Dacă ai intrat pe site-uri britanice care scriu despre pariuri sau te-ai uitat la unul dintre fascinantele filme americane despre gambling, ai observat cu siguranță o formă „ciudată” a cotelor, din care nu ai înțeles mare lucru.
Când joci la unul dintre operatorii de pe lista agențiilor de pariuri din 2019, întâlnești doar cote în format zecimal, cunoscute drept „cote europene”. De exemplu, pentru o confruntare dintre FC Barcelona și Real Madrid existau următoarele cote pe piața „Rezultat final 1X2″:
Victorie FC Barcelona – cotă 1.70
Egal – cotă 4.00
Victorie Real Madrid – cotă 4.60
Dacă plasezi un pariu cu miza 100 de lei pe victoria echipei gazdă, iar „extratereștrii” se impun, câștigi 100 x 1.70 = 170 de lei. Un pariu câștigător pe egal îți aduce un câștig de 400 de lei și, respectiv, un pariu pe victoria „galacticilor” generează un profit de 460 de lei în cazul în care se impune echipa oaspete. Este totul foarte clar, pentru că suntem obișnuiți cu cotele europene. Am făcut aceste precizări pentru cei care nu sunt încă familiarizați cu pariurile sportive.
Acum, hai să vedem cum se traduc aceleași cote de mai sus în sistem britanic și sistem american. Cum ar fi afișate pe site-urile din Anglia și din SUA?
Cotele britanice sunt sub formă fracționară. Pentru a transforma o cotă zecimală într-una fracționară, scădem 1 din numărul zecimal, apoi transformăm diferența într-un raport de numere întregi:
Victorie FC Barcelona: 1.70 – 1 = 0.70/1 = 2.15/1 = 2/3
Egal: 4.00 – 1 = 3.00/1 = 9/3
Victorie Real Madrid: 4.60 – 1 = 3.60/1 = 18/5
Sistemul american îi scutește pe pariori de calcule. Cotele sunt afișate: a) sub forma unui număr întreg negativ sau b) sub forma unui număr întreg pozitiv.
a) este afișată miza pe care un parior trebuie să o plaseze pentru a avea un profit de 100 de unități (de lei, în cazul nostru)
Victorie FC Barcelona: -142
Egal: – 33
Victorie Real Madrid: – 28
Mizele sunt aproximative. Cum le-am calculat? Formula este foarte simplă:
100/cota fracționară = cota zecimală – 1. Așadar, cota fracționară = 100/ (cota zecimală – 1)
b) este afișat profitul pe care un parior îl obține dacă mizează 100 de unități/de lei, iar pariul este câștigător. Aici nu mai avem nevoie de nicio formulă, este foarte simplu:
Victorie Barcelona: 70
Egal: 300
Victorie Real Madrid: 360
Un alt format de cotă care poate fi întâlnit pe Internet este „cota Hong Kong„, care este diferența dintre cota europeană și o unitate. De exemplu, cota pentru victoria lui FC Barcelona, din exemplul nostru, ar fi 0.70 (1.70 – 1).
Nu există un format de cote special pentru un anume sport. Cotele vor fi afișate unitar fie că e vorba de fotbal, tenis, cricket, baseball, fotbal american sau polo. Cele mai multe site-uri de pariuri îți permit să alegi formatul cotei. La prima vedere este o facilitate inutilă, pentru că e clar că noi preferăm cotele în format zecimal, deoarece este foarte ușor să calculăm profitul. Să nu uităm, însă, că în România sunt stabiliți cetățeni de pe tot globul. Un britanic care a pariat „toată viața lui” pe cote fracționare va opta pentru acest format.
Mai sunt și superstițioși care cred că trebuie neapărat să facă o schimbare ca să se schimbe și noroc, iar schimbarea formatului cotelor poate fi un tertip bun. Un lucru este sigur: oricare ar fi opțiunea de pariere, profitul este același și în sistem european, și în sistem britanic, și în sistem american.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER