scrima încă este un sport de nișă”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER