Monumentul risipei din Brasilia: cum a crescut costul stadionului „Mane Garrincha” cu 265 la sută
Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.
- În Brazilia, construirea arenelor de fotbal pentru Mondiale s-a transformat într-un jaf de proporții al banilor publici. Recordul e deținut de stadionul din capitală, care este al doilea cel mai scump din lume, după Wembley, prin prisma prețului raportat la numărul de scaune
București, capitala României, 6 septembrie 2011. Inaugurarea Arenei Naționale. Vechiul Stadion Național a fost demolat între decembrie 2007 și februarie 2008 și a făcut loc celei mai mari și mai moderne arene de fotbal a României. Megastructura dotată cu acoperiș retractabil poate găzdui până la 55.600 de oameni, iar costurile pentru construcția acesteia s-au ridicat la 234 de milioane de euro. Circa 4.208 euro/scaun.
Brasilia, capitala Braziliei, 18 mai 2013. Inaugurarea stadionului Mane Garrincha, al doilea cel mai scump stadion de fotbal din lume, cu un cost de construcție de aproximativ 662 milioane de euro. Vechiul stadion a fost demolat pentru a fi înlocuit de unul nou, cu o capacitate de 72.788 locuri, și care să îndeplinească toate cerințele necesare pentru găzduirea unui meci de fotbal de la Mondialul din 2014.
16 restaurante, 40 de baruri, 74 de loje și 276 de toalete se regăsesc în structura Stadionului Mane Garrincha
În total, cele 12 stadioane ce găzduiesc Campionatul Mondial din Brazilia au costat circa 2,5 miliarde de euro și au o capacitate cumulată de 668.000 de locuri. Rezultă o medie a costurilor de construcție de 3.760 euro/scaun. Stadionul Mane Garrincha, menționat puțin mai sus, are însă o medie de costuri aproape dublă: 6.108 euro/scaun. Suma pare rezonabilă dacă ar fi să o comparăm cu media de costuri a Stadionului Wembley din Londra, care a fost de 10.137 euro/scaun. Dar să o introducem în contextul realității, care spune că britanicii, cel puțin din punctul de vedere al salariilor, stau de aproximativ 3,4 ori mai bine decât brazilienii.
Costurile inițiale au crescut cu 265%
„Mă aflu aici pentru a lupta împotriva corupției și a costurilor plătite pentru găzduirea Campionatului Mondial. Îmi place fotbalul, dar Brazilia a cheltuit toți acești bani pe organizarea unui eveniment, în condițiile în care noi avem probleme mari cu infrastructura, sistemul educațional și sistemul de sănătate publică”, declara anul trecut un profesor șomer care protesta pe străzile din Rio împotriva deciziei guvernului brazilian de a investi 8,3 miliarde de euro pentru a organiza Mondialul de fotbal.
Costurile pentru reconstrucția Stadionului Mane Garrincha au fost estimate inițial la 250 de milioane de euro. După tragerea liniei, suma a ajuns la 662 milioane de euro, reprezentând o creștere a costurilor de circa 265%! Diferența exorbitantă dintre costurile estimate și cele finale a transformat construcția din capitala Braziliei în al doilea cel mai scump stadion de fotbal din lume (după „Wembley” – 912 milioane de euro), în ciuda faptului că orașul nu are nicio echipă importantă de fotbal care să utilizeze arena după Mondiale.
Un stadion imens într‑un oraș fără echipă de fotbal
Yan Boechat lucrează ca jurnalist pentru una dintre cele mai importante publicații din Brazilia, Istoe Independente. În trecut, Boechat a activat ca reporter în zone de război precum Afganistan sau Congo. În vara acestui an, jurnalistul se ocupă de conflictele violente care au loc pe străzile Braziliei în timpul Mondialului. „Foarte multe fonduri au fost utilizate pentru construcții de care nu era nevoie”, a declarat Boechat. „Au construit un stadion imens în orașul Manaus, iar acolo nu există nici măcar un club de fotbal în primele două divizii ale Braziliei. Guvernul a evacuat sute de mii de oameni săraci din propriile case pentru a crea spațiul necesar construirii stadioanelor, infrastructurii rutiere și altor proiecte. Cea mai mare parte din oamenii evacuați au fost mutați în zone aflate la o distanță foarte mare de centrele orașelor”, explică ziaristul.
Cam aceasta este, pe scurt, povestea modului în care FIFA a reușit, direct sau indirect, să schimbe percepția a milioane de oameni asupra fotbalului, într-o națiune în care „sportul rege” este, sau era, considerat o religie. În exteriorul stadionului Mane Garrincha, prin fumul țigării cu care țintește spre impozanta arenă, un gardian brazilian îi explică unui ziarist britanic: „Te uiți la un monument național al dezamăgirii și risipei. Nu sunt împotriva Campionatului Mondial, dar sunt frustrat din cauza cheltuielilor nejustificate și a corupției de care suntem toți conștienți. Când politicienii construiesc o șosea, chiar dacă au loc întârzieri, la final măcar avem o șosea. Cu acest stadion, nu avem nimic”.