Pierdem o medalie la Rio? Proba de sabie masculin pe echipe ar putea fi scoasă din programul JO
Proba de sabie masculin pe echipe ar putea fi scoasă din programul Jocurilor Olimpice din 2016. România este vicecampioană olimpică (2012) și mondială (2013) la această armă. Mihai Covaliu pune răul în față: „Chiar dacă va fi așa, ne vom pregăti excelent în proba individuală”
Soarta probelor de scrimă de la Rio e strâns legată de numele noului șef al CIO, care va fi ales pe 10 septembrie
Scrima este unul dintre sporturile în care România își pune mari speranțe în câștigarea de medalii la fiecare ediție a Jocurilor Olimpice. La Rio de Janeiro însă, în 2016, am putea fi privați de o medalie pentru că proba de sabie masculin pe echipe, unde suntem vicecampioni olimpici și mondiali, ar putea fi scoasă din program. De fapt, la această oră, alături de proba de floretă fete individual, sabia masculin pe echipe nu va exista la JO 2016. Cum s-a ajuns aici? Totul a început cu ediția Jocurilor Olimpice de la Atena (2004) când s-a introdus proba de sabie feminin la individual și echipe, dar au ieșit din concurs alte două. Și de atunci, prin rotație, două probe, una la individual și una pe echipe, sunt lăsate în afara Olimpiadei. Iar la Rio, ar fi rândul probelor de floretă feminin individual și sabie masculin pe echipe.
„Ar fi o pierdere mare pentru România”
Aceasta din urmă trebuia să fie scoasă încă de anul trecut, de la Londra, dar, la intevenția președintelui FIE, Alisher Uzmanov, fost sabrer la rândul lui, a fost lăsată pe dinafară sabia pe echipe la fete.
Președintele Federației Române de Scrimă, Mihai Covaliu, care e și antrenorul lotului de sabie masculin, știe de pericolul care îi pândește pe elevii săi, dar rămâne optimist. „Ar fi ceva neplăcut pentru noi și pentru scrima românească. Chiar dacă va fi așa, nu vom bate pasul pe loc. Ne vom pregăti excelent în proba individuală și vom încerca să luăm acolo o medalie. Eu sper însă ca scrima să nu fie privată de nicio probă la Jocurile Olimpice. Așa ar fi normal”, a spus Covaliu, completat de liderul echipei, Tiberiu Dolniceanu: „Ar fi o mare pierdere pentru România, mai ales dacă ne uităm la ultimele rezultate. Ar fi rău și pentru scrimă, evident. Dar nu ne vom da bătuți. Vom mergem mai departe”.
un taiwanez ne poate salva
Lucrurile se pot schimba însă în această toamnă. Belgianul Jacques Rogge, președintele Comitetului Olimpic International, își va încheia manÂdatul iar șase personalități prolifice ale sportului mondial se vor lupta pentru a-i lua locul. Thomas Bach (Germania), Serghei Bubka (Rusia), Richard Carrion (Puerto Rico), Ng Ser Miang (Singapore), Denis Oswald (Elveția) și Wu Ching-Kuo (Taiwan) speră ca pe 10 septembrie, la Buenos Aires, să câștige președinția CIO. În cazul în care va învinge Wu Ching, care are o relație apropiată cu Alisher Uzmanov, e posibil ca scrima să conțină 12 probe la JO și nu 10, cum se întâmplă de la Atena încoace.
CINE SUNT CANDIDAȚII LA ȘEFIA CIO
Thomas Bach (60 de ani) – vicepreședinte CIO,
avocat, fost campion mondial la floretă
Serghei Bubka (50 de ani) – campion olimpic la Seul
în 1988 și sextuplu campion mondial la săritura cu prăjina
Richard Carrion (61 de ani) – bancher,
președintele Comisiei de Finanțe a CIO
Ng Ser Miang (64 de ani) – vicepreședinte CIO, ambasador al statului Singapore în Norvegia
Denis Oswald (66 de ani) – avocat și profesor de drept, medaliat cu bronz la canotaj la JO din Mexic 1968
Wu Ching-Kuo (67 de ani) – arhitect,
președintele Federației Internaționale de Box Amator
BOX
Supermijlociul Roland Gavril (6 victorii din tot atâtea meciuri) se luptă pe 14 septembrie la Vegas (Nevada) cu americanul de 26 de ani Shujaa El Amin (12 victorii, 4 înfrângeri) într-o confruntare de opt reprize. În main-eventul galei, Floyd Mayweather se va bate pentru centurile WBC și WBA Super World la mijlocie mică, deținute de mexicanul Saul „Canelo” Alvarez.
ATLETISM
Usain Bolt (27 de ani) se va retrage după Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016, competiție în care speră să-și corecteze recordul mondial de la 200 m (19,19). „Cred ca atunci va fi un moment bun să mă retrag, cât voi fi încă în vârf și după ce am domitat atâta timp probele. Dacă vreau să rămân printre uriașii sportului, ca Muhammad Ali, Pele și toți ceilalți, trebuie să rămân în top până în momentul retragerii”.
HANDBAL
Corona Brașov a câștigat cu 32-26 partida cu CSM Cetate Deva, în prima etapă a Ligii BNaționale feminine. La formația oaspete a evoluat și Valentiona Ardean, revenită într-un meci oficial după aproximativ 15 luni de pauză. Într-un alt joc, HCM Roman s-a impus cu 26-25 pe terenul echipei „U” Jolidon. Astăzi sunt programate Craiova – Zalău, Vâlcea – Ploiești, Constanța – Baia Mare și Brăila – CSM București.