Ziua de ieri a început cu lacrimi pentru naționala Italiei. La primele ore ale dimineții, întreaga delegație a „squadrrei azzurra” a ținut să viziteze fostul lagăr de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, locul celor mai mari atrocități din istoria umanității. Elevii lui Prandelli au adus un mic omagiu celor peste 1 milion de victime ale Holocaustului nazist petrecut în fostul lagăr, devenit muzeu.
Vizita la Auschwitz-Birkenau era obligatorie. Importanța și greutatea istorică ale locului, dar și apropierea față de orașul unde e cazată Italia, au făcut obligatorie deplasarea pentru „squadra azzurra”. Aflată la 50 de km distanță de Cracovia, fosta uzină a morții și-a deschis porțile ieri și pentru italieni (foto 1). Primii au fost germanii, sâmbătă. Ieri a venit rândul jucătorilor lui Cesare Prandelli, la mai puțin de 24 de ore după ce-au aterizat în Polonia. Unii n-au reușit să-și stăpânească lacrimile când au aflat povestea tulburătoare a celui mai mare lagăr de concentrare din Germania nazistă, dar și istoriile tragice ale unor supraviețuitori (foto 2). Toți au fost impresionați, iar Buffon a depus, în numele întregii echipe, o coroană de flori în culorile Italiei, roșu-alb-verde, lângă un zid unde aveau loc în trecut execuții (1942-1944). Camerele de gazare, dar și unele exponate ale muzeului Auschwitz, ultimele rămășite tragice ale unor victime, i-au cutremurat pe „azzurri”. „Pentru noi a fost ceva foarte tulburător. E important să ajungi aici, să afli ce s-a întâmplat și să speri că nu se va mai repeta niciodată”, a explicat Buffon.
Și olandezii au vizitat Auschwitzul
Italienii n-au fost singurii care au trecut ieri pe la Auschwitz. Chiar la finalul vizitei care a durat o oră, jucătorii „squadrei azzurra” s-au întâlnit cu olandezii, veniți și ei să depună un omagiu victimelor Holocaustului (foto 3). Și naționala Angliei, cantonată tot în Polonia, și tot la Cracovia, și-a anunțat intenția de a vizita fostul lagăr nazist.
Peste un milion de victime
1,3 milioane de persoane, în majoritate evrei, și-au pierdut viața în lagărul de la Auschwitz – Birkenau. Cifra este estimativă. Imediat după Al Doilea Război Mondial s-au anunțat inițial peste 3 milioane de victime, dar ulterior cifra a fost revizuită. Cei care nu au murit în camerele de gazare și-au pierdut viața în urma foametei, a extenuării prin muncă, a execuțiilor, bolilor sau experimentelor medicale.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER