‘Piciul’ cu ‘Bujor în obraz’ din echipa de tenis de masă a României: „Când nu fac lecții, iau o cutie de mingi și încep să servesc. Dau foarte multe servicii, jumătate de oră încontinuu. Acum, sunt aici pentru a juca bine. Anii viitori voi face rezultate pentru România, sunt sigur!”

Are 11 ani și 11 luni. Este cel mai mic participant din delegația României la Campionatele Europene de tenis de masă: e subțirel, energic și s-ar putea lungi pe masa de joc – ar încăpea confortabil, la doar 1,40 m. Are talent și abilități care uimesc la vârsta sa. Are și tupeu de a se lua la trântă, în țarc, cu cei mai mari. El este, pe scurt, Dragoș Bujor. Iar echipa sa a reușit să își îndeplinească obiectivul – de menținere în primul eșalon valoric în competiția pe echipe a cadeților (juniori 2, 12-15 ani).

ProSport a stat de vorbă cu ‘Piciul’ echipei României, care spune „îmi place viteza tenisului de masă. Este un sport foarte greu, tehnica este foarte grea, sunt foarte multe lovituri, dar mie îmi place foarte mult să servesc. Și să fac puncte frumoase. Asta îmi place. Acumulez experiență. Trebuie doar să dai mingea înapoi, pe masă. Este un sport foarte de cap, dar trebuie să te și miști foarte bine„.

152,5 cm măsoară masa de tenis, pe linia de fund
274 cm măsoară pe lungime masa de joc standard
76 cm este înălțimea mesei de tenis (toate acestea fiind dimensiuni standard, indiferent de categoria de vârstă)

Cum este pentru tine, să fii mezinul lotului?
Este frumos de tot, pentru că ajung să reprezint România. Sunt cel mai mic participant de la această competiție și sunt aici pentru a juca bine, nu pentru a face rezultate acum. Anii viitori voi face rezultate pentru România – sunt sigur. Dacă mă antrenez și o să am o atitudine foarte bună, voi reuși. În momentul ăsta, învăț să dau mingea pe masă, pentru că în sportul acesta câștigă cel care dă cu o minge mai mult decât celălalt.


Bucuria victoriei în meciul de pe tabloul de consolare în proba de simplu a juniorilor 2 (12-15 ani) Foto: Cezara Paraschiv / ProSport

La masă, în general, adversarii tăi sunt, și fizic, mult mai mari. Te-a stresat vreodată lucrul acesta? Te-ai uitat vreodată la adversarul tău să îți spui -uuu, e cam mare!?
Înainte, credeam că dacă ești mare – câștigi. Dar acum un an am jucat Cupa României la cadeți, 13-15 ani. Eu aveam 10. Am jucat contra unui adversar foarte, foarte înalt, l-am bătut și am prins curaj. Am câștigat Cupa României de cadeți, la 10 ani și, de atunci, m-am antrenat foarte serios și sunt mult mai încrezător.

În echipă, colegii tăi cum te tratează? Ca pe un frățior mai mic? Sau, din contră, tu te ții ferm, indepedent și intri în competiție cu ei?
Ne luăm și la întrecere uneori, așa, în glumă. Ei mă ajută foarte mult, dar sunt și foarte competitivi. Ne tragem unul pe altul, în sus.

Ai jucat la naționale și ai făcut ravagii – toată lumea a vorbit despre tine. Cu ce ai rămas de acolo?
A fost foarte frumos. Am jucat cu un jucător care era foarte bun, top 5. Am reușit să iau două seturi. Am condus 2-1, dar am pierdut 2-4. Am acumulat experiență și m-am bucurat că am putut să joc cu cei mari, ba chiar am ajuns pe tabloul de 32.


Dragoș Bujor, la încălzire, în timpul Campionatului European de tenis de masă, STAG, juniori, 2018. Foto: Cezara Paraschiv / ProSport

Ai spus că îți place foarte mult să servești. Cât de mult exersezi această lovitură?
Întotdeauna, aproape, când am timp și nu îmi fac temele, merg mai devreme la sală, jumătate de oră sau 40 de minute înainte, iau o cutie de mingi și încep să servesc. Dau foarte multe servicii. Jumătate de oră încontinuu.

Câte efecte stăpânești la serviciu?
Cam patru efecte.

Ghiozdanul pare mai mare decât tine. Ce ai în el?
Două tricouri de schimb, pentru că trebuie să avem tricou diferit de al adversarului, am paleta, husa, punga în care trebuie să duc paleta la masă, un prosop, adidașii de stradă și o sticlă de apă, o banană…

Ai și un talisman norocos?
Am avut, dar din păcate l-am pierdut. Am avut un talisman care îl întruchipa pe Iisus Hristos. L-am pierdut, cred, prin casă. Când am adormit… îl scosesem de la gât, l-am pus undeva și nu mai știu de el.

Adi Crișan își mai aruncă un ochi asupra pregătirii lui Dragoș Bujor, când vizitează clubul Tospin Tenis din București, rar. Fostul număr 12 mondial mai dă de știre lumii de Bujorul cel mic al tenisului de masă românesc, distribuind câte o imagine. Dragoș l-a cunoscut de Adrian Crișan de ceva ani, iar drumurile li s-au intersectat în cabinetul directorului firmei de echipament sportiv specializat pe tenis de masă – Butterfly, cu care și Piciul are contract, din noiembrie 2017.


Între palmele antrenorului, care aplaudă, se vede bucuria lui Dragoș Bujor, la fel de clar ca și calea ce se așterne pentru el. Foto: Cezara Paraschiv / ProSport

Publicat: 22 07. 2018, 14:55
Actualizat: 22 07. 2018, 16:41