Performanța, ca o banalitate!** Moldoveanu, după aurul de la Londra: „Încă nu realizez că sunt CAMPION OLIMPIC!”
Moldoveanu a luat aurul după 16 ani de muncă
Alin, te așteptai să cucerești medalia de aur?
Eu am venit la Londra pentru o medalie. Acum, nu știu ce să spun… M-am gândit și la aur, dar e greu să spui dinainte că vii pentru titlul olimpic. Totul este atât de relativ în acest sport. De pildă, la penultimul antrenament, am tras foarte bine, antrenamentul de ieri a fost prost.
Ce anume face diferența între zile?
Nu știu, n-am descoperit rețeta. Dacă o găseam, trăgeam 600 de puncte tot timpul.
Calmul e „defect profesional”
Ești pe locul 34 în clasamentul mondial, dar ai câștigat aurul…
Tirul este genul de sport în care nu contează locul din clasamente, ci felul în care te prezinți în ziua de concurs. Eu de pildă nu sunt campion național, pentru că în ziua respectivă n-am tras bine.
Cum de ești atât de calm?
defect profesional. Asta este și ideea, nu trebuie să te exteriorizezi nicidecum. Este bine să te izolezi, să-ți vezi de treabă. Între două focuri, mențin un stereotip dinamic, care mă ajută să mă concentrez.
Cui dedici medalia?
Tuturor românilor.
Pe podium cu ochii umezi
Ce înseamnă aurul pentru tine?
Vă dați seama. Este realizarea muncii mele. Fac tir de 16 ani.
Ai fost un monument de calm, doar pe podium ți s-au umezit ochii.
Când ești acolo, este greu să nu dai frâu liber sentimentelor. Dar nici atunci nu prea mă exteriorizez.
De ce ai tras ultimul în finală?
Este modul meu de a trage. Mă concentrez mai mult. Nu a fost presiune, sala a fost de așa natură că mi-a permis să mă izolez.
Consumul e mai mare fizic sau psihic la tir?
Ambele. Pot să spun că la tir consumul este criminal.
„La tir ți se poate rupe filmul oricând”
La ce te-ai gândit după ce ai tras ultimul foc?
Eram mulțumit. Am avut o greșeală foarte mică, mă gândeam ca măcar între primii trei să fiu. Habar nu aveam că sunt campion olimpic, mi-a arătat cineva tabela, parcă antrenorul italian.
Auzeai punctajul anunțat de crainic la finală?
Nu, pentru că nu era foarte clar și, dacă tot a fost așa, am zis că este mai bine.
Te gândeai la recordul olimpic?
Record olimpic egalat… nu mă gândeam nicio clipă. Mă gândeam după seria bună din calificări că totul este OK, dar trebuie să-mi mențin concentrarea, pentru că oricând poți să clachezi. Oricând poate să se rupă filmul și nu mai ești tu.
Vei viziona o înregistrare video a finalei?
Sigur, să văd și eu ce am făcut.
Medalia aceasta îți schimbă viața…
Da, dar nu prea mult. Voi face o mică pauză, după care mă voi întoarce din nou la antrenamente, pentru că altfel pierd din pregătire. Mă gândesc și la Rio de Janeiro, sper să mai pot trage până atunci.
115.000 de euro plus un Renault
Alin Moldoveanu va fi recompensat pe măsură pentru performanța lui. Pe lângă faptul că va primi rentă viageră din clipa în care va renunța la sportul de performanță, campionul olimpic la tir va încasa 70.000 de euro de la ANST, via Guvern, 35.000 de euro de la Ministerul Administrației și Internelor, via Dinamo, plus 10.000 de euro bonus de la partenerul clubului din Șoseaua Ștefan cel Mare, firma Erbașu. În total, 115.000 de euro și un Renault Latitude oferit prin intermediul COSR.
Eu am tras la pistol și acum antrenez la pușcă. Am avut nevoie de cel puțin un an să-l cunosc pe Alin. Rezultatul acesta este unul extraordinar și cred că voi avea nevoie și eu de câteva zile pentru a-l înțelege la măsura lui
Sorin Babii, antrenorul lui Alin Moldoveanu, aflat la prima medalie olimpică din acestă postură
Ponta l-a sunat pe Alin Moldoveanu
După ce a ieșit de la controlul antidoping, Alin Moldoveanu a fost căutat insistent de Andu Epuran. „Deschideți-vă telefonul! Vă caută Victor Ponta”, a fost mesajul șefului de misiune. Premierul a discutat cu cei doi și i-a felicitat pentru rezultatul obținut. După ce și-a deschis mobilul, Moldoveanu a fost ocupat non-stop. „Nici măcar nu am apucat să discut cu soția. Pentru ea am un singur mesaj: o iubesc”, a spus Alin pentru ProTV.