„Nu am crezut vreodată că aș putea rata Cupa Mondială”. Povestea lui Luis Suarez, omul care nu se lasă învins de greutăți
După o recuperare rapidă în urma intervenției chirurgicală la genunchiul stâng, operație la care a fost supus cu doar trei săptămâni înainte de începerea Campionatului Mondial, Luis Suarez crede că are toate șansele de a evolua pentru Uruguay la turneul final din Brazilia
- Uruguay va juca primul meci de la Cupa Mondială în data de 14 iunie, pe Estadio Castelao Fortaleza, împotriva reprezentativei statului Costa Rica
- Luis Suarez este golgheterul ‘all-time” al naționalei Uruguayului, cu 38 de reușite în 77 de partide
Dovada faptului că Luis Suarez este cel mai în formă atacant al naționalei Uruguayului, dar și unul dintre cei mai în formă din lume este statistica din acest sezon a golgheterului lui Liverpool. De fapt, cele 31 de goluri marcate pentru „cormorani” au fost cel mai important motiv pentru care jucătorii lui Brendan Rodgers au fost la un pas să câștige titlul în Premier League, după o pauză de 24 de ani. Talentul, abilitățile tehnice, dar în special nivelul de efort pe care îl depune în fiecare meci au făcut ca jucătorul să-și adune fani pe tot globul, dar mai ales în țara sa natală. Uruguay este cea mai mică țară care a câștigat vreodată Cupa Mondială, reușind acest succes la edițiile din anul 1930, respectiv 1950. Doar șase țări cu o populație mai mică decât a statului sud-american au mai participat vreodată la turneul final: Irlanda de Nord (de trei ori), Slovenia (de două ori), Țara Galilor, Jamaica, Slovacia și Trinidad-Tobago. Astfel că fotbalul a ajuns să ocupe un loc important în viețile uruguayenilor, iar Cupa Mondială reprezintă pentru aceștia apogeul sportului rege: „Poate în Anglia, Premier League eclipsează toate celelalte competiții, dar pentru noi, uruguayenii, Cupa Mondială este cel mai important eveniment din fotbal„, a declarat Luis Suarez pentru „The Guardian”.
Suarez a părăsit spitalul într-un scaun cu rotile, în urma operației suferite la genunchi
O țară unită pentru un jucător de fotbal
Vestea accidentării suferite de Luis Suarez cu doar o lună înainte de începerea Campionatului Mondial din Brazilia a venit ca un șoc, atât pentru suporterii „La Celeste”, cât și pentru fanii lui Suarez din toată lumea. Familia, prietenii, colegii de echipă și chiar șoferi de autobuz din Uruguay i-au urat lui Suarez o recuperare rapidă în urma artroscopiei pe care a suferit-o la genunchiul stâng pe data de 27 mai. „Ziua în care m-am operat a fost incredibilă. Nivelul de afecțiune pe care l-am primit din partea fanilor a fost copleșitor. Am plecat de la spital într-un scaun cu rotile și erau atât de mulți oameni care se aflau acolo doar ca să mă încurajeze„, a povestit Suarez despre ziua în care a fost operat chiar de către doctorul Luis Francescoli, fratele fostului internațional uruguayan Enzo Francescoli, ce a evoluat la Campionatele Mondiale din 1986 și 1990.
Într-un interviu acordat publicației „The Guardian”, la doar o săptămână după operația de la genunchi, Suarez și-a exprimat optimismul în legătură cu șansele sale de a evolua la Campionatul Mondial din această vară. Prezența jucătorului la turneul final din Brazilia, programat să înceapă pe 12 iunie, pare o certitudine după revenirea excelentă a jucătorului, deși, la doar trei săptămâni înainte de începerea competiției, acesta a suferit o intervenție chirurgicală ce necesită, în teorie, un minimum de patru săptămâni de recuperare.„Nu am avut probleme după operație, nici din punct de vedere emoțional, nici din punct de vedere psihologic. Nu am simțit niciun fel de presiune sau dezamăgire, pentru că nu am crezut vreodată că aș putea rata Cupa Mondială”, a declarat Luis Suarez.
Aceste vorbe oferă încredere pentru uruguayeni, mai ales când vin din partea unui jucător ce a fost crucial pentru națiunea lor la Mondialul din 2010. Pe lângă cele trei goluri înscrise pe parcursul celor șase meciuri în care a evoluat, atacantul a intrat în lumina reflectoarelor după ce și-a folosit mâna pentru a scoate o minge de pe linia porții, în ultima fază a sfertului de finală disputat împotriva Ghanei. Suarez a fost eliminat în urma gestului, iar africanii au primit un penalty pe care l-au ratat prin Asamoah Gyan. Meciul a ajuns la loviturile de departajare, acolo unde Uruguay s-a impus, ajungând astfel în semifinalele competiției. Se poate spune că, și la Mondialul din Brazilia, atacantul lui Liverpool va fi cel mai important jucător al Uruguayului, venind la turneul final din poziția de câștigător al Ghetei de Aur, alături de portughezul Cristiano Ronaldo.
Cifrele câștigătorilor Ghetei de Aur 2013-2014
Suarez (27 de ani, Liverpool, Uruguay) – 31 goluri și 12 pase decisive în 33 meciuri
Ronaldo (29 de ani, Real Madrid, Portugalia) – 31 goluri și 9 pase decisive în 30 meciuri
Pe finalul interviului, Luis Suarez a povestit despre o accidentare suferită în copilărie, atunci când a fost lovit de o mașină, a suferit o fractură la picior,dar a continuat să joace fotbal:„Aveam în jur de 12 ani și mă jucam în apropierea stadionului Parque Central din Montevideo. Mi-am fracturat al cincelea metatarsian dar nu am realizat asta pe moment, astfel că am continuat să mă joc. Într-un final, mi-au pus piciorul în ghips, dar și așa eu mă jucam fotbal la școală. Când am fost să îmi scoată ghipsul, nu mai rămăsese mult din el. Se tocise complet în zona călcâiului, iar doctorul era extrem de nervos. La doar o săptămână după ce mi-au scos ghipsul m-am reapucat de fotbal.„
„Garra Charrua”
Poate pare nebunesc la prima vedere, dar o astfel de atitudine este specifică poporului uruguayan. Luis Suarez a crescut în această dragoste pentru fotbal, care l-a învățat că, pe lângă a juca bine, cel mai important este să dai tot ce poți pe teren,să îți dai sufletul pentru echipa pe care o reprezinți. În cultura lor, acest spirit de războinic poartă numele de „Garra Charrua” (a fi învingător în ciuda așteptărilor). Totuși, acest concept, exprimat de Luis Suarez și alți fotbaliști uruguayeni pe teren, este diferit de ideea clasică de a nu te da niciodată bătut. „Garra Charrua” este o credință, o datorie de a câștiga, susținută de aproape un secol de povești despre imposibilul ce a devenit realitate. Cel mai important exemplu de acest fel îl reprezintă Cupa Mondială găzduită de Brazilia în anul 1950. Atunci, Uruguay a câștigat trofeul după ce a învins țara gazdă cu scorul de 2-1 în finală, în fața a 199,854 de suporteri aflați pe stadionul Maracana (recordul all-time de suporteri în tribună la un meci). Pentru brazilieni, această înfrângere este considerată drept una dintre marile tragedii naționale, fiind cunoscută sub numele de „Maracanaco”. Astfel de povești au fost transmise din generație în generație, iar jucătorii și locuitorii Uruguayului se simt responsabili față de această moștenire. Ei compensează numărul mic de locuitori și diferența de talent față de țări precum Argentina sau Brazilia, printr-un surplus de efort și încredere, ce se manifestă în spiritul de războinic „Garra Charrua”.
Până în momentul de față, se pare că acest spirit de luptător aflat în identitatea Uruguayului este ceea ce stimulează recuperarealui Suarez pentru Mondialul din Brazilia. Dacă jucătorul va evolua sau nu încă din prima partidă nu se știe exact. Sigur este doar faptul că prezența sa la turneul final va reprezenta un plus de spectacol pentru suporterii neutri, dar de asemenea va fi un motiv de bucurie pentru națiunea Uruguayului. Cât despre jucător, acesta este pregătit de a scrie nou episod memorabil în istoria „La Celeste”: „Secretul nostru stă în determinarea de a nu ne mulțumi cu puțin. Nu mai vrem ca oamenii să ne țină minte pentru Cupa Mondială din Africa de Sud, ci vrem să fim amintiți pentru rezultatele pe care le vom reuși la turneul final din Brazilia 2014”.
Articol scris de Emanuel IVAN